https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj ohranja tradicijo rokodelstva

Mala Polana, 02.07.2013 ob 12:30  

Zadruga Pomelaj je nastala  kot plod štiriletnega dela v okviru programa »Samozaposlovanja na podeželju« z namenom, da bi ponudila ciljnim skupinam in invalidnim osebam na zaščitenih delovnih mest stalno in neprekinjeno delo v okviru Zadruge, ter da bi se razvile različne dejavnosti, vezane na podeželje s področja tradicionalnega rokodelstva in kulinarike.


Razvilo jo je podjetje DART iz Lendave in podjetje LKC iz Velike Polane ob podpori  lokalnih skupnosti, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ZRSZ ter JAPTI. Ustanovitelji Zadruge Pomelaj so Občina Velika Polana, Črenšovci, Dobrovnik, RRA Mura, DART d.o.o.  in LKC d.o.o. in kooperantje, ki so izdelovalci izdelkov, predelovalci produktov kmetij, pridelovalci surovine in drugi.

Zagotoviti neprekinjeno delo v domači obrti in kulinariki

Zadruga je bila ustanovljena v letu 2003, z namenom razvoja novih izdelkov podeželja, izobraževanja in usposabljanja, motiviranja ciljnih skupin na podeželju za vključevanje v aktivnosti v omenjene alternativne programe na podeželju, da se ljudje usposobijo in doma izdelujejo  izdelke. V letu 2008 pa se je začel izvajati eksperimentalni program preko Sklada za spodbujanje in zaposlovanja invalidov, ki je prispeval k ustanovitvi zaposlitvenega centra, saj je znotraj ciljnih skupin  na podeželju  veliko invalidov. Zadruga sledi poslanstvu v smislu socialne ter zaposlitvene integracije invalidnih oseb na zaščitenih delovnih mestih, kot tudi drugih ranljivih ciljnih skupin  z namenom zagotoviti stalno in neprekinjeno delo v dejavnosti, ki so vezane na podeželje, na primer domača obrt in kulinarika.

V Zadrugo so vključene brezposelne in podzaposlene osebe na podeželju, invalidi in osebe v pridobivanju statusa, že registrirani kmetje, izdelovalci izdelkov domačih obrti, samostojni podjetniki, mentorji izbirnih predmetov, delovni terapevti v raznih zavodih, šolajoča mladina in gostje naravnih zdravilišč. Te ciljne skupine prihajajo iz celotnega Pomurja.

Aktivnosti izobraževanja in usposabljanja

Ideje o programih iščejo v tradicionalnih znanjih spretnostih lokalnega prebivalstva, iniciativah lokalnih skupnosti ter potrebah tržišča. V Zadrugi se izvajajo aktivnosti izobraževanja in usposabljanja. Izobraževanja se izvajajo v okviru učnih delavnic in sta program pletarstva (ličje, šiba, slama) in program pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije za pletarja. Usposabljanja izvajajo v obliki tečajev za krovca, peke tradicionalnega peciva, tečaja za predelavo sadja in sočivja, tečaj s področja zeliščarstva, tečaj peke kruha, tečaj izdelovanja izdelkov iz naravnih materialov in tečaj priprave zdravih obrokov. V aktivnosti poleg njihovega kadra izvajajo tudi področja, ki jih sami ne pokrivajo. Ta vključujejo zunanje sodelavce, ki so strokovnjaki s področja rokodelstva, podjetništva, oblikovanja. 

Delavnice in izobraževanja se prilagajajo ciljnim skupinam

Zadruga izvaja nacionalne in čezmejne projekte. Trenutno so v izvajanju čezmejni madžarski projekt Rokodelska akademija 2, Spodrast (vključevanje ranljivih ciljnih skupin) in program za usposabljanje za življenjsko uspešnost Izzivi podeželja, ki je program Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Zaključili so s projektom Brodar idej ob Muri, ki je čezmejni hrvaški projekt in projektom Rokodelska akademija 1. V okviru evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti se je izvajal tudi projekt Podeželje moja priložnost, da bi se brezposelne osebe in osebe na pragu revščine vključile v projekt. Pri vseh programih je pomembno, da poskušajo delavnice in izobraževanja prilagoditi ciljnim skupinam. Vključevanje v projekte aktivnosti je dokaj veliko. Po navadi so ta usposabljanja brezplačna, poskušajo pa jih izvajati na lokacijah, ki so lažje dostopne udeležencem.

Pester krog udeležencev projektov

Udeleženci so podeželsko prebivalstvo, predvsem brezposelni, podzaposleni, mladi. Vključuje se tudi šolajoča mladina in vrtec. V programe se vključujejo tako lokalni udeleženci kot tudi udeleženci iz (drugih regij ) Ljubljane, Naklega, Bleda. Udeleženci se na delavnicah naučijo prepoznavati rokodelske izdelke, osvojijo praktična znanja in teoretična znanja, ki jim pomagajo do boljšega razumevanja rokodelstva in komunikacije trženjskega pristopa. »Bistvo pri prodaji je, da kupec začuti zgodbo izdelka, ki ga ta motivira za nakup.« V delavnicah se izdelujejo uporabni izdelki iz ličja in šibe. Izdelajo se košarice, cekarji, torbice, predpražniki, figurice iz ličja in pohištvo (svetilke, lučke, sedala), s katerim želijo povezati več ponudnikov v en produkt in skupaj sodelovati na trgu. V same projekte se vključujejo tudi drugi ponudniki kooperantje. Poleg rokodelcev, ki izdelke izdelujejo doma, zadruga sodeluje tudi s pridelovalci surovin. Nekateri zagotavljajo med, moko, drugi dajo v najem kmetijske površine. Ob večjih najavljanih skupinah pa omenjeni kooperantje tudi sami predstavijo in prodajajo svoje izdelke. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.07.2013 ob 15:40 črv gost

      Ka tov te kure košare pletejo ja kje se to prijda do ta prek nedelice to je v orloščeki ja kelko pa majo plače bi jez tudi prišo tako manjaško delat za 700 a je raspis.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2013 ob 15:52 orlošček gost

      Črv tij si malo podstrešje popravi pa se spravi redno delat pa boš te vido ka je manjost.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.07.2013 ob 16:06 črv gost

      Daj boš mi ti pravo kak etik fejs delate saj se vidi po fotkah kelko keri dela daj za 700 mi zrihtaj pa boš vido kake kerblače bojo z lenuhof nega haska telko da je občina plača da veš malo premisli in te piši.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.07.2013 ob 16:21 čiko gost

      Hej ka te resan delajo samo manjaki me vzemete medse jaz tak rat to delam pa se zaslužim nekaj orlošček mi zrihtaš kaj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.07.2013 ob 18:36 jap gost

      Svet bi bil lepši brez budal kak so črv in čiko!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.07.2013 ob 20:39 čiko gost

      jap,,, mislim da si tij tudi med temi manjaki da se šlepaš z rito lizci naprej ne talaj budal če te srce boli od manjosti ja bi marsi koga za tako placo manjosto jep pa rit vun in delat en bluzit za 700 euro in se po riti škrabat ej ta občina ,

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.07.2013 ob 20:58 črv gost

      Ja resan jep bi svet biu lepši če nebi blo teh manjakov tako je v sloveniji bol si len bol se šlepaš skoz plače si talate za te stare krblače kje ste kaj prodali dajte si talajte z tega kaj se proda plače in te bomo videli kako se boste smejale in če boste tako napihjene ko balon ja 700 ero plače in 3 krat hrana češ manjaki morajo jes pa počivat da lahko krblačo splete.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.07.2013 ob 11:01 dijo gost

      Saki ma možnost, ka se prijavi na razpise, samo je pitanje kak je keri sposoben, ka je na konci tudi uspešen pri prijavi. Je pa druga zgodba, če že dobi € na razpisi, če je sposoben zadevo spelati do konca. Nekateri verjetno nej, ka cejli den tipkate norije, spravite se delat ;)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.07.2013 ob 20:34 orlošček gost

      Dijo prav maš, vsakačast !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.