https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Anita Hiršl - Pomurka, ki ve, kako do popolne postave v le 30 minutah

Murska Sobota, 19.07.2013 ob 11:00  

V sodobnem času nam zaradi nenehnega hitenja, prenatrpanih urnikov ter številnih obveznosti pogosto zmanjkuje časa za fizične aktivnosti in šport, ki so še kako pomembne za zdravo in kvalitetno življenje, zato smo se o tem pogovarjali z Anito Hiršl, diplomirano pravnico in vaditeljico aerobike ter vodjo ekipe „Aerobko“.


Kdaj si se začela navduševati nad športom?

S športom se ukvarjam že od mladih nog. V otroštvu sem obiskovala ritmično gimnastiko, ples ter sodelovala v plesno navijaški skupini, pozneje pa sem se vse bolj navdušila nad atletiko in začela trenirati skok v daljino. Dosegala sem zelo dobre rezultate v Sloveniji in tekmovala na otroških Olimpijskih igrah v Grčiji in Španiji. V času srednje šole sem začela obiskovati aerobiko in z leti ugotovila, da mi tovrstne skupinske vadbe najbolj ustrezajo, zato sem se odločila opraviti izpit za vaditelja aerobike na Fakulteti za šport.

Kdaj si se odločila za ustanovitev svoje vadbene ekipe?

V času, ko sem vodila skupinske vadbe v Športnem centru Spartacus, sem vedno bolj čutila željo po ustanovitvi svoje ekipe in tako sem začela samostojno pot. Skupaj z Simono Horvat in Edito Dominko sem ustanovila ekipo „Aerobko“. Vadbe so potekale sprva v telovadnici Dijaškega doma v Murski Soboti, ker pa je bilo povpraševanje po tovrstnih skupinskih vadbah vedno večje, nam pa je zmanjkovalo prostora, sem se odločila, da poiščem večji prostor za vadbo. Ker v Murski Soboti primanjkuje dvoran za skupinske športe, se mi je ponudila priložnost za vadbo v novi telovadnici Gasilskega doma v Černelavcih, kjer se mi je kot vaditeljica pridružila tudi Anita Varga.

Vaša ekipa poleg aerobike izvaja še nekatere druge oblike skupinskih vadb. Katere?

Poleg aerobike izvajamo še vadbo TNZ (trebuh, noge, zadnjica), katera je sestavljena iz krepilnih vaj za celo telo, Step aerobika, pri kateri uporabljamo stopničko oziroma step, na katero se ob glasbi s pomočjo različnih gibalnih struktur vzpenjamo in zopet spuščamo iz nje, Intervalni Aerobko, pri katerem ura aerobike poteka v treh intervalih, sestavljenih iz aerobnih in anaerobnih vadb; pred kratkim pa smo pri ekipi Aerobko tudi začeli izvajati novo obliko vadbe imenovano Metabolic Effect, kjer gre za 30 minutno vadbo za krepitev celega telesa.

Metabolic Effect vadba

Metabolic Effect je nova generacija skupinske vadbe. Za kakšno vrsto vadbe gre?

Gre za funkcionalno vadbo sestavljeno iz kardio intervalov in treninga z utežmi, pri čemer je vsak trening drugačen. Združuje znanost hormonskega metabolizma in metaboličnega treninga. Pozornost pri tej vadbi je osredotočena na združevanje visoke intenzivnosti, sprintov, funkcionalnega treninga in doseganje lastnih maksimalnih fizičnih zmožnosti.

 

Komu vse je namenjena tovrstna vadba?

Tovrstna vadba je namenjena vsem, tako začetnikom kot vrhunskim športnikom, prav tako pa je priporočljiva tudi za ljudi, ki imajo osteoporozo in za vse tiste, ki preprosto želijo biti „fit“. Predvsem pa je namenjena vsem tistim, ki zaradi hitrega tempa življenja nimajo veliko časa za šport in ostale fizične aktivnosti ter bi radi hitro prišli do zaželjene postave. Čeprav se vadba izvaja v skupinah, gre za individualno vadbo, saj vsak dosega svoje lastne maksimalne fizične sposobnosti in ni odvisen od skupine ljudi, ki izvajajo istovrstno vadbo.

Aerobika

Se pravi, da je 30 minut dovolj za „popolno“ postavo?

Ja, saj gre za unikaten koncept vadbe, ki se mu reče Rest Base Training. Le ta omogoča, da vsak posameznik v le 30 minutah doseže tako intenzivnost vadbe, ki je potrebna, da se pri njemu sprostijo ključni hormoni potrebni za dosego „after burn effect“, ki lahko traja tudi do dva dni po končani vadbi. Eden izmed ključnih hormonov, ki se sprošča pri omenjeni vadbi je tudi hormon HGH (človeški rastni hormon, ki je hkrati najpomembnejši hormon, ki zavira staranje in mu pravimo tudi vrelec mladosti). Raven tega hormona v telesu začne postopno upadati od 21. leta dalje, zato se telo s starostjo čedalje počasneje obnavlja (posledica tega je, da počasneje izgubljamo maščobe in hitreje pridobivamo odvečne kilograme). Ker z omenjeno vadbo dvignemo raven hormona HGH, ta omogoča, da telo začne kot vir energije izkoriščati maščobo, zato posledično pridobivamo mišično maso in izgubljamo maščobe, tako da v 30 minutah dosežemo večje in hitrejše učinke kot pri ostalih enournih aerobnih vadbah.

Kakšen pa je pomen prehrane ob tej vadbi?

Pri tej vadbi kakor tudi pri vseh drugih omenjenih vadbah, je pomembna pravilna prehrana, da lažje pridemo do željenih rezultatov. Na svojih vadbah mojim vadečim vedno poudarjam, da je pomemben vnos beljakovin takoj po vadbi, razporeditev pet obrokov čez cel dan, izogibanje sladkorju in slaščicam in kar je najbolj pomembno pitje dovolj vode. Ker se vse več ljudi zaveda, kako pomembna je zdrava prehrana za dobro počutje, pri naši ekipi nudimo tudi individualna svetovanja na področju prehrane, sestavljanje jedilnika na potrebe posameznika in tako omogočamo našim strankam, da na zdrav način hitreje pridejo do željenih rezultatov.

Ali izvajate tudi individualne treninge?

Za vse tiste, ki ne marajo skupinskih vadb, nudimo tudi individualne treninge. Prednost teh je, da se trening prilagodi na potrebe posameznika. Namen individualnih treningov je, da se posameznika vodi skozi celoten proces vadbe, opozarja na morebitne napake, učinkovitost izvedbe, daje vzpodbudo in zagotavlja optimalen učinek vadbe. S tem zagotavljamo posamezniku, da s kombinacijo vadbe in pravilne prehrane doseže zastavljene cilje ter boljše počutje.


Individualni trening

Kako je z vadbami med poletjem, ko se mnogi odločajo raje za rekreacijo na prostem?

Individualni treningi in svetovanja glede prehrane pri nas potekajo skozi celo leto, skupinske vadbe pa od septembra do julija. Ker pa je v zadnjem času veliko zanimanje za to novo vrsto vadbe, smo se odločili, da poteka tovrstna vadba tudi čez poletje in s tem zagotavljamo našim vadečim, da ostanejo „fit“ tudi preko poletja.

    Fotogalerija