https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Planinsko društvo Matica – ljudje z dobro voljo in ljubeznijo do planin

28.5.2013  

V tokratni rubriki Pom Plus predstavljamo Planinsko društvo MATICA, ki združuje vse ljubitelje izletov, gora, planin in dobre volje. Predstavili so nam svoje delovanje, bogat pohodniški program, delili svoje občutke ob svojih podvigih ter nas tudi poučili o pravilih hribolazništva.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Njihovi začetki segajo v leto 1950

Planinsko društvo Matica deluje že od leta 1950. Dejavnost je zmeraj bila raznolika, a prevladovalo je pohodništvo. V njihovih začetkih je imela še različne odseke, ki so se kasneje po svoji namembnosti odcepili. Tako so bili nekoč vključeni še smučarski, vodni, propagandni, kolesarski, orientacijski, mladinski ter celo tamburaški odsek.

Danes delujejo predvsem na področju organiziranja pohodov, izobraževalnih in vzdrževalnih programov prek sedeža v Murski Soboti, v sodelovanju s pododborom Beltinci in sekcijami mladih planincev na OŠ Beltinci, OŠ Bakovci, OŠ Bogojina, OŠ Puconci, OŠ II. III. In IV. Murska Sobota. Sodelujejo s Planinskim društvom Mura ter se tudi povezujejo še z drugimi planinskimi društvi izven Pomurja.

Programi, ki jih društvo izvaja, so raznoliki, in sicer od organiziranja in izvajanja pohodov po njihovem programu, vzgoje in izobraževanja mladih in odraslih članov, vzdrževanja in markiranja Pomurske planinske poti in Evropske pešpoti, varstvo narave in človekovega okolja, organizacije in izvedbe predavanj, planinskih srečanj na OŠ, izobraževanja planinskih vodnikov, mentorjev in markacistov in še bi lahko naštevali.

Društvo se danes lahko pohvali s 418 člani, od tega je največ odraslih članov (246), 109 osnovnošolcev in predšolskih otrok, nekaj manj srednješolcev in študentov (27) ter 36 članov Varstveno delovnega centra. V njihovem okviru deluje 15 vodnikov.

Vse od  Pomurske planinske poti pa tja do Killiamandžara

Mnoge gorske poti so že prehodili čevlji pohodnikov članov društva. Njihove knjižice so polne pečatov osvojenih malo manjših vzpetin, pa vse do Triglava, »večtisočakov«, visokih gorovij izven Evrope, kot so Andi v Peruju, nekateri izurjeni med njimi, izkušeni in za take ture pripravljeni, pa se lahko pohvalijo tudi z vzponom na Kilimandžaro.

Ko smo se sprehodili skozi njihov vsakoletni program, je bilo najti kar nekaj tradicionalnih, v Pomurju odmevnih pohodov, kot so »Vincekov pohod«, »Valentinov pohod«, »Martinov pohod » Novoletni pohod« in drugi. Čeprav ti pohodi, ki so pogosto vezani na nek praznik, potekajo po Pomurju, je obisk, kot nam je povedal predsednik društva Jože Ružič, velik. Ljudje se na te vsakoletne pohode nekako navadijo, družijo jih skupne zgodbe, pogovori, spomini in spet se veselijo, ko pride čas za njih. Ko sva že pri pomurski pokrajini, omeni, da je marsikdo sprva prepričan, kako mu ni treba iti na pohod po kraju, ki ga vendarle dodobra pozna, a potem je še vsak presenečen, koliko novih krasot odkrije po teh naših »bregaj«.

V sklopu pohoda po Pomurju se vsakoletno podajo po Pomurski planinski poti, za katero marsikdo ne bi rekel, da meri kar 342 km. Lansko leto je društvo sodelovalo pri pripravi in izvedbi projektov Hikin-Biking in Martinova pot Via-Savaria. Iz teh projektov je nastalo nekaj novih označitev, map, smernih tabel, tako da bo naša Pomurska planinska pot sedaj bolje označena in prepoznavna, ne samo doma, temveč tudi v tujini.

Vsakoletno prirejajo tudi večdnevni pohodniški izlet, ki je kombiniran z morjem. Lansko leto so bili v Strunjanu, letos aprila so se podali na otok Krk, kjer so kljub slabemu začetku z okvaro avtobusa kasneje s spremstvom dobre volje in optimizma preživeli prečudovite štiri dni skupnega druženja. Prehodili so Obzovo (569 m), osvojili Veliki Snježnik, kjer jih je pričakal celo sneg, se sprehajali ob morju v Baški ter se z ladjo peljali vse od Baške do Punata.

»Planinci so dobri ljudje«

Vsi vemo, da planince združuje dobra volja, in ko si tam gor med vrhovi, se ti dozdeva, da odzvanja znana pesem Kekca »Jaz pa pojdem in zasejem …« naokoli ali pa v srcih pohodnikov. S tem so se strinjali mnogi člani društva, s katerimi smo se pogovarjali, ko so pripovedovali, da tam v višavah preprosto ne moreš biti slabe volje. Občuduješ naravo, dihaš svež zrak s polnimi pljuči, ki ga zajameš s posebnim navdušenjem, ko osvojiš nov vrh. In to te napolni z zadovoljstvom ter novim elanom.

Kar je posebno potrebno poudariti, je zelo prijeten občutek prijateljstva, ko ti že preprost »dober dan« z vsemi mimoidočimi da občutek enosti, pripadnosti in preprostosti. Mnogokrat se zgodi, da se iste pohodniške skupine še po naključju srečajo, tako se sklepajo tudi nova poznanstva in vezi z drugimi društvi.

Kot nam je povedal predsednik društva, mu je v posebno zadovoljstvo, ko vsakoletno organizirajo pohode z Varstveno delovnim centrom Murska Sobota. Z njihovimi varovanci so spletli tesne vezi, in to so takšna prijateljstva, da si ne moreš sploh predstavljati, nam je zaupal.

Edino, kar je žal vsem članom PD je, da ni veliko mladih dovzetnih za pohodništvo in lepote gora. »V OŠ jih nekako še pridobimo, bilo bi jih več, če bi bilo več spodbude s strani učiteljev, v srednji šoli pa je seveda nek prepad, takrat so drugi interesi,«  so podajai svoja opažanja. Pa je res škoda, saj bi pohodništvo otrokom  in mladini dalo gibanje na svežem zraku, poučilo pa bi jih tudi o naravnih lepotah. Sami tudi organizirajo izobraževanja o pohodništvu na OŠ in po njihovih opažanjih se otroci hitro navdušijo, le ponuditi jim moramo.

Marsikdo preceni svoje zmožnosti

Pogovor je nanesel tudi na pomembnost upoštevanja pravil, ki jih veleva pohodništvo. «Nemalokdo preceni svoje zmožnosti, pot se mu zdi lahka, ali se nepravilno opremi ter pripravi, poskuša se odvajati od skupine, ali v začetku hiti, potem pa več ne zmore,« nam je pripovedoval predsednik društva. Na njihovih izletih in gorskih podvigih ne pomnijo kakšnih večjih nesreč, vse, ki so se zgodile, pa so se resnično zgodile zaradi neupoštevanja pravil hribolazništva.

In katera so tista pravila, ki se jih je treba držati? Predvsem je pomembna obutev in organizirana hoja, kjer se ne odvajaš od skupine. Pravilo vsake skupine je tudi, da se ravnaš po najšibkejšem, ki zmeraj gre v ospredju pohoda in ne obratno, kot se pogosto rado zgodi. Seveda ne smemo pozabiti še na primerno oskrbo s hrano, vodo, pa obvestitev vodnika o morebitnih zdravstvenih problemih.

Vse našteto je močan razlog, da se vsi, ki se ukvarjajo s pohodništvom ter takšnimi in drugačnimi gorskimi podvigi, vključijo v Planinsko društvo. Poleg vsega naštetega imajo člani vključeni v planinska društva vključeno nezgodno zavarovanje, popuste pri nastanitvah ter možnost pridobitve vseh napotkov za varno pot, na katero se podajajo. Kot so nam povedali, so v ta namen vsako sredo na voljo vsem obiskovalcem na njihovi enoti v Murski Soboti.  

Letos še na  Triglav in tudi na Grossglockner

Prijeten pogovor je bil s temi »sejalci dobre volje«. Kot so za konec povedali, imajo letos v načrtu osvojitev Triglava, dvodnevno srečanje s Planinskim društvom Mojstrana v Vratih in Radovni, organiziran pa bo tudi pohod na 2900 m visok Grosslockner v sosednji Avstriji.

Za vsakega se bo nekaj našlo v njihovem bogatem programu, pa najsi se bo kdo odpravil po pomurskih »bregaj«, se povzpel na Boč ali kaj podobnega ali pa bo z vrha Triglava ponosno klical »Juhej!«

Več fotorafij v spodnji galeriji ...

Vir fotografij: Planinsko društvo Matica

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.