https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lani v prvem letniku 100, letos že 160 študentov

Murska Sobota, 19.10.2010 ob 15:27  

Izredna visokošolska študija Zdravstvena nega in Fizioterapija, ki se že drugo leto zapored izvajata s strani Evropskega središča Maribor v Murski Soboti, obiskuje skupno že preko 200 študentov.

Programa Fizioterapija in Zdravstvena nega je Evropsko središče Maribor začelo izvajati v Murski Soboti v študijskem letu 2009/2010. Zanimanje je bilo ogromno, saj se je prijavilo preko 400 kandidatov, zaradi prostorske stiske, predavanja potekajo v nekdanji Pomurkini mesnici na Lendavski ulici, pa so sprejeli samo 100 študentov – 60 študentov v program Fizioterapije in 40 študentov Zdravstvene nege. »Ker je študij samoplačniški, so vsi študenti zelo motivirani, saj gre za drag študij, čeprav plačajo samo pol cene, ki jo sicer Vlada RS za študenta plača v Ljubljani, v Mariboru in drugih krajih,« kritično pravi predsednik ESM dr. Ludvik Toplak in doda, da je v drugi letnik napredovalo 80 odstotkov študentov.

Naredili so vse, da bi bila študija krita s strani država

Čeprav je Pomurje v preteklih letih dobilo kar nekaj visokošolskih študijev, pa so vsi z izjemo Managementa v agroživilstvu in razvoj podeželja izredni in država ne krije stroškov študija. Pa obstaja v prihodnosti možnost, da bi ti programi postali redni in kaj bi se moralo za to izpolnjeno? »Možnost obstaja. Če Vlada RS plača študij študentom na drugih državnih, občinskih in zasebnih visokošolskih zavodih, bi ga lahko tudi v Murski Soboti. Na vaše vprašanje, kaj bi moralo biti za to izpolnjeno povem, da je ESM naredilo vse. Apeliralo je na Vlado, apeliralo na lokalne skupnosti in na izvoljene predstavnike ljudstva. Ocenjuje pa se, da bi zlasti ti zadnji morali kaj več postoriti,« odgovarja dr. Toplak.

dr. Ludvik Toplak (foto: dz-rs.si)

Po njegovem mnenju bi se morali upoštevati predvsem gospodarsko razvojni pomen izobraževanja za Pomurje, socialni pomen, da omogoči študentom šolanje v domačem kraju, demografski pomen, da mladi izobraženi ljudje ostanejo v regiji, narodno politični pomen, da se v ljudeh utrdi zaupanje v to državo, in kulturni pomen, da se dviga splošna kulturna raven v regiji. »Z razvojem šol bi se dvignila kvaliteta zdravstvenih, zdraviliških, turističnih in drugih storitev,« je prepričan nekdanji poslanec in rektor mariborske univerze.

"Stara" programa na novo vpisala 160 študentov, za nov program pa je bilo premalo zanimanja

V drugo generacijo programa Zdravstvene nege in Fizioterapije je vpisanih namesto 100 že 160 študentov (120 ZN in 40 FT), predvidevalo pa se je, da bi se pričel izvajati v Murski Soboti še program Upravljanje in vodenje poslovnih sistemov. Le-ta se zaradi premalo prijav, program je bil relativno pozno prijavljen širši javnosti, v tem študijskem letu izvaja samo v Ljubljani. Po mnenju dr. Toplaka ima omenjeni program dobro perspektivo: »Gre za moderen študij managementa. To potrjuje dejstvo, da se je v Ljubljani prijavilo dovolj študentov, tako da smo ga začeli izvajati v tem letu, čeprav je v Ljubljani velika ponudba konkurenčnih programov.«

Na "zalogi" za Pomurje še več programov

Evropsko središče Maribor, ki se razvija postopoma kot projekt že deset let in je kot Akademska mreža univerzitetnih učiteljev iz Univerz Podonavskih držav, ima akreditirane in pripravljene še druge programe – Finančne storitve, Evropske poslovne študije, Ekoremediacije ter zadnji akreditirani program Socialna gerontologija. Obstaja možnost, da bi se kateri od naštetih izvajal tudi v Pomurju? »To so vse nove priložnosti za Pomurje. Vse te priložnosti se danes ponujajo. Odvisno je od Pomurja in zlasti njegovih izvoljenih predstavnikov, da to priložnosti vidijo takrat, ko se ponudijo,« pravi dr. Toplak.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. corba
      19.10.2010 ob 17:12 corba

      samo zavajanje študentov in cecanje denarja prekmurcev ker službe diplomirane med. sestre v pomurju ni za dobiti vem iz lastnih iskušenj poklic sploh ni deficitaren na zavodu nas je kar nekaj.pa tudi 80%uspešnost ti da za razmišljat

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. scapula
      19.10.2010 ob 22:10 scapula

      Se popolnoma strinjam s tabo cobra. Ne vidim smisla izvajanja takih programov, ki jih je že več kot dovolj v Sloveniji. Zgleda, da bomo tudi mi fizioterapevti iskali službe z mikroskopi, saj takšnega pomanjkanja fizioterapevtov tudi ni kot pravijo na tej šoli. Potem pa slišiš čist prepotentne študente te šole, ko pravijo da imajo veliko več znanja kot pa ljubljanski študenje. Ja no to je pa smešno no. Ta šola se šele uči delati na teh študentih, Zdravstvena fakulteta je pa šola s prakso. Pa da vidimo njihovo znanje ko konča prva generacija. Pustimo se presenetiti :)))))))

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. VesnaKranjc
      11.02.2011 ob 9:45 VesnaKranjc

      Noben fizioterapevt ni brez službe!!! Moji prijatelji so ful zadovoljni in tudi štipendije dobivajo. Pa v Avstriji jih iščejo iz te šole. Tak da če nečeš bit socialec celi život, te ne govori tak!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2013 ob 15:53 biba gost

      Pa ne rabiš v Avstrijo odpri si svoj studijo veš koliko ljudi je bolanih in čakaš na terapijo po 6 mesecev. Vsi boste imeli delo samo znajt se je treba pa sploh s takšnim poklicem

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.