https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Letos v Pomurju manj pšenice, slabša tudi kakovost

10.07.2013 ob 12:15  

Po napovedih slabega vremena bo pridelek pšenice v Pomurju količinsko manjši od lanskega in sicer kar za 15 do 20 odstotkov, slabša pa bo tudi kakovost.

Po besedah vodje Poljedelstva KG Rakičan Branka Viraga se nadaljuje trend manjšega pridelka zaradi podnebnih sprememb, saj je pridelek pri ječmenu in oljčni ogrščici manjši od lanskega za 15 do 20 odstotkov oziroma za 25 do 30 odstotkov.

Franc Režonja s kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota je povedal, da so napovedi o letini preuranjene, po prvih podatkih, ki slonijo na pridelku ječmena in oljne ogrščice, pa bi bilo mogoče sklepati, da bo kakovost solidna. Tudi on pa napoveduje od 15 do 20 odstotkov manj pridelka. Vendar je to glede na vremenske razmere, ko je bilo v februarju, marcu in aprilu veliko padavin oziroma so bile razmere skoraj zimske, normalno. Na kar 1500 hektarjih so morali namreč posevke s poplavljenih površin preorati, na prav toliko površinah pa njiv sploh niso mogli preorati, dodaja Režonja.

Kot smo že poročali, tako kot vsako leto, so se tudi to leto sestali predstavniki pridelovalcev pšenice. Kot smo že poročali kmetje želijo realno ceno, zato zahtevajo za tono 190 EUR za kakovost C oziroma 230 EUR za tono najkakovostnejšega izdelka, predstavniki kupcev: Mlinopek, Žito, Mlinotest in Panvita, pa pravijo, da je to preveč, gledano na cene  evropskih borz.

Vir: siol.net

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.