https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

PGD Bodonci - uspešno delujejo že 90 let

11.6.2013  

V tokratni rubriki Pom Plus predstavljamo Prostovoljno gasilsko društvo Bodonci. Bodonski gasilci že 90 let intervenirajo ob požarih, naravnih nesrečah in pomagajo pomoči potrebnim. V zadnjih letih pa tudi na tekmovalnem področju dosegajo odlične rezultate.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

PGD Bodonci je bilo ustanovljeno 23. 6. 1923 v prostorih osnovne šole na pobudo naprednih mož v vasi Bodonci. To so bili obenem tudi ustanovni člani društva, in sicer Koloman Vukan, Štefan Beznec in Štefan Podlesek. Do ustanovitve jih je privedla želja in potreba po organiziranosti na vasi ter izkušnje iz vasi, ki so že imela svoja gasilska društva, ki so preprečevala večje škode na požarih.

Prostovoljno gasilsko društvo Bodonci je najstarejše in najštevilčnejše društvo v vasi. Društvo je nosilec življenja na vasi in združuje vse starostne generacije. PGD Bodonci je z ureditvijo gasilskega doma in okolice, z nabavo gasilske opreme in s samo organiziranostjo, kot tudi z dobrimi rezultati na tekmovalnem področju in dobrim strokovnim delom, eno izmed najmočnejših gasilskih društev v občini Puconci.

Trenutno ima društvo kar šest tekmovalnih desetin, in sicer pionirje, mladince, članice A in B, člane A in B in pa desetino veteranov. Poseben poudarek pa se daje delu z mladimi, kjer se dosegajo nadpovprečni rezultati. Po besedah poveljnika Vlaj Vladota brez mladine ne more biti uspešnega društva, saj le s pomladkom lahko društvo obstane. Od leta 2000 so tako usposobili 53 pionirjev, od katerih večina še sedaj sodeluje v društvu kot mladinci ali kot že člani.

Društvo je humanitarne narave, je prostovoljno društvo in intervenirajo ob požarih, naravnih nesrečah in pomagajo pomoči potrebnim. Člane združuje dobra volja, želja pomagati drugim in tudi tekmovalni duh in skupne akcije.

PGD Bodonci je eno izmed redkih gasilskih društev v Pomurju, ki dosega dobre uspehe tudi na državni ravni. Najbolj so ponosni na naslov državnih prvakov v kvizu iz leta 2008 in na uvrstitve na državna tekmovanja, kjer so večkrat bili tik pod vrhom. V zadnjih petih leti so tako postali državni prvaki, 18 krat regijski prvaki, 20 krat občinski prvaki, 21 sektorski prvaki in 24 krat zmagovalci raznih tekmovanj ter skupno osvojili kar 147 različnih pokalov. Po tekmovalnih uspehih vsekakor spadajo med najuspešnješa društva v regiji, sploh kar se tiče mladinskih kategorij.

Poleg tega se udeležujejo tudi mednarodnih tekmovanj. V preteklih letih so sodelovali na mednarodnih tekmovanjih in taborih mladine v Avstriji, v Györu na Madžarskem in v Zaboku na Hrvaškem.

PGD Bodonci je leta 2001 prejelo tudi posebno plaketo za najboljše društvo v občini Puconci, kar je še en dokaz dobrega dela v društvu ter vzpodbuda in obveza za naprej.

V spomin na znanega harmonikarja in enega od ustanoviteljev društva Franca Štivana PGD Bodonci prireja srečanje harmonikarjev. Poleg tega pa je društvo tradicionalni organizator predizbornega tekmovanja za Zlato harmoniko Ljubečne. Radi se pohvalijo, da jim je KUD Ljubečna leta 2004 zaupalo organizacijo polfinalnega izbora tekmovanja za Zlato harmoniko Ljubečne in ga od takrat tudi vsako leto organizirajo. Veliko pozornosti pa letos društvo namenja tudi praznovanju 90-obletnice delovanja, ki bo 28. julija.

Na tekmovalni ravni so letos že sodelovali na regijski orientaciji s pionirji in pionirkami, na katerem so pionirji osvojili drugo mesto in se tako uvrstili na državno tekmovanje. Trenutno pa se pripravljajo na sektorske vaje ter na občinsko tekmovanje in na podlagi teh rezultatov bodo videli, katere ekipe bodo napredovale na regijsko.

Konec meseca avgusta pa bodo že petič priredili nočno tekmovanje za prehodni pokal JKP Püngrad. V jeseni pa se bodo pionirji pripravljali na državno tekmovanje v orientaciji. Upajo pa, da se bo na regijsko tekmovanje uvrstila še kakšna ekipa. Poleg tega pa bo društvo sodelovalo še v mesecu požarne varnosti in v kvizu gasilske mladine.

V lanskem letu so imeli pet intervencij. Dvakrat so posredovali ob požaru v naravi, enkrat ob dimniškem požaru, vžigu balirke v Zenkovcih ter pri odstranitvi dreves iz cestišča ob neurju. Po potrebi pa se je prevažala tudi pitna voda.

Po dosežkih in aktivnostih, se vidi, da je društvo zelo aktivno in polno elana in je lahko tudi vzgled drugim.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.