https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključena akcija sterilizacije in kastracije v Pomurju

13.06.2013 ob 11:30  

Z 31.5. se je zaključila letošnja štiri mesečna Akcija sterilizacije in kastracije psov in mačk, ki se je izvajala na vseh veterinarskih postajah v Pomurju.

Vse več živali konča svojo pot v zavetiščih, kjer čakajo na svojo »dvonožno srečo«, ki bi jim podarila košček dostojnega bivanja na tem svetu. Če se to ne zgodi, vemo kako se konča njihova zgodba. In to bi bilo naj potem njihovo življenje.

Preveliko je število mladičkov psov in mačk, ki se skotijo nenačrtovano. Pristanejo lahko kasneje tudi v rokah neodgovornih lastnikov, ki se sprva celo usmilijo ubogega mladička, kasneje pa niso zmožni skrbeti več za novega člana družine, ali jim preprosto za njih ni mar. Žal pa mnoga majhna štrinožna bitjeca čaka, po tem ko se skotijo nenačrtovano, celo zelo kruta usoda, ko jih njihovi lastniki na zelo nehumane načine celo pobijejo.

Da se takšne stvari več nebi dogajale in da bi bilo teh nekontroliranih skotitev vse manj, se že vrsto let izvajajo Akcije sterilizacij in kastracij psov in mačk, ki opominjajo na odgovorna dejanja lastnikov domačih živali.

Letos so akcije sterilizacij in kastracij potekale po vseh pomurskih občinah in sicer so bile izvedene na sedmih veterinarskih postajah. Skupno so posege izvedli na 557 živalih, lastniki pa so v splošnem na veterinarske postaje pripeljali več mačk, kot kužkov. Sterilizirali so 286 samičk ter izvedli kastracije 239 samcev. Najbolje pa je bila v ta namen obiskana veterinarska postaja Veterinaria.

Ob zaključku akcije so v Društvu za zaščito živali Pomurje izžrebali tudi nagrajence, katerim so podelili nagrade. 

Ob zaključku akcije so člani DZŽ poudarili, da upajo, da bo vse več ljudi spredvidelo pomen teh akcij ter ne bodo obratno napačno razumeli te pobude  kot nekaj nehumanega, ali kot nekaj, s čemer odvzamemo njihovim ljubljenčkom njihove pravice do oploditve ter jih celo oropamo za nek del njihovega življenja. V društvu opominjajo, da bomo s temi dejanji lastniki preprečili nešteto nedostojnih življenj, ali nehumanih ubijanj živali. »Vsak skoten mladiček si zasluži dostojno, primerno življenje. Če tega ne moremo zagotoviti, smo dolžni ravnati odgovorno in preprečiti nekontrolirano razmnoževanje. Živali ne moremo kar tako zavreči, če nimamo na koncu kam z njimi, saj vendar gre za življenja,« nas pozivajo k razmisleku ter k temu, da poskrbimo za svoje štirinožne ljubljenčke, v kolikor jih imamo, na pravilen način.

Naj še samo opomnimo na 11. člen Zakona o zaščiti živali, ki pravi: »Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali, oziroma tistih živali, katerim ne more, ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu« 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.