https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Staša Špur - nogometašica, sodnica in trenerka iz Satahovec

10.7.2013  

Staša Špur, ki bo letos dopolnila 25 let, živi v Satahovcih. Trenutno je absolventka na Pedagoški fakulteti. Svoje življenje posveča športu, in sicer jo je ljubezen do nogometa popeljala do tega, da je uspešna igralka, sodnica in trenerka.

 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Stašina pot izobraževanja se je po končanem šolanju na Gimnaziji Murska Sobota nadaljevala v Mariboru, in sicer na Pedagoški fakulteti. Izbrala je smer razredni pouk. Trenutno je še absolventka, opraviti še mora nekaj izpitov in diplomo, za kar upa, da bo čim prej.

Kaj pa športna pot? Kot nam pojasnjuje mlada Pomurka, je šport imela rada že od malih nog: "Najprej sem se ukvarjala s plesom, pri 10. letih sem se pa odločila za nogomet, saj se je takrat ustanovila ženska nogometna ekipa v Murski Soboti." Staša namreč prihaja iz majhne vasi, kjer se vsak vikend, tako kot marsikje drugje, igrajo tekme malega nogometa. Tako je bilo tudi v njenem otroštvu. Oče in brat, oba nogometna navdušenca, ki sta tudi trenirala nogomet, sta jo vedno vzela s sabo. "In seveda ni ostalo pri gledanju nogometa. Vedno sem bila tisto dekle, ki je med polčasom vzelo žogo in letalo od gola do gola. Zakaj sem se odločila, ne vem," dodaja.

Ko je Staša bila majhna, je njen sanjski poklic bil vsak teden drugačen. Sedaj pa je prepričana, da bo jo bo nogomet na tak ali drugačen način spremljal vso življenje. Vzrok za to, je v ljubezni do tega športa, saj jo ne spremlja samo kot igralko, ampak tudi kot trenerko in sodnico. Najraje je v vlogi igralke nogometa, saj se ji zdi najlažja in tudi prakticira jo najdlje.

En in edini klub

Staša odločno pravi: "ŽNK TELEING Pomurje Beltinci ostaja moj en in edini klub." Nanizajo lahko veliko uspehov. Lansko sezono 2011/12 so postale prvenstvene prvakinje, pokalne in prvakinje zimske lige. Kot zmagovalke prvenstva ženske nogometne lige so se udeležile kvalifikacij za Ligo prvakinj. Kot domačinke so se v skupini uvrstile na drugo mesto, kjer sta jim za napredovanje v drug krog kvalifikacij na žalost zmanjkala dva gola. Letošnjo sezono 2012/2013 so članice ponovile uspehe. Upajo samo, da bodo letos imele več sreče za napredovanje v drugi krog, kljub temu, da so dobile težko skupino.

Dotakneva se tudi treningov, ki so ključ do uspeha in je njihova kvantiteta odvisna od dela sezone. V pripravljalni sezoni imajo okrog 9 treningov na teden, v tekmovalnem obdobju pa 6 treningov na teden. Treningi ji vzamejo veliko časa, saj en traja po dve uri, s tuširanjem in vsem po 4ure.

"Moj uspeh je vsaka tekma v rumeno-modrih barvah"

"To, kar smo dosegli v zadnjih dveh letih, je skoraj nemogoče. Zato moram pohvaliti tudi mlajše selekcije. V ženskem tekmovalnem obdobju je možno doseči 10 lovorik. Mi smo jih že sezono 2011/12 dosegle devet. Takrat smo rekli, da to ni ponovljivo. Očitno smo se zmotili, saj smo letošnjo sezono 2012/13 ponovili uspehe," njihove uspehe pojasnjuje zagnana športnica. Drugače pa pravi, da je njen osebni uspeh prav vsaka tekma, ki jo odigra v rumeno-modrih barvah in v reprezentančnem dresu.

Z reprezentanco U-19 so se uvrstili v drugi krog kvalifikacij Evropskega prvenstva, kar je tudi njihov največji uspeh. Vendar so v tem krogu dobile najboljše igralke reprezentanc Škotske, Irske ter Nemčije. Same igralke velesil ženskega nogometa so jih premagale, tako da na žalost niso uspele priti v naslednji krog.

Ženski nogomet se podcenjuje

Staša se je opredelila tudi do komentarjev o grobosti nogometa. Pravi, da gre sicer za grob šport, vendar se grobost od tekme do tekme razlikuje. V Sloveniji, kjer je slabša liga, ni toliko agresivnosti na tekmah. Če primerjamo agresivnost in grobost na mednarodnih tekmah, je pa razlika očitna. Zaradi boljše pripravljenih nasprotnic pride do več fizičnega kontakta in tako tudi do atraktivnejše tekme. Ljudje velikokrat podcenjujejo ženski nogomet in grobost le-tega.

Seveda ob ukvarjanju s športom včasih pride tudi do poškodb. Staša si je že dvakrat zlomila ključnico, natrgala mišico in pa do sedaj najhujša poškodba – pretrgala si je sprednjo križno vez na tekmi zimske lige, tako da sedaj počiva do jeseni.

Kluba ne namerava zamenjati

Stašina vzornica je Mateja Zver, ki jo pozna kot igralko in tudi osebno, saj je ena izmed njenih najboljših prijateljic. Je odlična motivatorka ekipe in igralka, zaradi katere postane tekma bolj zanimiva. "Upam, da se čim prej vrne in obleče rumeno-moder dres," zaključuje Staša. Spodbudo ji dajejo soigralke, ki vedno najdejo pravo besedo, ter njen fant, ki jo redno spremlja na tekmah.

Prosti čas, ki ji ostane, posveti nečaku Nejcu, ki je sam tudi velik nogometni navdušenec. Drugače tudi veliko kolesari, rola, teče in poskuša ostati čim bolj aktivna.

Za prihodnost si želi najprej dokončati šolo, najti dobro službo in biti uspešna v nogometu. V Sloveniji kluba ne namerava zamenjati, »saj s tako odličnimi pogoji, kot je naš klub, ne funkcionira noben drug klub v Sloveniji in marsikateri klub drugje v tujini.«

 

Stašinih TOP 5:

Svetovni voditelj:Noben svetovni voditelj jo preveč ne navdušuje.

Glasbena pevka: Rihanna

Knjiga: Harry Potter

Kraj v Pomurju: Beltinci

Želja v življenju: Biti srečna.

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2013 ob 19:50 gost gost

      bravo Staša in veliko sreče v nadaljni karieri.Upam da bom dobil tvoj dres,ko se uvrstite v nadaljnji krog kvalifikacij lige prvakinj...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2013 ob 19:51 lena gost

      bravo STAŠAin res obilo sreče v življenju

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2013 ob 20:55 nejc gost

      bavooooo tašaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lubčka

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2013 ob 21:08 f gost

      bravooooo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.07.2013 ob 9:57 gggg gost

      Sila preprosto dekle ,delovno,nasmejano ... zelo prijetno ter za povrh zelo lepa ...čestitam in veliko sreče v naprej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.07.2013 ob 9:35 gggg gost

      lejko smo srečne ka je Staša najbokša igralka v klube polek tjaše :( tibaut samo staša je fejst bole lejpa kak tjaša pa veče cecke ma ;) bar poglednete

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.08.2013 ob 17:54 hm gost

      bravo cestitam

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2020 ob 10:36 NK Maribor gost

      V soboto, 3.10.2020, v Kidričevem, njen prvenec kot nogometna (prva) sodnica v 1.SNL med Aluminijem in Koprom.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.