https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Veržejski čebelarji aktivni že več kot 70 let

Veržej, 23.7.2013  

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgotrajno tradicijo, veliko število pa je tudi društev, saj jih je okoli 200 iz 14. regijskih zvez. Med njimi najdemo tudi Čebelarsko društvo Veržej, ki deluje že več kot sedemdeset let.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgotrajno tradicijo in ima kot kmetijska panoga tudi izjemen socialni pomen. Čebela nas spremlja skozi vse življenje. V otroštvu nam predstavlja simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, ko odrastemo, pa občudujemo njeno učinkovitost, socialni red in gospodarnost. Čebelarstvo je lahko eden izmed konjičkov, ki krepi duha in telo, saj so čebele oz. skrb zanje dobro zdravilo za vse strese in tegobe, ki jih doživljamo zaradi zdajšnjega hitrega življenjskega tempa. S tem se zagotovo strinja več kot 6 tisoč čebelarjev, kolikor jih je včlanjenih v Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS).

Čebelarsko društvo Veržej

Čebelarsko društvo Veržej je bilo ustanovljeno leta 1937. Prvi predsednik društva je bil učitelj Franjo Kozar. Po njegovi zaslugi so takratni zapisniki ohranjeni še danes. Društvo šteje 14 članov, čebelarijo pa z okoli 300 panji. Sedanji predsednik društva je Alojz Novak.

V društvu skrbijo in si prizadevajo za ohranjanje čebel, pridobivajo nove članov, spodbujajo kmete k sejanju medovitih rastlin in skrbijo za osveščanje kmetovalcev k pravilni rabi škropiv. Skupaj z občino Veržej in Zavodom Marianum Veržej se trudijo za promocijo medu, saj pridelujejo kakovostni med, kot je na primer cvetlični, med oljne ogrščice, akacije, lipe in kostanja.

Skrbijo tudi za večjo strokovnost čebelarjev z izobraževanji, ki potekajo v Veržeju, Rakičanu in na čebelarskem sejmu v Celju.

Vsako leto sodelujejo v akciji »V Sloveniji pridelana hrana za zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah« ki jo organizira ČZS. Od leta 2012 poteka akcija »Dan odprtih vrat«, ki so se ji pridružili tudi čebelarji ČD Veržej. Udeležujejo se tudi kulinarične razstave na območju občine in sejma AGRA v Gornji Radgoni. V letu 2012 so se z veseljem pridružili razstavi na Miholovem sejmu, ki ga je organiziral Zavod Marianum.

Z dnevom odprtih vrat do seznanjanja ljudi s čebelarjenjem

V okviru letošnjega občinskega praznika občine Veržej so v Čebelarskem društvu Veržej pripravili dan odprtih vrat oziroma čebelarski dan, ki je potekal na domačiji predsednika Čebelarskega društva Veržej Alojza Novaka v Veržeju meseca junija. Takrat so širši javnosti, učencem osnovne šole Veržej, pa tudi turistom iz bližnjih Term Banovci prikazali, kako poteka pridelava medu, točenje medu, kako se izdelujejo satnice, kako kuhajo vosek itd. Obiskovalci so lahko spoznali staro in novo, bolj moderno čebelarsko opremo. Razstavili so staro čebelarsko točilnico. Razstavljen je bil tudi železni panj s čebelami, kjer so si vsi lahko pobliže ogledali čebele. Na ogled je bil tudi čebelnjak.

Čebelarji so ob tem hoteli poudariti predvsem to, kako so čebele pomembne za naravo in opraševanje. Predstavljena je bila tudi zgodovina čebelarstva v Veržeju, tako z že prej omenjeno staro čebelarsko opremo kot tudi z razstavljeno čebelarsko literaturo in gradivom.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.