https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: 100-letnica Ivanocyjeve smrti in Dan repe v Tišini

Tišina, 01.09.2013 ob 14:53  

V Tišini so ob 100-letnici smrti dr. Franca Ivanocyja odkrili spomenik v njegovo in čast Janeza Gregorja. Pod šotorom, zraven cerkve, pa se je nato odvil Dan repe, kjer so si obiskovalci lahko ogledali razstavo hrane iz repe, ter uživali ob bujti repi, kulturnem programu in glasbi v živo.

To kar pomeni Slomšek za Štajerce, župnik Ivanocy pomeni za Prekmurce

Dr. Peter Štumpf, ki je vodil mašo v Cerkvi Marijinega rojstva v Tišini, je med mašo povedal o dr. Francu Ivanocyju sledeče: "V tišinski župniji je skoraj izkoreninil pijančevanje. Na slovesnih kosilih je vedno spil kozarček vina, v sebi pa je vedno nosil resno dušo. Za pokoro so tisti, ki so se spovedali greha alkoholizma, morali Cerkvi darovati toliko, kot so zapravili na veselici. Prvi je tudi opozoril na nevarnost socializma, ki se je tisti čas že začel pojavljati med Prekmurci". Opisal je tudi podobnost med Slomškom in Ivanocyjem: "To kar pomeni Slomšek za Štajerce, župnik Ivanocy pomeni za Prekmurce. Brez Slomška ne bi bilo Slovenije in brez Ivanocyja bi Prekmurci bili še vedno del Madžarske".

Po maši je sledil blagoslov in odkritje spomenika, postavljenega dr. Francu Ivanocyju in Janezu Gregorju. V latinščini je na spomeniku napis, ki pravi: Dva župnika, dva dekana, dva kanonika združena v nebeški domovini, oba Tišinčana.

Dišalo je po bujti repi

Društvo žena in deklet je 8. zapored organiziralo Dan repe. Pripravili so kulinarično razstavo različnih jedi iz repe in različne vrste rep. Obiskovalci pa so se lahko okrepčali z bujto repo, pečenko, kolinami in idinjačami ter posolankami. Zbrane so nagovorili predsednica društva Lidija Debelak, župan Tišine Franc Horvat in Stanko Kapun s KGZja, ki so podprli tovrstno prireditev, kjer se promovira domačo kulinariko. S skečem sta za smeh poskrbela Klara in Jože, na domačih glasbilih pa so publiko zabavali Mörski godci iz Petanjcev. Zabava se je nadaljevala ob hrani, pijači in zvokih show benda Black and White.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija