https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Vito Šimonka - študent iz Lendave v družbi super-računalničarjev

24.7.2013  

Vito Šimonka je 22-letnik, ki prihaja iz Lendave. Študira na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Trenutno začasno prebiva v Barceloni, kjer se nahaja v družbi najboljših HPC programerjev na svetu, na poletni šoli »Summer of HPC«.

 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Vito se je po zaključeni gimnaziji na Dvojezični srednji šoli Lendava odločil za študij fizike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Po hitrih treh letih je postal najmlajši diplomant, saj je bil star le 21 let in 4 mesece, in nadaljeval študij na isti fakulteti, in sicer ravno program fizika na magistrskem študijskem programu.

Kot otrok je imel željo delati z ljudmi: jim pomagati, kot zdravnik ali svetovalec, ali jih poučevati, kot profesor. Trenutno ga bolj zanima raziskovanje, s čemer posredno izpolnjuje želje svojega otroštva.

Med super-računalničarji

Prvotno pobudo za prijavo na poletno šolo "Summer of HPC 2013" je Vito dobil od profesorice in dekanje Fakultete za naravoslovje in matematiko, Nataše Vaupotič. Po kratkem premisleku je hitro ugotovil, da mu izkušnje in znanja, ki jih bo pridobil v poletni šoli, lahko pridejo zelo prav pri študiju in navsezadnje v karieri.

Ko je izvedel, da je bil izmed 198 prijavljenih študentov iz celotne Evrope izbran med 24 udeležencev poletne šole iz super-računalništva, je bil novice zelo vesel, saj se zaveda, da na taka mesta sprejemajo le najboljše študente. "Delo, ki ga trenutno opravljam na poletni šoli s kolegi in mentorji iz področja super-računalništva, je zelo zanimivo in bom zelo vesel, če bom nekoč opravljal takšne podobne naloge," dodaja talentiran Pomurec.

"Nobena ovira me ne zaustavi"

Poletna šola, ki se je pričela v juliju, poteka 2 meseca, in sicer obsega en teden izobraževanja v Edinburgu in 8 tednov projekta na članici PRACE, v njegovem primeru je to Barcelona Super-Computing Center. "Ne mine teden dni, da ne bi pomislil na svoje domače in na vse svoje prijatelje iz Lendave in Maribora, vendar se bomo do konca avgusta slišali le preko spleta, razen tistih, ki me pridejo obiskat," pravi Vito. 

Dan mladega Pomurca na poletni šoli izgleda tako: "Prve tri tedne sem se učil novih programerskih modelov in platform, vadil programski jezik C/C++ in se naučil uporabljati orodja za vizualizacijo paralelnosti aplikacij, ki so jih razvili prav tukaj v Barceloni na BSC. Trenutno z ekipo analiziramo in izboljšujemo algoritem za detekcijo obrazov iz posnetkov iz varnostnih kamer. Moj dan izgleda tako, da po zajtrku odhitim v pisarno, kjer delamo na projektu v skupini ali posamično. Ko smo že popolnoma izčrpani od dela, se sprostimo na plaži, na pohodu v hribovje ali na kakšnem dobrem koncertu."


Vito dela na projektu "Task Based Parallelization using a top-down approach", in sicer mu je njegova mentorica odlična raziskovalka in predavateljica Rosa M. Badia v veliko pomoč. Kot fizika ga nobena ovira ne zaustavi, temveč zgolj še bolj motivira k iskanju rešitve in, če je potrebno, bo z idejami premagal potencialno oviro.

Vito uporablja za svoje delo super-računalnik MareNostrum, ki ga včasih v šali poimenujejo Ferrari med računalniki, saj je zelo hiter. Upravljajo ga predvsem na BSC, UPC ter PRACE in je tudi njihova last. Ker je super-računalnik zelo velik, so ga namestili kar v bližnji cerkvi, kjer je bilo ravno dovolj prostora. Delo na super-računalnikih večinoma poteka kar iz pisarne preko SSH (Secure Shell) protokola za upravljanje računalnika na daljavo.

Sodelovanje z odličnimi študenti iz cele Evrope

Kot komentira Vito, so dogodki, kot je omenjena poletna šola, neverjetno koristni, kajti poleg vsega znanja, ki ga dobiš na predavanjih, vajah in ob delu na projektu, dobiš tudi neizmerne izkušnje in spoznanja, ki jih boš pri študiju ali karieri zagotovo kdaj potreboval.

Poleg tega se spoznava tudi z ostalimi udeleženci, s katerimi so se prvič videli v Edinburgu na predavanjih in vajah. "To so odlični študentje iz cele Evrope, od katerih sem se veliko naučil in verjamem, da tudi oni od mene. Zelo sem vesel, da sem imel priložnost spoznati toliko ambicioznih in inteligentnih študentov ter predavateljev. Upam, da se bomo še kdaj videli ali sodelovali na kakšnih projektih," dodaja zagnan računalničar. 

V Barcelono se bo morda še kdaj vrnil

Kljub ponudbi, da bi nadaljeval študij v Barceloni, se je Vito odločil, da bo nadaljeval študij na svoji domači univerzi v Mariboru, na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, "ki je zame še vedno najboljša fakulteta na svetu, kar se tiče odličnih predavateljev ter odnosov profesor-študent. Nikakor pa nisem popolnoma zaprl vrat, kajti mogoče se bom nekega dne vrnil v Barcelono na delo ali dodaten študij."

V prostem času, ki ostane super-računalničarju na poletni šoli, uživa lepote Barcelone, prelepe peščene plaže in neokrnjeno naravo gorovja, ki obdaja glavno mesto Katalonije. Poleg tega nameni nekaj časa tudi učenju katalonščine.

V bližnji prihodnosti želi končati magistrski študij fizike v Mariboru in po vsej verjetnosti nadaljevati doktorski študij kot mladi raziskovalec. Njegov cilj in želja je postati dober in priznan raziskovalec iz področja fizike - biofizike, kompleksnih, dinamičnih sistemov in socio/ekono/psiho-fizike.

 

Vitojevih TOP 5:

Svetovni voditelj: George Washington

Glasbeni izvajalec: R.I.C., 5. ELEMENT

Knjiga: Fundamentals of Physics

Kraj v Pomurju: Lendava

Želja v življenju: Postati odličen raziskovalec.

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.