https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Turnišče: s subvencijami ohranjajo nižje cene storitev, ukrepi potrebni še na področju podjetništva

Turnišče, 11.07.2013 ob 7:00  

Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.

V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Turnišče Slavko Režonja. 

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Glede na situacijo, ki je v okolju tako politično kot gospodarsko lahko ocenjujem, da se kaj dosti več ni dalo storiti. Je veliko dejavnikov, ki vplivajo na delo občine s strani države, okolja, bančnega sistema, in to se močno pozna tudi pri delu v občini. Tako da ocenjujem, da se kaj dosti več ni dalo narediti.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Največji projekt je tik pred začetkom, to je izgradnja vodovoda, sistem A. To je projekt, ki se bo na področju občine izvajal v vseh vaseh in je skupno vreden, v dveh in pol letih izvajanja, 6,5 milijonov evrov. Trenutno že poteka sanacija ceste skozi naselje Turnišče, projektantska vrednost je tri milijone evrov. Poteka tudi sanacija vrtca in šole, vrednost projekta je 745 tisoč evrov. Izvaja se obnova vaškega doma v Nedelici in gradbena dela v Gomilicah. Projekt je razdeljen na dva dela, v Gomilicah in Nedelici letos, v Turnišču in Renkovcih v naslednjem letu. Skupna vrednost tega projekta je 612 tisoč evrov.

Trenutno že poteka sanacija čistilne naprave zaradi poškodb, ki so nastale v času obratovanja, dela so vredna 100 tisoč evrov. Manjši poseg se izvaja tudi na zbirnem centru, ki se posodablja, naredila se je tudi nadstrešnica za odprte kontejnerje, projekt je vreden 15.000 evrov. Opravljamo tudi ureditve vodotokov po celotni občini. Urejen je že vodotok skozi Turnišče, Črni potok, potekajo tudi dela na Pinkavi v Gomilicah, potok ob romskem naselju, želja je urediti tudi potok v Renkovcih. Ta projekt je vreden okoli 20.000 evrov.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste morali kje "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Pri pripravi proračuna smo zasledovali tri smernice. Prva zadeva je, da kvaliteta družabnega življenja v naši občini ne bi zamrla. Z društvi smo se zmenili, da ostane nivo financiranja društvene dejavnosti, tako športa kot kulture, na isti ravni kot je bilo v prejšnjih letih, veliko ugodnejših za proračune občin. Drugo izhodišče je bilo razbremeniti naša gospodinjstva. Vemo, da so bile v okolju podražitve tako vodovoda, oskrbe z vodo, kanalizacije, komunalnih odpadkov, zaradi nove uredbe, ki je nastopila s 1. januarjem. Občina Turnišče je uvedla subvencije za občane, tako da se v letošnjem letu nobena od storitev v Občini Turnišče ni podražila.

Iskali smo rezerve, kako zmanjšati obremenitve staršev v vrtcu in skupaj s šolo našli rešitev, da se je za vse vpisane v naš vrtec ekonomska cena zmanjšala za 2,5%. Nekakšen drugi cilj je bil, da se ta gospodarska stiska v Sloveniji ne bi prenesla direktno na naša gospodinjstva. Tretji in zadnji cilj je, da uresničimo vse investicijske projekte, ki smo jih načrtovali že v letu 2012 in 2013. Vemo namreč, da je v letu 2012 bilo koriščenje evropskih sredstev zamrznjeno. V proračunu smo tista sredstva ohranili in tako slabih pol milijona evrov prenesli v letošnje leto, kar bomo s pridom izkoristili. 

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Trenutno ima Občina Turnišče 490.000 evrov plusa s prenosom iz leta 2012. Tudi v tem proračunu 2013 ni načrtovane nobene zadolžitve, celo z danimi investicijami planiramo, da bo ob koncu leta nekaj presežka, ki ga bomo potem tudi uporabili v letu 2014.

Katerih projektov oz. reševanja katere problematike bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti nujno še potrebno lotiti?

Problematike nikoli ne zmanjka. Ena zadeva se trenutno rešuje sistematično na nivoju celotne regije, to je vodovod. Moram reči, je v izredno slabem stanju naša kanalizacija, tako prečrpališča, kot sama čistilna naprava, in slej ko prej bo potrebno v Občini Turnišče zagotoviti sredstva, da se sanirajo vsa prečrpališča, da se temeljito poseže v čistilne naprave oziroma v vzdrževanje samega sistema. Uredba o onesnaževanju okolja s svetlobo nam narekuje, da bo potrebno leta 2016 sanirati oziroma preurediti razsvetljavo. Cilji glede na sredstva, ki so še v tej finančni perspektivi na razpolago, so, da želimo do konca mandata urediti vse objekte v vseh vaseh, predvsem jih urediti tako, da bodo energetsko vzdržni, da bomo nekaj prihranili in da se potem s temi vsebinami, se pravi vodovoda in javnih objektov, več ne bomo ukvarjali v naslednjih desetletjih.

Kako poteka delo v občinskem svetu – je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je kdaj težko?

Ocenjujem, da je sodelovanje v občinskem svetu zelo korektno. V začetku, ko so se delila mesta v odborih in komisijah je vedno tako kot vsepovsod, malce prerivanja, malce iskanja mesta in pozicij. Ko se je pa začelo vsebinsko delo, pa praktično nimamo primera, da bi prišli v zagato, da ne bi bili ali sklepčni ali da ne bi mogli speljati sklepov.

 

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom, smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave sta nam zaupala občinska svetnika Matej Zadravec in Stanislav Sobočan.

Sobočan ocenjuje, da so se zadeve, storjene v občimi, premaknile naprej z mrtve točke, ker je v predhodnem obdobju bilo storjeno odločno premalo. Dalo pa bi se postoriti še kaj več, kar se je naredilo. Problematično je bilo predvsem zatečeno stanje na področju pripravljenih projektov. Zadravec trdi, da ni bilo narejenega premalo, vedno bi se pa dalo urediti še kaj. "Se je pa naredilo vse, kar smo potrebovali, vse skupaj pa je povezano z razpisi. Lahko smo zadovoljni, kar se je storilo v tem mandatu."

Matej Zadravec je dejal, da optimistično zastavljenih proračunov verjetno ni, vsi so zastavljeni z nekim ciljem. Misli, da bo velik del občinskega proračuna realiziranega, saj so bili uspešni pri razpisih. Glede zategovanja pasov pa pravi, da proračuna niso toliko zategnili, ker so se sofinancirale komunalne storitve, ekonomske cene vrtca in še katera področja. Stanislav Sobočan pa je mnenja, da je bilo potrebno narediti določeno selekcijo in zmanjšati sredstva, kjer se da, in ohraniti raven sociale prebivalstva. Po njegovem mnenju je proračun občine malce preveč optimistično zastavljen glede na trenutno finančno in politično situacijo v državi.

Po Sobočanovi oceni je v občini nujno bolj aktivno pristopiti k ustvarjanju pogojev za razvoj obrti in malega gospodarstva, pripraviti je potrebno projekt celovite študije odvodnjavanja za celotno občino. Veliko pozornosti se je v občini posvečalo cestam in objektom infrastrukture. Zadravec je izpostavil poplave in nastalo škodo po njih in upa, da se bo to sčasoma saniralo. Po njegovem mnenju bodo izvedene investicije za cesto, vodovod, sanacijo šole, projekt urejanja okolice. V občini pa pogreša razvoj podjetništva.

Zadravec je poudaril, da v občini ni čutiti strankarskih napetosti, da si povejo resnico takoj v obraz in temu ne zamerijo. Delo z županom ni bilo nikoli težko, kot meni Zadravevc, župan zna prisluhniti in je lepo sodelovati z njim. Pravi, da je zelo zagnan in odprt, kar se tiče prisluha ostalih občanov, kolikor je le mogoče. Sobočan je delo v občinskem svetu ocenil kot produktivno, kakih večjih nesoglasij ni zaznati, večino stvari pa je potrebno usklajevati in vedno je merodajno mnenje večine. O delu z županom in občinsko upravo nima slabega mnenja. Sodelovanje je korektno in se delo ne blokira, obstaja pa tudi možnost izboljšanja in nadgradnje sodelovanja. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.