https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src – nesebično pomagajo že 10 let

Bakovci, 4.6.2013  

V dobrodelnem društvu »Pomagajmo odprtih src« že od leta 2003 z različnimi materialnimi potrebščinami, svetovanjem, delavnicami … pomagajo otrokom in družinam v stiski; pri nas in tudi na tujem.


Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src, ki ima sedež v Bakovcih, je nastalo leta 2003, letos torej praznujejo svojo 10-obletnico obstoja. Društvo je prvotno nastalo zaradi pomoči prebivalcem v BIH.

»Prebivalci v BIH so v takratnih časih bili malo po končani vojni in so potrebovali vse od oblačil do pohištva. Danes že bivše sodelavke smo se odločite, da jim bomo pomagale in tako smo ustanovile društvo, ki je v svojih začetkih bilo največ aktivno na področju BIH, v občini Cazin,« nam o začetkih društva pove predsednica Cvetka Vereš.

Brez pomoči prostovoljcev bi bilo težko

Društvo danes šteje okrog 35 rednih članov, vendar pa je, pravijo, tukaj problem, ker so člani iz različnih krajev po Sloveniji. Tako jim ob posameznih akcijah priskočijo na pomoč prostovoljci v lokalnem okolju, kjer se akcija izvaja. Tako imajo ob rednih članih tudi okoli 30 različnih prostovoljcev, ki jim priskočijo na pomoč.

Posamezniki rabijo več kot samo materialno pomoč

V okviru društva izvajajo naslednje redne akcije oz. imajo naslednje redne projekte, ki se izvajajo konstantno skozi celo leto v različnih krajih Slovenije: pomoč starejšim, inštrukcije za otroke, svetovanje in pomoč družinam na domu (obisk družin, socializacija družin, pomoč mamicam pri skrbi za otroka ...), oskrbovanje s paketi hrane, oblačili in ostalo opremo, zbiranje zamaškov, ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle.

Ob tem pa so še druge akcije, ki jih izvajajo enkrat letno: obdaritev mamic, otroški tabor v poletnih mesecih, dobrodelna akcija za zbiranje šolskih potrebščin, dobrodelni koncerti in ostale prireditve, zbiranje hrane in prostovoljnih prispevkov na ulici in pri trgovskih centrih (za konkreten namen) obdaritev otrok ob prihodu dedka Mraza.

Izvajajo pa tudi konkretno humanitarno pomoč v tujini in humanitarno razvojno pomoč – v občini Cazin poteka projekt za izboljšanje ekonomskega položaja žensk. Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src je tudi koordinator in ustanovitelj mednarodne Mreže NVO BIH Skupaj, v katero so vključene različne NVO iz Slovenije, BIH in ostalih držav.

Prioriteta so slovenske družine

Glavni cilj delovanja društva je, pove Vereševa, pomoč socialno ogroženim družinam, se pravi, da pomagajo družinam konkretno z materialnimi stvarmi (hrano, oblačili ...), hkrati pa jim tudi pomagajo pri učenju otrok, pomagajo pri hišnih opravilih, svetujejo, pomagajo pri pisanju prošenj, skrbijo za aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa otrok.

»Danes imamo vse več klicev na pomoč tudi v Sloveniji, tako da nam je prioriteta pomoč slovenskim družinam in otrokom. Ne pozabimo pa tudi na potrebe in stiske ljudi v tujini. Gre za dva ločena projekta in programa dela, o čemer so ljudje tudi ustrezno obveščeni,« pojasni predsednica.

Družinam pomagajo, da se postavijo na noge  

V svojem 10-letnem delovanju so v društvu pridobili kar precej uporabnikov; za nekatere družine skrbijo mesečno, takih je trenutno 22. Potem pa po potrebi še za ostale, kolikor je v njihovi moči. »Naš način dela je tak, da ko dobimo prošnjo za pomoč, preverimo stanje na licu mesta, to pomeni, da obiščemo družino in ugotovimo kaj dejansko družina potrebuje. V kolikor ugotovimo, da je družina potrebna pomoči, ji jo nudimo in smo ob družini toliko časa, da se postavi na noge. To velja za družine, ki poleg hrane in oblačil potrebujejo tudi drugačno obdelavo (učenje otrok, pomoč mamicam ...),« razloži Cvetka Vereš.

V zadnjem času so se začeli povezovati in sodelovati tudi z drugimi društvi. Ravno prejšnji mesec so jim člani društva Črna luknja iz Cerkvenjaka pripeljali humanitarno pomoč (oblačila, hrano, higienske potrebščine), ki so jih razdelili družinam v Pomurju. 

Letos izvedli kar nekaj projektov

Stroške delovanja društva financirajo s članarinami članov. Denarna in materialna sredstva za obdarovanje družin dobijo s strani različnih podjetij, v obliki sponzorstev in donacij. Prav tako pa tudi pobirajo prostovoljne prispevke na ulici in na sejmih s strani fizičnih oseb. Veliko je tudi fizičnih in pravnih oseb, s katerimi redno sodelujejo, saj so si skozi toliko let delovanja pridobili njihovo zaupanje.

V letošnjem letu so za njimi naslednji večji mednarodni projekti: obdarovanje otrok v Srebrenici, humanitarna pomoč 13 družinam v občini Cazin, sodelovanje na mednarodni prireditvi Medkulturni festival. V Sloveniji smo izvedli naslednje večje akcije: obdaritev mamic ob materinskem dnevu, humanitarna akcija s člani društva Črna luknja na področju Pomurja (razdeljevanje hrane, oblačil in higienskih potrebščin). S to akcijo so osrečili kar 18 družin.

Prizadevajo si za ekonomsko neodvisnost žensk

Za cilj so si v društvu postavili naslednje: izvesti dobrodelno akcijo za pomoč pri nakupu šolskih potrebščine otrokom iz socialno ogroženih družin, izvedba otroškega tabora, zbiranje hrane ob koncu leta za družine v stiski, obdaritev otrok za dedka Mraza v Sloveniji in tujini.

Veliko delajo tudi na področju ekonomske neodvisnosti žena, doma in v tujini, tako da s tem projektom želijo spodbuditi žene (ni pa to pogoj), da s svojimi rokami delajo in ustvarjajo ter si zaslužijo kak evro. »Dejansko je danes tako, da čakati na pomoč ni rešitev, vsak mora sam začeti skrbeti za sebe in svojo družino,« meni Vereševa.

Pomoč drugemu prinaša lastno zadovoljstvo

Predsednici društva pomoč drugim pomeni veliko notranje zadovoljstvo: »Lahko rečem, da mi to delo daje energijo, da lahko opravljam vse ostale naloge in dela. Ne da se z besedami opisati občutka, ko prineseš hrano otrokom, ki so bili lačni zadnja dva dni ... ne da se z besedo opisati sreče otrok, ko dobijo igračko, katero je nek drug otrok vrgel stran ... Ne da se z besedo opisati ganjenosti in solz matere, ko ji prinesemo hrano in higienske potrebščine zanjo in otroke .... Vse to so občutki, ki te žalostijo, a hkrati napolnijo, saj veš, da si jim pomagal, da si jim rešil stisko vsaj za nekaj dni, da si jih nasitil ...«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2013 ob 22:09 xy gost

      Ne da se mi pisati, sicr pa tak vsi znamo o kako deluje društvo!!! Slabo mi je,..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2013 ob 7:28 gost - podjetnik gost

      Z zgoraj omenjenim društvom sodelujemo že tri leta. Lahko rečem, da so edini od katerih dobimo transparentno (pisno in v obliki fotografij), kam je pomoč šla, kljub temu da to zahtevamo in prosimo od vseh. Še veliko uspehov v prihodnje...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.