https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Se bo Otok ljubezni znašel na Unescovem seznamu?

13.08.2013 ob 11:03  

Horvat je pred dnevi organiziral debato na temo »Energetska samozadostnost Slovenije – realnost ali mit?« Razvojni aduti občin ob reki Muri v navezi energetika – kmetijstvo – turizem v oporo študiji o geotermiji in plavajočih mlinskih kolesih kot mini elektrarnah – so bili predmet debate.


Med sobotnim soočenjem mnenj o razvojnih adutih občin ob Muri v energetiki, kmetijstvu in turizmu v okviru štiridnevne tradicionalne, etnološke, ekološke in etnografske prireditve v Ižakovcih, je udeležence nagovoril član kluba pomurskih poslancev Jože Horvat z apelom: »Po 22 letih büjraških dnevov je čas za akcijo, a po pameti, treba je znati izkoristiti vse tisto, kar ponuja reka Mura, kot naravno danost je treba tako kot štorklje v Veliki Polani obrniti v denar, saj se samo na Otoku ljubezni letno obrne več kot 50 tisoč obiskovalcev.«

Horvat je pred dnevi tudi organiziral debato na temo »Energetska samozadostnost Slovenije – realnost ali mit?«

Koordinator projektov civilno-strokovnih skupin v občini Beltinci Tine Mlinarič je naznanil, da je prva načrtovana študija o rabi energijskega potenciala geotermalne energije v Pomurju izdelana, v pripravi pa je študija o rabi kinetične energije reke Mure v smeri izdelave idejne zasnove in prototipa mlinskega kolesa kot plavajoče mini hidroelektrarne.

Po mnenju pomurskega rojaka Štefana Bojneca pa bi se lahko Otok ljubezni, da bi postal širše priznan znašel na znamenitem Unescovem seznamu zaščitene narave in kulturne dediščine. Po njegovi oceni je geotermalna energija primerna za izkoriščanje gojenja paradižnika in orhidej, ter pomeni na tak način začetek lokalne pridelave hrane z  lokalnimi energetskimi viri. Tudi institucionalno povezovanje ponudnikov v gospodarstvu je zanj velikega pomena, čemur se je pridružil tudi Simon  Balažic iz Zveze društev Moja Mura. Ob tem je izpostavil tudi pomen tesnejšega sodelovanja izletniških točk ob Muri.

Po mnenju Dejana Židana bi po podatki Agencije RS za okolje z vodo iz Mure lahko namakali okoli 6500 hektarjev polj, ob tem je spomnil na sušo in da v zvezi s tem intenzivno potekajo dogovori o namakanju v kmetijstvu. Ob vseh vseh podanih izjavah je podal mnenje še direktor RRA Mura Danilo Krapec, ki je med drugim izjavil, da je »reke Mure dovolj za vse«

Vir: Večer.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.08.2013 ob 12:12 JOjo gost

      G. Krapec: Če jo zajezijo, bo dovolj samo za enega - DEM.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.08.2013 ob 12:30 ižekovčar gost

      tej vsi skupaj nimajo pojma samo teoredski blebetajo nobenega od teh velikanov nisem opazil da bi kaj konkretnega naredil sama teorija.. v praksi bi bilo pa čisto čisto vse drugače potem pa jih nikjer nikjer ne bo . sem hodijo samo jest pa pijt . mlatenje prazne slame.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.08.2013 ob 14:29 prekmurec gost

      palik dosta guča in nika od toga, poleg pa so pa tisti keri so tu zravna meli dosta za gučati majo fejst malo pokazati, kak si ižekovčar pravo mlatenje prazne slame, telko ka se o njih dosta guči

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.