https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Cesta Genterovci - Redics končana do konca leta

Lendava, 10.07.2013 ob 9:30  

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek in direktor podjetja Legartis Matjaž Hozjan sta včeraj v Mestni hiši podpisala pogodbo za rekonstrukcijo občinske ceste Genterovci - Redics. Cesta bo na slovenski strani končana do konca tega leta in bo povezovala kraje ob meji ter s tem vplivala na kakovost življenja okoliških prebivalcev. Podpisu pogodbe je prisostvoval madžarski veleposlanik dr. Istvan Szent-Ivanyi.


Povezovalna cesta Genterovci - Redics je projekt, ki bo financiran iz Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Madžarska 2007-2013 in sodi v sklop prizadevanj za obnovitev oziroma vzpostavitev cestnih povezav v obmejnem območju Madžarske in Slovenije. Po zaslugi DRSC bo v Genterovcih postavljeno tudi krožišče, s čemer bodo izboljšali prometno varnost v šolskem okolišu Genterovci.

Rekonstrukcija ceste, ureditev križišča in javne razsvetljave

V okviru projekta se bo izvajala rekonstrukcija občinske ceste Genterovci - Redics, ureditev križišča z lokalno cesto Genterovci - Turnišče in ureditev javne razsvetljave.

Rekonstrukcija občinske ceste Genterovci - Redics zajema rekonstrukcijo 1420 metrov dolge občinske ceste Genterovci - Redics, ki je trenutno pretežno makadamska pot in poteka od križišča v Genterovcih s cesto Dobrovnik - Dolga vas v smeri proti vzhodu do državne meje z Madžarsko. Približno 20 metrov pred mejo obstoječo makadamsko pot konča Mejni jarek, ki je na omenjeni parceli v celoti na ozemlju Republike Slovenije. Čez mejni jarek se bo uredila prevozna rampa s cevnim prepustom. Cesta se v celoti nahaja v k.o. Genterovci.

Ureditev križišča z lokalno cesto Genterovci - Turnišče zajema preureditev obstoječega štiri-krakega križišča regionalne ceste z občinskima cestama v naselju Genterovci, v 6,3 kilometra regionalne ceste Dobrovnik - rondo Dolga vas. V križišču ni urejenih površin za pešce, cestna razsvetljava v območju križišča je neustrezna. Projekt ureditve križišča zajema delno preureditev obstoječih površin z dograditvijo za potrebe umestitve začasnega montažnega mini krožnega križišča, ki bo zagotavljalo prevoznost za vse vrste motornih vozil, s tem, da ni potrebna vožnja preko sredinskega otoka. Za zagotovitev ustreznih voznih površin krožišča bo potrebna dograditev na obstoječih priključnih krakih v skupni površini cca. 500 kvadratnih metrov, deloma pa bo izkoriščen funkcionalni prostor pred opuščenim trgovskim lokalom. Na vozišču je predvidena obeležba ustrezne horizontalne signalizacije, vertikalna signalizacija se bo postavila tako, da bo označevala v skladu s standardi začasno prometno ureditev.

Ureditev javne razsvetljave na območju krožišča je predvidena tako, da bo zagotavljala varen promet in ugodno počutje udeležencev v prometu.

Pogodbena dela se bodo izvajala na osnovi razpoložljive projektne dokumentacije.

Projekt na madžarski strani zajema izgradnjo povezovalne ceste Bödehaza do Mejnega jarka v dolžini 1,8 kilometra. Cesta se bo asfaltirala v širini 6,5 metra od širine cestnega sveta (10 metrov). Projektant povezovalne ceste na madžarski strani je bil Pannonway Epito Kft. iz Zalaegerszega.

V času nastajanja projektne dokumentacije sta slovenski in madžarski projektant uskladila mejne stične točke in višinske kote povezovalnih cest.

Vrednost investicije in viri financiranja

Sredstva sofinanciranja so se dodelila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 1.082 milijona evrov za oba partnerja, od tega znaša delež sofinanciranja za slovensko stran 367 tisoč evrov.

Višina nacionalnega sofinanciranja (sredstva bo prispevalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) je 43 tisoč evrov. 21,6 tisoč evrov bo prispevala Občina Lendava.

Občina Lendava je na podlagi izvedenega javnega naročila »Rekonstrukcija lokalne ceste Genterovci - Turnišč« izbrala izvajalca del, to je Legartis d.o.o. iz Lendave, ki bo dela izvajal s podizvajalcem Asfalti Ptuj d.o.o., ki bo izvajal asfalterska dela. Izvajalec za madžarski odsek ceste še ni bil izbran. Dela načrtujejo dokončati do konca oktobra 2013. Po terminskem planu je rok dokončanja del na madžarski strani do konca leta 2014.

  Fotogalerija

  Komentarji

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.