https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci obeležila 50-letnico delovanja

Radenci, 24.05.2013 ob 9:00  

Ob petdeseti obletnici delovanja Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so v kongresni dvorani hotela Radin pripravili slavnostno prireditev.


Petdeset let prehojenih poti, katerim so poskušale dati vsebino številne generacije, ki so se izobraževale za delo v gostinstvu in turizmu, generacije, ki so gradile ime šole in njen pomen zaznamovale v ožjem in širšem okolju in tudi izven meja naše države, so včeraj obeležili s svečano prireditvijo.

Ob tem jubileju so jih s svojo prisotnostjo počastili predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost za šport, direktor Zdravilišča Radenci, direktor podjetja Radenska, županu občine Radenci, predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, predstavniki Centra za poklicno izobraževanje, ravnatelji srednjih, osnovnih in glasbenih šol ter vrtcev, pa tudi  projektni partnerji iz Avstrije, Estonije, Madžarske in Slovaške. Prireditve so se prav tako udeležili upokojeni delavci šole, predstavnki sveta delavcev in sveta staršev ter nekateri učenci.

Skozi celotno prireditev, ki jo je z glasbenimi vložki spremljal Mešani pevski zbor glasbene šole Gornja Radgona pod vodstvom zborovodje Andreja Tibauta, so navzoči lahko obudili spomine na dosežke in neuspehe, na vzpone in padce, na uresničene načrte, ki so nastajali vse od ustanovitve srednje šole pa do danes. Prireditev so v celoti pripravili in izvedli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, devetnajst maturantov pa je s pripravo in strežbo jedi za pogostitev istočasno opravljajo tudi poklicno maturo iz praktičnega dela strokovnih predmetov. V kulturnem programu so sodelovali Velentina Lesic, Dolores Horvat, Jan Praprotnik, Tomi Bratuša in Vanja Granfol.

Kot je v svojem pozdravnem nagovoru povedala ravnateljica Janja Prašnikar Nauvirt, kakovost izobraževanja zagotavljajo z nacionalnimi in mednarodnimi projekti in številnimi drugimi aktivnostmi. Vsi na šoli si prizadevajo za čim bolj kvalitetno delo, zato so staršem in dijakom vrata vedno odprta. Kot je še povedala, je šola petdeset let rasla s krajem in okolico ter zato postala neločljivi del gostinsko-turistične ponudbe Prlekije in Prekmurja pa tudi širše okolice.

Slavnostna govornica je bila generalna direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo in izobraževanje odraslih, Elvira Šušmelj. V svojem govoru je čestitala in poudarila, da je šola postala primer dobrega sodelovanja in zlitja šole z lokalnim okoljem, potrebami gospodarstva in izobraževanja.

Izobraževanje od leta 1962

Izobraževanje gostincev v Radencih se je pričelo jeseni leta 1962, v takratnih prostorih  Radenske, ki je bila tedaj edino podjetje v Pomurju, ki je razvijalo tudi gostinstvo in turizem. Leta 1973 so dijaki pričeli s poukom v novi stavbi, ki je bila tedaj sodobna in dovolj prostorna, dijaki dijaškega doma pa so se preselili v novo stavbo leta 1981.

Dijaki in profesorji se vključujejo v razne projekte. Med drugim sodelujemo tudi z gostinskimi šolami iz Avstrije, Slovaške, Finske in Madžarske. Prijateljske stike pa so navezali tudi z gostinsko šolo iz Italije.

V šolskem letu 2008/2009 so začeli izobraževati po prenovljenih programih srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega izobraževanja in poklicno tehniškega izobraževanja za poklice: gastronom hotelir, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik. V okviru šole pa izvajajo tudi izobraževalne programe za odrasle. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2013 ob 9:40 gost gost

      Ne odpre galerije-slik.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.