https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Franc Špilak - direktor Doma starejših Lendava, ki je rajši med stanovalci, kot pa v pisarni

Lendava, 28.8.2013  

Franc Špilak, že tretje leto direktor Doma starejših Lendava, ki kljub krizi uspešno in brez zmanjšanja kvalitete storitev vodi podjetje, svojim sodelavcem zaupa in se rad giblje med stanovalci.


rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Direktor iz Hotize se je rodil 1962 v Murski Soboti. Po srednji zdravstveni šoli v Murski Soboti je nadaljeval šolanje na Višji šoli za socialno delo. Nato se je vpisal na Pravno fakulteto v Zagrebu. Zaradi osamosvajanja jugoslovanskih republik in zapletov v zvezi s tem je pustil omenjeni študij in se vpisal na Fakulteto za socialno delo v Ljubljani. Izobraževal se je še za družinskega terapevta na Frančiškanskem družinskem inštitutu. Po diplomi leta 1984 se je zaposlil na Centru za socialno delo Lendava, nato v Nafti Lendava in pozneje v Kriznem centru za mlade. Od leta 2011 je direktor Doma starejših v Lendavi.

Kriza v državi je prinesla tudi pozitivne strani

V kriznem času v domu dnevno razmišljajo, kako in kje vzeti in porabiti sredstva, kako pokriti stroške, kje privarčevati. Varčujejo tudi pri zaposlenih, saj ne nadomeščajo bolniških, ni študentskega dela ali drugih začasnih zaposlitev. Kljub temu se zavedajo, da kvaliteta storitev mora ostati ista oziroma se mora izboljšati. »Nisem nezadovoljen, da je prišlo do krize. Pa ne zaradi same krize in negativnih posledic, ki jih je prinesla, ampak zaradi tega, ker smo začeli drugače razmišljati, tudi o drugačnem poslovanju in varčevanju. Začeli smo se zavedati, da zaposlitve niso več varne niti v javnem sektorju. Na trgu se je tudi pri nas pojavila konkurenca, tako da smo prisiljeni razmišljati o dvigu kvalitete, če želimo, da je dom polno zaseden. V Pomurju nas je izvajalcev storitev domskega varstva vsekakor preveč.« Lansko leto so iz evropskih sredstev na celotnem objektu naredili energetsko sanacijo, na ta način bodo v prihodnosti privarčevali okrog 20 odstotkov sredstev pri energentih. V domu pa razmišljajo tudi o drugem mediju za ogrevanje, saj je kurjenje na kurilno olje potratno.

»Zaradi prilagajanja trenutnim razmeram na trgu bi si želeli marsikaj privoščiti in izvesti kakšno investicijo. V lanskem letu smo investirali v sanacijo strehe, ki je bila dotrajana, pokrili smo del stroškov energetske sanacije, postopoma prilagajamo standard bivanja, z odpravo večposteljnih sob, zamenjali smo dvigala za stanovalce,« dodaja Špilak.

Ni mu všeč avtoritarno vodenje, vendar je včasih tudi to potrebno

Direktor sodelavcem zaupa, saj dobro opravljajo svoje delo. »Na voljo imajo vso pomoč strokovnih delavcev, ko pride do kake dileme, težav. Mnenja sem, da imajo delavci zelo dobre delovne pogoje, sam pa se trudim, da se ti vsako leto še izboljšujejo.« Franc Špilak se dobro počuti med stanovalci in je rad z njimi »na terenu«, je pa žal delo direktorja takšno, da mora biti veliko časa tudi v pisarni - preveč. »Dom je toliko »majhen«, da si nekaterih zaposlitev ne moremo privoščiti in zaradi tega to delo opravljam jaz ali kateri od sodelavcev (javna naročila, pravne zadeve) in tega dela je z leti vse več.« Po mnenju Špilaka mora biti direktor organizacije pošten do sebe in tudi do drugih, odkrit in narediti stvari, ki jih je potrebno.

Direktor meni, da v praksi prevladujočega demokratičnega ali avtoritarnega vodenja ni veliko, najbolj pogosto se ti dve obliki prepletata. Mora pa se vedeti, kdo je za kaj odgovoren. »Meni je bližje to, da so delavci usposobljeni za svoje delo, da opravijo svoje delo, da delo opravljajo z veseljem, da se razumejo v svoje delo, ki ga opravljajo ali pa zaprosijo za pomoč. Ni mi všeč avtoritarno vodenje, se pa mogoče tudi kdaj tega poslužujem. «

Bivanje in sožitje kot družinska skupnost

V omenjeni stroki je pomembna pripadnost, da si se odločil za to delo s srcem in da delo opravljaš z veseljem, imeti moraš tudi čut do sočloveka. »Prihodnost omenjene stroke je predvsem v manjših enotah, kot so gospodinjske skupnosti, ki so locirane čim bližje stalnega bivališča stanovalcev. V naših dveh gospodinjskih je gradnja pritlična, ni dvigal in nobenih ovir. Zraven doma je park za sprehod in sprostitev v naravi, stanovalci lahko pomagajo pri gospodinjskih opravilih ali le opazujejo, lahko se vključijo v skupino za samopomoč, delovno terapijo. Življenje v gospodinjski skupnosti je podobno domačemu gospodinjstvu, ki ga naši stanovalci poznajo, na razpolago imajo prostor za druženje, prav tako pa se po potrebi lahko vedno umaknejo v zasebnost. Mislim, da bo trend gradnje domov šel v smeri ustanavljanja manjših skupnosti, ki so bolj podobne družinskim, kjer bo vsak stanovalec prevzel del odgovornosti za funkcioniranje le-te, glede na želje, potrebe in zmožnosti.«

Pomembne vrednote so delavnost, poštenost in odkritosrčnost

Po besedah Špilaka mora biti direktor z dušo in srcem zvest delu in takrat ni težko opravljati dela. Direktor odgovarja za poslovanje zavoda, mora zagotoviti delavcem optimalne delavne pogoje in skrbeti za medsebojne odnose, recept za uspeh pa je po besedah Špilaka delo, pridnost in poštenost. Ob tem dodaja: »Pomembne vrednote v življenju so, da si delaven, pošten do sebe in drugih, odkritosrčen, da poveš tisto kar misliš, da nisi zahrbten.

»V prostem času, koliko ga imam, preživim z družino, čas si vzamem tudi za vnuka, poleg tega pa še kolesarim in tečem. Skrbim za zdravje, kar se mi zdi, da je zelo pomembno na našem delovnem mestu, saj si lažje kos vsem zahtevam. Poudaril bi, da je pomembno, da vsi skrbimo za svoje zdravje, ker zdravje samo ne pride, česar se velikokrat zavemo šele, ko zbolimo.«

TOP 5 Franca Špilaka

Naj svetovni voditelj oz. navdihujoča oseba: Barack Obama, ker ima rad svojo državo.

Naj glasbena skupina/izvajalec: Prekmurska glasba, predvsem Vlado Kreslin.

Najljubša knjiga:  Christian Gostečnik: Ne grenite svojih otrok.

Najljubši kraj v Pomurju: Hotiza.

Želja v življenju: Zdravje zase in družino.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2013 ob 12:05 :) gost

      Najbaukše dom pa direktor tüde!

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2013 ob 20:13 xxx gost

      vse lepo napisano,amšak vse pa tud ne drži!!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2013 ob 21:25 četnik gost

      Ta direktor je bleda senca prejšnje direktorice!

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2013 ob 23:38 česnek gost

      Četnik. nej bleda senca,svetlobna lejta od prejšnje direktorice!

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.08.2013 ob 1:02 lujz gost

      Pa ste vsi zaposleni v domi, ka vse znate?

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.08.2013 ob 19:05 vseved gost

      Spoštovani komentatorji! Ste kje na svetu videli dva popolnoma enaka človeka? G."česnek" ter "četnik" zagotovo tudi nebi našla sebi čisto enakega "česneka", kakorkoli bi ga iskala. Vse priznanje prejšnji direktorici, ki je odšla v zasluženo pokojnino. Mislim, da je njeno delo prevzel človek, ki svoje poslanstvo opravlja s srcem, kar lahko potrdijo tudi zaposleni in stanovalci tega doma. "Čevlje sodi naj kopitar"!

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.08.2013 ob 20:58 četnik gost

      Se opravičujem. Mogoče sem napisal res preveč "grobo".

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.08.2013 ob 22:09 ČUKI gost

      čUDNO ,DA NISTE ZAPISALI ,DA JE TA DIREKTOR VIDNI ČLAN SDS......RES ,GA JE BILO LANI SMEŠNO VIDETI ,KAKO JE STAL PRI VOGALU KIKA na mrazu ,vetru...zakaj ga niste takrat poslikali???JE IMEL DOPUST ALI ,PA JE TAM DELAL ZA DOM UPOKOJENCEV!!!Sedaj vsaj vemo ,da je takrat že bil direktor in se je moral odolžiti za namestitev!!!

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.08.2013 ob 18:15 ružica gost

      vi,ki dajete negativne komentarje se najprej prepričajte,pa potem sodite. ocenimo ga lahko samo tisti,ki delamo v tem kolektivu. direktor res dela s srcem,kot pravi vseved in to je edino kaj šteje. vsi imamo tudi svoje napake,tudi on je samo človek,ali ne?!

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.