https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Praznik Prekmurcev s proslavo počastili tudi na Dolnji Bistrici

Dolnja Bistrica, 17.08.2013 ob 12:00  

Tudi v občini Črenšovci so včeraj proslavili praznik priključitve pomurskih Slovencev z matičnim narodom.


Na Dolnji Bistrici so se sinoči s prireditvijo spomnili praznika Prekmurcev. Obiskovalci so se lahko z ogledom dramske igre in s pesmijo vrnili v čas, ko so si Prekmurci prizadevali za priključitev k matični domovini.

V preteklost je zbrane s svojim nagovorom popeljal tudi slavnostni govornik, poslanec Jožef Horvat. Spomnil se je dogodkov in mož izpred 94 let, ki so najbolj zaznamovali in pripomogli k združitvi Prekmurcev z matičnim narodom, ter dogodke iz tistih časov prenesel na življenje Prekmurcev danes. Kot je povedal, v Prekmurju danes »potrebujemo predvsem delovna mesta, da naši mladi šolani ljudje ne bodo prisiljeni zapustiti naše slovenske krajine. Po avtocestni povezavi moramo v Prekmurje pripeljati poštene, ne špekulativne vlagatelje z gospodarskimi programi in s kvalitetnimi novimi delovnimi mesti. Res je, da se lahko po avtocesti vozimo v službo v oddaljena mesta, vendar nam mora biti prvi cilj poseljenost prekmurskega podeželja, ki daje v primerjavi z mestno stresno utesnjenostjo pravo razkošje  življenja.« V današnjem prazniku pa vidi spodbudo novemu optimizmu in samozavesti za nove izzive in soočanje z globalizacijskimi procesi.

Na prireditvi je župan Občine Črenšovci Anton Törnar podelil priznanje tamkajšnji zlati maturantki Saši Kuzma in čestital Tiborju Frančiču, ki je za svoje zasluge na kulturnem področju bil odlikovan z nazivom Vitez kulture.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.08.2013 ob 18:36 joco gost

      jaku žalostno ..ge je kultura na dol. bistrici . par lujdi pa tej su od drugod sramota ....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.