https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Varaški šujstri - obuditi hočejo stare običaje

Turnišče, 30.7.2013  

Kolesarski klub Varaški šujstri združuje ljubitelje kolesarjenja, pešače in pohodnike ter vse, ki želijo obuditi in ohraniti stare običaje.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Ustanovljen je bil februarja 2012 z namenom, da združi kolesarje, ki imajo kolesa starodobnike oziroma oldtajmerje in tudi vse ostale kolesarje, ki so ljubitelji kolesarjenja. Poleg tega pa Varaški šujstri vključujejo tudi pešačenje in pohodništvo. 

Šujstri so nekoč na kolesih vozili čevlje na sejme

Pobudniki za nastanek kolesarskega kluba Varaški šujstri so preminuli. Med prvimi so bili Stanko Gelt, bivši župan Jožef Kocet, Alojz Čiček, Štefan Ternar, ki je bil tudi član Dimekov iz Beltinec in Franc Lutar, ki je član kluba Varaški šujstri in Dimeki. Pri izbiri imena pa so bili mnenja: »Naj bodo šujstri, ker so se šujtri vozili na starodobnih kolesih po sejmih Prekmurja in desnega brega reke Mure. Imeli so posebej prirejena kolesa s prtljažnikom, na katerem so vozili čevlje.« Člani kluba so večinoma iz Turnišča, iz Renkovec, Nedelice, Gomilice pa tudi iz Murske Sobote in Rakičana. Trenutno klub šteje 50 članov, kar v tako kratkem času delovanja ni malo.

Pester  program prireditev in izletov

Vsako leto začnejo s pohodom v bližnje Strehovske ali Dobrovniške gorice, ob počastitvi Dneva žena, med 8. in 25. marcem.  V goricah se pripravi piknik za vse udeležence, žene pa se obdari ob njihovem prazniku. Nato nadaljujejo s tradicionalnim kolesarjenjenjem k Copekovem mlinu s piknikom. V spomin na nekdanje kolesarje in člane, ki so preminuli, pa pripravijo memorialno kolesarjenje po vaseh občine Turnišče, kjer obiščejo grobove in prižgejo sveče. Letos so prvič prikazali starodavne običaje in organizirali prikaz žetve in mlatve pred šestdesetimi leti »Tako so želi in mlatili naši starši«.

Avgusta se bodo v sklopu Turizma na koušto udeležili memoriala v počastitev bivšega župana Jožeta Koceta in se na prireditev pripeljali s starodobnimi kolesi. Jeseni bodo kolesarili v Lendavo, kjer bo potekala vinska trgatev. Oktobra še pripravljajo tradicionalen kostanjev piknik v Dobrovniških goricah, leto pa bodo zaključili s pohodom z baklami iz Turnišča v Gomilico in nazaj. Program prireditev pripravi upravni odbor, potrdi pa se na občnem zboru kolesarskega kluba. 

Ohranitev starih običajev za poznejše rodove

Kolesarskemu klubu in njihovim dejavnostim se lahko pridružijo vsi. Pogoj je le, da se plača startnina, ki je namenjena za pripravo pogostitve udeležencem. »Veseli nas to, ko vidimo, da se precejšnje število udeležuje naših akcij oziroma prireditev, da veliko članov pride pomagat pri izvedbi prireditev. Žene nas, da hočemo obuditi starodavne običaje, kajti starodobna kolesa so v izumrtju. Danes je pa to že spomin in dragocenost na naše prednike in to hočemo zadržati oziroma gojiti, da bi to ostalo poznejšim rodovom.« 

Članov, ki imajo starodobna kolesa, je okoli deset, želja je povečati to število. V klubu je večinoma starejša generacija članov, od 40 let in naprej, veseli pa jih, da imajo kar dve mladi dekleti, ki se omenjenih akcij in prireditev vedno udeležita.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.