https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kitajski veleposlanik obiskal Gornjo Radgono

31.08.2013 ob 7:00  

Veleposlanik Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji, gospod Zhang Xiany, je s svojimi sodelavci obiskal občino Gornjo Radgono.


Župan je povedal, da so opravili razgovore v smislu nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in provinco Henan na Kitajskem. Veleposlaniku so predstavili podjetje Radgonske gorice, ki že izvažajo nekaj vina na Kitajsko in sejem Agra. Predstavnik slovensko-kitajskega društva prijateljstva je povedal, da se dogovarjajo o različnih projektih: želja po izvozu mineralne vode, sodelovanje s pomurskim sejmom in vlaganju v infrastrukturo. Pripravljajo se tudi projekti za vlaganje v turizem, in sicer v Zdravilišče Radenci, bodoče terme Benedikt in bodoče terme Janežovci.


Kitajski veleposlanik je povedal, da sta se z županom pogovarjala o investicijah predvsem v turistični sektor – zdravilišča. Meni, da imata tako Slovenija kot provinca Henan zelo pomembno skupno dejavnost – kmetijstvo – in da je to zelo pomembno področje na katerem lahko tesno sodelujeta. Pomembno se mu zdi, da bi poskrbeli za financiranje štipendij in izmenjavo učencev, ki bi prišli študirat v provinco Henan. S slovensko vlado so dogovorjeni, da bi lahko bila kitajščina drugi tuji jezik v osnovnih in srednjih šolah. Ustanovili so že Konfucijev razred na 2. Gimnaziji Maribor in na eni osnovni šoli. Veleposlanik meni, da Gornja Radgona z okolico slovi po tem, da proizvaja kvalitetno peneče vino in mineralno vodo. V zadnjih 10 letih je na Kitajskem pitje vina postal modni hit predvsem med mladimi. Povedal je tudi, da se že kar nekaj slovenskega vina prodaja na Kitajskem in je med prebivalci zelo priljubljeno in meni, da je to še eno področje na katerem lahko zagotovo sodelujemo. Predlagal je, da bi naslednje leto delegacija s province Henan obiskala sejem Agra v Gornji Radgoni, saj bi se na ta način še bolj ekonomsko povezali in lažje zastavili cilje za prihodnost. Zagotovil je, da se bo potrudil, da se bodo niti skupnega sodelovanja še bolj poglobile.


    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.