https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Psička Fogija rešili pred smrtjo

Pomurje, 13.08.2013 ob 7:30  

Psiček Fogi je na lastni koži izkusil, kako je, ko se te lastnik naveliča. Posredovali so Društvo za zaščito živali Pomurja in veterinarska inšpekcija. Začetki so za Fogija bili težavni in zabavni. Prvič se je spoznal z življenjem v mestu in hiši z drugimi psi in ljudmi, s hojo na povodcu, vsakodnevno nego in obiskom pri veterinarju. Navadil se je vožnje z avtomobilom, spanja v pasjem boksu, dotikov in se naučil nekaj pasjih trikov.

Lastnik se je naveličal svojega psička

Po podatkih Društva za zaščito živali Pomurja je Fogi dobro leto živel priklenjen na kratko verigo brez primerne ute in ležišča v enem izmed pomurskih romskih naselij. Nikomur ni bilo kaj dosti mar zanj, občasno je dobil samo nekaj pomij in vodo, da je sploh preživel. Ker v takih razmerah ni mogel ostati in ker se mu je tudi "lastnik" raje odpovedal, kot da bi za psa skrbel in mu zagotovil dostojno življenje, mu je društvo začelo maja lani iskati začasen dom, v katerem bi ga lahko primerno oskrbeli, socializirali in mu poiskati nov dom. Na namestitev je čakal približno pol leta, vse do novembra 2012, od januarja letos pa čaka primernega posvojitelja.

»Zanj bi bil primeren dejaven lastnik s športnim življenjskim slogom, ki že ima izkušnje s psi in ki bi imel za Fogija dovolj časa, saj potrebuje veliko gibanja. Z drugimi živalmi se dobro razume, prav tako z otroki. Je zelo crkljiv in izredno potrpežljiv.«

Fogi prej

Za Fogija je bilo novo življenje neznano, vendar se je hitro učil

Z verige je prišel direktno v blokovsko stanovanje v Ljubljano. Vse kar sodi v "civilizacijo" in urbano okolje, mu je bilo popolnoma neznano in novo, počutil se je nelagodno. Imel je hudo vneta ušesa in porezano tačko, poskrbeli pa so tudi za kastracijo in cepljenja. Že spomladi je zaključil tečaj "Pasji meščan", kar dokazuje, da je lepo socializiran in vzgojen. »V stanovanju je zelo priden, seveda ob predpostavki, da je zadoščeno njegovim potrebam po gibanju. Neizmerno uživa v igri z drugimi psi, je zelo živahen pes, učljiv in prijazen do vseh. Vsake pozornosti je neizmerno vesel, zato ga je bilo treba naučiti tudi samokontrole.« 

Fogi danes


Veliko primerov trpinčenja živali, vendar se razmere izboljšujejo

Društvo za zaščito živali Pomurja so na terenu, predvsem v romskih naseljih, kjer prisotni že šest let, srečali že vse mogoče mučenja živali, ne glede na letni čas. Od shiranih živali do takih, ki so bile dobesedno zazidane v svoje "bokse" in so jim pomije zlivali kar čez mrežo. Ogromno jih životari v lastnih iztrebkih, ki niso bili odstranjeni že mesece, brez zavetja pred mrazom in vročino, brez vode. Pri psih z daljšo dlako je velik problem tudi zanemarjen kožuh, pod katerim se vname dlaka, polni so zajedalcev.

»Ampak naše vztrajno in potrpežljivo delovanje na terenu - osveščanje, individualen pristop do vsakega posameznega lastnika živali, delo z otroki, sterilizacije in kastracije, s katerimi preprečujemo nova legla, "pasja šola" itd. je obrodilo že ogromno sadov. Počasi, vztrajno, a vidno se razmere izboljšujejo. Marsikateri pes se z verige ali boksa, ki ni vreden svojega imena, preseli k svojemu lastniku v hišo, otroci jih vozijo na sprehode, skrbijo za svežo vodo, poskrbljeno je za cepljenja in odpravljanje zajedalcev.«

Kako poskrbeti za hišne ljubljenčke poleti

Tudi v poletnem času poskrbite za svoje živali. Imajo naj vedno zagotovljeno senco, nikar jih ne puščajte na vročem soncu. Sprehode in druge dejavnosti izvajajte vedno zjutraj in zvečer, ko ni prevroče. Vsaj dvakrat dnevno nalijte živalim svežo hladno pitno vodo. Živali nikoli ne puščajte v vročem avtomobilu, saj se zrak v notranjosti avtomobila na soncu segreje do 60 stopinj.

Tudi živini na pašniku je treba zagotoviti zadostno količino vode, hleve pa je zaradi zelo vročega zraka in visoke koncentracije plinov, potrebno intenzivno prezračevati. Od spomladi do jeseni pa svoje ljubljenčke ustrezno zaščitite pred klopi in jih po vsakem sprehodu temeljito pregledajte.

Foto: dzzpomurja.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Diaspora
      14.08.2013 ob 16:19 Diaspora

      Aha, DZZŽ Pomurja se spet razkazujejo. Očitno so močni samo pred kamerami in fotoaparati. Če pa jih potrebujem jaz, anonimna oseba, ki je ne poznajo in novinarjev ni, pa potrebujejo 3 dni, da pridejo, pa še to ne bi, če se ne bi z njimi skregala ... Pozerstvo, nič drugega. Sem pa vesela za Fogija.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.