https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: Bratuškova na otvoritvi gradbišča novega rastlinjaka paradižnika LUŠT

Renkovci, 25.08.2013 ob 10:00  

Včeraj so v Renkovcih predsednica vlade Republike Slovenije, mag. Alenka Bratušek, župan občine Turnišče Slavko Režonja in direktor podjetja Friško d.o.o. Dejan Šumak svečano odprli gradbišče 24.000 kvadratnih metrov velikega rastlinjaka za gojenje paradižnika pod že uveljavljeno in strani potrošnikov odlično sprejeto znamko LUŠT. Vrednost naložbe je 2,9 milijona evrov. Investicija bi si želeli tudi sofnancirati s strani EU, za kar še niso prejeli odgovora.

 

Podjetje Friško d.o.o. je hčerinsko podjetje družbe Paradajz d.o.o., ki je v lanskem letu na slovenski trg uspešno lansirala paradižnik pod znamko LUŠT. Ker se je pridelek zelo dobro prijel med slovenskimi potrošniki, so se odločili, da povečajo pridelavo za nekaj več kot 50 odstotkov. Gre za nadaljevanje pomembnega razvojnega v Pomurju, ki lahko v prihodnosti predstavlja steber slovenske pridelave zelenjave. Tako bodo pridelavo z 2.000 ton povečali na nekaj več kot 3.000 ton letno, kar predstavlja okrog 20 odstotni delež samooskrbe s paradižnikom v Sloveniji, pomeni pa to tudi dodatno zmanjšanje uvoza. Zaposlitev bo dobilo okrog 15 ljudi. Tako bo v že obstoječem rastlinjaku podjetja Paradajz d.o.o. in novem rastlinjaku podjetja Friško d.o.o. prihodnje leto zaposlenih okrog 50 ljudi, posredno pa bosta oba projekta ustvarjala še dodatnih 20 delovnih mest.

Vrednost celotne naložbe, ki poleg objekta vključuje še zemljišče, nadzor, zemeljska dela in druge, je 2,9 milijonov evrov, ki so jih investitorji zagotovili z dokapitalizacijo in najemom bančnega kredita. Investitorji bi si želeli tudi sofinanciranje s strani EU, za kar so februarja oddali vlogo na razpis Agencije za kmetijstvo in razvoj podeželja. Za enkrat še niso prejeli pozitivnega odgovora, saj rezultati razpisa še niso znani glede na nizko samooskrbo Slovenije na področju pridelave zelenjave, so optimistični.

Velikost objekta 24.000 kvafratnih metrov, od katerih bo 22.000 namenjenih gojenju paradižnika, 2.000 kvadratnih metrov pa odpade na manipulativni prostor. Že sedaj je rastlinjak podjetja Paradajz d.o.o. trenutno največji v Sloveniji, pridelovalec pa je nosilec znanja s področja gojenja rastlin v zaprtih prostorih, ogrevanih z geotermalno energijo. Tehnologij pridelave paradižnika LUŠT v novem rastlinjaku bo enaka kot v obstoječem. Se pravi bo paradižnik LUŠT tudi v prihodnosti pridelan na človeku prijazen način. Tudi nov rastlinjak bo namreč ogrevan s pomočjo geotermalne vode, rastline bodo gojili v naravni mešanici šote in kokosovih vlaken, jih zalivali z zbrano deževnico, škodljivce pa zatirali s pomočjo njihovih naravnih plenilcev. V podjetju namreč verjamejo, da je to pomemben del njihove uspešne zgodbe. Ne gre pa pozabiti tudi, da je lokalno pridelana zelenjava sveža, njena dozorelost je optimalnejša in ima zato večjo hranilno vrednost z večjo vsebnostjo nekaterih vitaminov.

Paradižnik, ki ga prodajajo pod blagovno znamko LUŠT, je na prodajne police trgovin trgovske verige TUŠ prvič prispel 25. aprila lani in je odtlej prvi prodajni hit. Letos pa ga je poleg TUŠ-a možno kupiti tudi v Mercatorju, E.Leclerku, Lidlu in Jagerju. 

Bratuškova je pred samim sejanjem semena kot postavitev temeljnega kamna povedala, da je vesela, da svoj dvodnevni obisk Prekmurja in Pomurja zaključuje tukaj, v uspešnem podjetju. Čeprav ni velika potrošnica paradižnika, saj že od nekdaj ne mara paradižnikov, je z veseljem prišla na otvoritev in zaželela podjetju vse dobro.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2013 ob 11:04 gorza gost

      Ka se ne bi toj Bratuškovoj v rit potegnoli zabiti naiven narod ?

      14 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2013 ob 11:21 beno gost

      Le tako naprej fantje.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2013 ob 12:03 kukolele gost

      gorza ,, pogrejšali so te v Rovtah , ka bi bil zastavonoša ,, pa če of vaš nazaj prijde te si lejko poijščeš decinski remen za lače

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2013 ob 13:41 seveda gost

      upajmo da ne bo vse hin ...in sedaj ko je vidla kolk paradiznika na eenem deblu bo vsakega posebej obdavčila ......ven z prekmurja....

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.08.2013 ob 14:00 gorza gost

      kukolele,,,,,, če prijde "of" ali pred "ovin" ali za to zdajšnjo klopotačo je vse pre kesno ker so vsaki nekaj zapravili ta "klopotača " pa največ .Upam ka de še letos letejla prokleta šminkerca

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.08.2013 ob 14:08 RKC gost

      Ja kapa ton dela stari ajta Đuban, vej je pa on v kmetijstvi še tisto zapravo, ka njemi je oča spravo.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.08.2013 ob 22:40 suženj gost

      tan rajši delavce pijtajte kelko vor delajo na teden in kelko majo plače...............žalostno..............te se še pa vo mečejo z bratuškovo....................made in slo ..........

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.08.2013 ob 23:35 jk gost

      umeten paradajz. ne, hvala

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.08.2013 ob 9:00 igor gost

      no, in kakšne so plače oz. koliko imajo plačano na uro??

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.08.2013 ob 9:30 xy gost

      Nej je dober domači paradajz, vi bi ga rajši uvazali iz Španije, Cipra, Izraela ali pa z Makedonije. Tej delavci pa ka so tam zaposleni pa naj bi bili rajši na zavodi. Škodoželneži. Mogoče so plače res nej velike, kje so pa. To je trenutna realnost. Vendar samo eno kar me moti to je kako se politika rada poveže z gospodarstvom, samo tu je v ozadji strankarska pripadnost. So pa na slikah res nekateri,ki mislijo da so še pomembni, ko pa so bili na pomembnih mestih pa niso nič naredili, kvečjemu pripomogli, da je Prekmurje še bolj zaostalo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.08.2013 ob 14:46 hački gost

      xy----- Toga tvojega Lušt paradajza so vlance iz Mađarske ka ne bo pomote tak ka nej je Slovenski nikakor nej .Ka pa ste te jeli Španskoga in iz Makedonije da nej bilo Lušt-a ? Kak kapoute obračate kak komunajzeri .Če je od bile ge uvoženi je še vedno boljši in cenejši od Lušt-a . Delavci ne smejo povedati za plačo .Ena mi je pravila ka njim vertovge napravijo piknik baje za pejneze iz svojij žepov .Prava istina je pa ta ka piknik delajo z sponzorskim materijalom alo ?Rejsan plača je pa na normo tak je zatrjevala dela pa kak zaporniki negda . Gazde pa mastno služijo

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.08.2013 ob 14:56 red gost

      replika---xy plače so dosta vekše v Žabariji pa tan okrog .Samo v Prekmurji so najmeše ker tisti ka bi mogli stati in se boriti za vekše plače se borijo samo za svoje saj so končno izvoljeni pošteno in legalno .Plače so male ker vračamo tisto kar so drugi pokradnoli in se obogatili .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.08.2013 ob 14:54 delavec/ka iz lušta gost

      zaslužimo koliko delamo,eni pa svoje riti doma dol držijo,namesto da bi se spravili delat!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.08.2013 ob 15:24 gost - pridne roke gost

      vsa čast objavi ob14.54 delati trbej kelko napraviš telko dobiš ten zagretin strankašon pa naj njuvi vodje članarine nabijejo pamo vidli kelko de se ji dale segrevalo za tiste ka je gor pumpajo pošteni delavec še sigdar ma poštenje ge koli dela delomrzneži pa so sigdar prvi tan ge nej trbej delati ka gobce odperajo .gobec odpri pa ti poven kama spadaš . pa lep pozdrav pridnim in pštenim ljudem .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.09.2013 ob 20:22 gost gost

      vsaj vam slovencem negre slabo ko kupujete svinsko drag paradajs za 4 evre jas bi vas se bolj obdavcil in nejocte in nekritizirajte tuji paradiznik ker je taki postopek naj ga lust pripelje v spanijo in bomo videli kaki bo tam ali 4 evre ni vteden ta paradiznik

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.09.2013 ob 20:41 joco gost

      ka pa tole smetanop tukaj vlačite. naj bo. naj vijdijo, da tudi mij smo v evropi, čeprav nam od njihovega korita nič ne ostane. sami se moramo znajti, če hočemo kaj imeti. ćestitke investitorju in vsem delavcem, ki tam zdržite....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.09.2013 ob 15:52 LFL gost

      Ravno tak je RDEČA kot paradajz.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.10.2013 ob 16:21 joe gost

      Brez transporta,pakeranja pa še sigurno brez davka je paradajz pri paradajzari drakši kak v ljubljani,sramota,za te pejneze si kupin meso pa si zraven luk narejžem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.10.2013 ob 18:07 TINČ gost

      Kot pravite . Toliko zaslužite , koliko delate ? Če pa se komu ne vijdi , naj gre drugam ! Tisti , ki pa največ gobezdljajo , pa niso nikši delavci ,kvečjemu lenuhi , ki samo prazno slamo mlatijo in jim delo smrdi ! Ka se pa tijče kvalitete in cene , pa jo vam nobeden ne vsiljuje in si še vedno lahko kupite , kjer si hočete in počem hočete ! Skratka pregovor ""KDOR NE DELA ; NAJ NE JE """ bi še naprej moral veljati !!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.10.2013 ob 19:04 vanek gost

      takšega paradajza kak man jes na svojen vrti, nede lušt nigdar mel..pa lejko 100 lejt delajo..domače je domače, tu nega boga..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      25.10.2013 ob 19:07 gost gost

      madžarski flanci?? krucinal, nikdar ga ne kujpin več..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.10.2013 ob 20:34 gost gost

      leleki, pri domači firmi van je nej za minimalca delati, ove švabe tan v odrancaj pa v nebesa kujete kak so fajn ka so iz nemčije v odrance prišli pa ka lejko pri njih narod za drobiš dela pa še na normi so. tisti župan je car ka je pripela tiste avtodome ka majo premurce za sužnje, pri teh naših pa je vse časik naroube. mater ste primitivni, v rit vas je naj vse sran. ite vsi v avstrijo za lapce pa bojte srečni leleki eni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      25.10.2013 ob 21:30 resnica gost

      Saj pa imamo SINDIKAT, da nemo delali kot sužnji za minimalca. Pa saj se oni borijo za delavske pravice, tak, da ne vidim problema. Oni še edini lahko nekaj naredijo v prit delavca.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.