https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Bakovcih odprli novi šolski učni čebelnjak

Bakovci, 27.05.2013 ob 14:00  

Minulo soboto je na Osnovni šoli Bakovci potekala otvoritev novega šolskega učnega čebelnjaka.


V sodelovanju z Osnovno šolo Bakovci je Čebelarsko društvo kandidiralo na razpisu Čebelarske zveze Slovenije za šolski učni čebelnjak. Na podlagi izpolnjevanja vseh razpisnih pogojev so ta čebelnjak, ki je nameščen v neposredni bližini šole, tudi dobili.

Čebelarstvo ima v Bakovcih že dolgoletno tradicijo

Čebelarsko društvo Bakovci je bilo ustanovljeno marca leta 1951 in ima za sabo bogato in dolgoletno tradicijo. Čebelarji so leta 1981 prostovoljno in s pomočjo različnih donatorjev zgradili čebelarski dom, pri čemer sta jih kot glavna pokrovitelja podpirali Čebelarska zveza Slovenije in Podjetje Medex d. d.,. Dolgoletna želja članov društva je bila, da bi imeli svoj prapor, kar so uresničili ob 35-letnici obstoja društva.

Čebelarji so že takrat ugotavljali, da je povprečna starost čebelarjev nad 50 let in da je med mladimi vse manj zanimanja za čebelarstvo, zato so na predlog takratnega ravnatelja, Štefana Antolina, leta 1962 ustanovili čebelarski krožek na Osnovni šoli Bakovci, da bi mlade spodbudili za čebelarstvo.

Leta 1979 je bil v bližini šole postavljen šolski učni čebelnjak s šestimi AŽ panji. Krožek je imel v oskrbi 4 čebelje družine ter opazovalni panj; mentorja sta bila dva – Štefan Antolin za teoretični del in Jože Meolic za praktični del. Člani krožka so se udeleževali različnih tekmovanj na področju čebelarstva ter dosegali vidne rezultate.

Trenutno sta znotraj krožka 2 skupini – ena na OŠ Bakovci, druga pa na OŠ Krog. Na pobudo Janka Rožmana, da bi kandidirali na razpis Čebelarske zveze Slovenije za učni čebelnjak na OŠ Bakovci, so v društvu v sodelovanju z Osnovno šolo Bakovci uspešno kandidirali na razpisu Čebelarske zveze Slovenije za šolski učni čebelnjak.

Podelili priznanje ustanovitelju čebelarskega krožka

Pomembne zasluge, da je čebelarstvo v Bakovcih zaživelo, ima Štefan Antolin, dolgoletni ravnatelj na Osnovni šoli Bakovci in strastni čebelar. Na njegovo pobudo se je leta 1962 na bakovski šoli ustanovil čebelarski krožek, v katerega ja bilo takrat vključenih 10 učencev. Takratni ravnatelj Štefan Antolin je bil prvi mentor in predsednik čebelarske družine Bakovci, ki je z zgledom mlade spodbujal k ljubezni do čebelarstva, pod njegovim mentorstvom pa so učenci dosegali tudi rezultate na različnih tekmovanjih.

Od leve proti desni: predsednik Čebelarskega društva Bakovci Franc Kovač, medena kraljica Pomurja Mojca Čerpnjak ter ustanovitelj čebelarskega krožka na Osnovni šoli Bakovci Štefan Antolin.

Štefan Antolin je Čebelarskemu društvu Bakovci predsedoval kar 15 let, in sicer med leti 1962–1973 ter 1991–1996. Za svoje dolgoletno in predano delo je prejel številne pohvale in priznanja; bil je odlikovan za dolgoletno delo v društvu in posebne zasluge za dvig čebelarstva z redom Antona Janše 2. in 3. stopnje. Prav tako je prejel priznanje ob 50-letnici delovanja društva. S svojim delom je Štefan Antolin ogromno pripomogel k dvigu čebelarstva v Bakovcih, zato so mu ob otvoritvi šolskega učnega čebelnjaka podelili priznanje za ustanovitev čebelarskega krožka na Osnovni šoli Bakovci l. 1962.

Ravnateljica Vanda Sobočan ter direktorica Medexa, d. d., Aleša Kandus Benčina

Ob tej priložnosti so i pomenu čebel in čebelarstva zbrane nagovorili: Janez Vencelj, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije; Vanda Sobočan, ravnateljica Osnovne šole Bakovci; Franc Kovač, predsednik Čebelarskega društva Bakovci; dr. Stanko Kapun, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja; Aleša Kandus Benčina, diretorica Medexa, d. d., ter mentor čebelarskega krožka in nekdanji ravnatelj Janko Rožman.

Učenci so pod mentorstvom učiteljev pripravili kratek kulturni program, v katerem so opozorili na pomen čebel za človeka. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.