https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Dominikanska republika - dežela srčnih otrok, čudovitih peščenih plaž in velikih plantaž kakavovca

8.8.2013  

Dominikanska republika je zaradi večnozelene pokrajine ob kilometre dolgih peščenih plažah obdanih s smaragdnozelenim morjem in koralnimi grebeni na eni strani ter neskončnimi palmovimi gozdovi na drugi strani, zagotovo ena najbolj zaželenih destinacij na Karibih.

 


Gre za otoško državo s pretežno špansko govorečim prebivalstvom, ki si s Haitijem na zahodu deli otok Hispaniola, na severu meji na Atlantik, na vzhodu in jugu pa na Karibsko morje.

prisrčen pozdrav turistom

Ime države izhaja iz imena prestolnice države, mesta Santo Domingo, ki je eno izmed 31 provinc in se nahaja znotraj posebne province Distrito Nacional (sl. Narodno okrožje). Ustanovitelj države Santa Domingo je bil Bartolomej Kolumb, ki je ob ustanovitvi dne 5. avgusta leta 1498 poimenoval to državo La Nueva Isabela, Santo Domingo del Puerto de la Isla de la Española. Ime je Kolumb izbral zaradi enega od naslednjih (ali obeh) razlogov: latinski naziv za sveti dan nedeljo je Dominicus (sl. »Gospodov dan«), god sv. Dominika pa je 4. avgusta.

mesto Santa Domingo

Kolumbov muzej v mestu Santa Domingo

Dominikanska republika je dežela tropskega podnebja, temperature se gibljejo med 25 stopinj in največ do 32 stopinj celzija, kar je ugodno tudi za številne plantaže kakavovca, tropskega sadja in sladkornega trsa. Domačini se pretežno ukvarjajo z delom na plantažah, nekaj tudi z vzrejo govedi, njihov glavni vir dohodkov pa je turizem.

sadež kakavovca

Blizu meje s Haitijem je veliko jezero sredi katerega leži otok in na otoku je največja kolonija aligatorjev na Karibih. Poleg krokodilov je mogoče videti še zanimive kuščarje iguane, razne ptiče in cel kup raznih kaktusov. Jezero leži v kotanji kar 40 m niže od morske gladine.

ljubitelj kač

neokrnjena narava

Dominikanci so poznani kot spretni in zviti prodajalci, predvsem pa so prijazni, gostoljubni, ponosni na svoje korenine, skoraj vedno ti ponudijo njihov domači rum, ki ga spretno pomešajo s coca colo, nepogrešljive pri njih pa so tudi domače cigare. Domačinke so v glavnem prikupne mulatke, tamkajšnji otroci so razigrani in srečni kljub temu, da nimajo marsičesa, kar imajo otroci v nekaterih najrazvitejših deželah, in ko jim podariš kako nam neznatno malenkost, recimo bonbone, pisala ali bodisi kakšno žensko ličilo, se jim narišejo prikupni nasmehi in ni ga človeka, ki ga ob teh srečnih obrazkih ne bi rahlo zaščemelo pri srcu.

prikupni deklici

otroci v šoli

šolski bus

Dežela se lahko ponaša z nedotaknjeno krasoto narave: koralni grebeni vsepovsod, najlepše plaže so na polotoku Semana in na otočku Saona, ki leži nedaleč od popotniške vasice Bayahibe. Deževni pragozd je pravi raj za trekking, saj na otoku ni nevarnih strupenjač. V notranjosti se je mogoče povzpeti tudi na najvišji vrh Karibov Pico Duarte, ki je visok preko 3000 metrov. Klima v hribih je krasna, vse polno je tudi rek in slapov, ki so dovolj topli za kopanje.

prekrasen otok Saone, na katerem živi le okoli 100 prebivalcev

Dežela prepričuje tudi s svojimi prečudovitimi jamami v katerih vam zastane dih. In nenazadnje se lahko sprostite na prečudovitih plažah v senci palm z osvežilnim napitkom ob prečudovitih zvokih merenge in bachate.

ena izmed turističnih plaž

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.08.2013 ob 17:46 gost gost

      Zelo lepa in enkratna dežela.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.