https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zaključek 20. mednarodnega romskega tabora

Murska Sobota, 10.08.2013 ob 11:00  

Včeraj se je v prostorih Dijaškega doma Murska Sobota uspešno zaključil že 20. mednarodni romski tabor. Udeleženci tabora in vsi ostali so lahko prisluhnili predavanju magistra Jožeka Horvata Muca na temo "Romski jezik in kultura". V nadaljevanju pa so si lahko ogledali dokumentarni film z naslovom "Romic". Sledil je zaključek in pogostitev.


O uspešnosti in obiskanosti tabora smo se pogovarjali s predsednikom Zveze Romov Slovenije mag. Jožekom Horvatom Mucem.

Povedal je, da je bil z obiskom tabora po eni strani zadovoljen, saj so bile teme, ki so jih na letošnjem taboru po dvajsetih letih na novo odprli, dobro obiskane, po drugi strani pa je malo razočaran, saj se je veliko več ljudi prijavilo na tabor, kot pa jih je potem dejansko prišlo.


Kar se tiče priprave romskega slovarja so bili dokaj uspešni. Sam je pripravil prvi del slovarja, kateri se tiče strokovnega dela, nekaj so pripravili na taboru, za nadaljnje delo pa bodo naredili še dodatne delavnice. Poudaril je, da ima ta tabor najdaljšo tradicijo od vseh ostalih romskih taborjev, tudi v Evropskem merilu, saj poteka že dvajset let. Sam si želi, da bi uspešno potekal še vrsto let in da bi se na ta način ohranjal romski jezik ter romska kultura. Prav tako je ta tabor neke vrste predhodnica za visokošolski študij, saj želijo v povezavi z Inštitutom za romološke študije zasnovati visokošolski študijski program prve stopnje s področja družboslovnih ved z delovnim naslovom "Poslovanje in romska skupnost".


Janja Rošer, diplomirana socialna delavka, nam je povedala, da se romskega tabora udeležuje že od svojega 15. leta in da je tekom vseh teh let postala tudi predavateljica na romskih taborih, saj želi romsko tradicijo in znanje prenesti na mlajše generacije. Njenega predavanja so se letos udeležile tudi romske ženske iz Maribora, ki imajo malo drugačno kulturo od naših romskih žensk, zato so bila predavanja še toliko bolj zanimiva. Želi pa si, da bi se tabora v bodoče udeleževalo čim več mlajših rodov, saj se je vsega, kar ve o romski zgodovini, naučila prav na teh taborih od izvrstnih predavateljev, zato priporoča mladim rodovom, da se romskih taborov udeležujejo v čim večjem številu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2013 ob 11:37 joco gost

      bravo tak naprej ... na likaj pa samo dobre f r a j l e ....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2013 ob 15:43 lauraas gost

      Kaj pa romom ne bodo preverjali magisterski naziv, če je plagiat?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.08.2013 ob 23:38 Rompompom gost

      lauraas tvojo mater bi morali preverjat če je plagiat. Kakšen kreten si vekšoga nega. Vej se itak samo za temi forumi skrivate. Da pa dobivate batine te pa vedno samo " OV ME JE NAPADNO OV ROM". Ka si iščete tou tudi dobite in to opravičeno...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.