https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bisol še vedno čaka na gradbeno dovoljenje v Murski Soboti

Murska Sobota, 20.10.2010 ob 14:50  

Gre za gradnjo prve proizvodne hale v Murski Soboti, uradni razlog za neizdajo gradbenega dovoljenja pa je zahtevnost načrtovanega objekta. Že letos so nameravali zaposliti prvih štirideset ljudi, za kar pa njim bo verjetno zmanjkalo časa.

Uspešno slovensko podjetje s področja fotovoltaike Bisol je konec aprila v Severno obrtni-industrijski coni v Murski Soboti kupilo 5,1 hektarjev veliko zemljišče, na katerem bodo v treh fazah povečevali proizvodne kapacitete. Po zadani strategiji so si želeli, da bi bila prva proizvodna hala zgrajena že letos in bi v njej dobilo zaposlitev prvih štirideset delavcev.

Iz podjetja, ki ima sedež v občini Prebold, so nam avgusta sporočili, da zaradi zahtevnega objekta postopki pridobitve gradbenega dovoljenja trajajo dlje, vseeno pa so pričakovali, da bodo z gradnjo pričeli septembra, kar pa se ni zgodilo.

»Še vedno čakamo na gradbeno dovoljenje. Nekaj težav smo imeli tudi z usklajevanjem interesov upravne enote in mestne občine, vendar smo po zagotovilih tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja in vsekakor načrtujemo pričeti z gradnjo, takoj ko ga dobimo. Če bi pravočasno dobili gradbeno dovoljenje, bi prav gotovo teh 40 novih delovnih mest tudi zagotovili. Upamo, da bo tokrat gradbeno dovoljenje izdano brez dodatnih zapletov, ki do zdaj niso nastali po naši krivdi,« pravi vodja odnosov z javnostjo v podjetju Bisol Katja Goršek.

V petih letih obljubljajo 750 delovnih mest

V naslednjih petih letih, ko bo končana tretja faza širitve, naj bi bilo zagotovljenih 750 delovnih mest v dodatno zgrajenih proizvodnih prostorih v skupni površini 24 tisoč kvadratnih metrov, vrednost naložb za razvoj novih proizvodnih obratov bo predvidoma znašala 130 milijonov evrov. Velikost prve proizvodnje hale, v kateri bo prostora za šest proizvodnih linij in kjer bo sprva delo dobilo 40 ljudi, do konca prve faze pa še dodatnih 110 ljudi, bo pet tisoč kvadratnih metrov.

Foto: zemlja.si

Država praktično zaustavila naložbe v sončne elektrarne

Namesto da bi se posvečali razvoju, so tudi v Bisolu morali v zadnjem času veliko energije namenjati zapletom, ki jih je "zakuhalo" ministrstvo za okolje in prostor. Slednji namreč od maja naprej izdajajo odločbe o odstranitvi sončnih elektrarn, čeprav je pred leti dala mnenje Združenju slovenske fotovoltaične industrije, da za postavitev sončnih elektrarn na starih objektih ni potrebno pridobiti gradbenih dovoljenj.

»Celotna fotovoltaična industrija se je zaradi teh zapletov praktično zaustavila. Banke so zaradi nejasnih odgovorov ministrstva glede potrebnosti gradbenih dovoljenj za postavitev sončnih elektrarn na strehah zaustavile financiranje naložb v sončne elektrarne. Družba Bisol je tako morala poiskati druge načine za financiranje naših lastnih investicij v sončne elektrarne,« ogorčeno pravi Gorškova, ki je tudi članica Združenja slovenske fotovoltaične industrije.

Preberite tudi:

Bisol zgradil sončni elektrarni v občini Puconci

Katere pomurske občine bi se rade zbližale s soncem?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Milanista
      20.10.2010 ob 18:40 Milanista

      ojej ta naša država pa birokracija:S

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.