https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Radgoni uredili odvajanje in čiščenje odpadne vode

12.09.2013 ob 12:30  

Občina Gornja Radgona je  11. septembra 2013 podpisala pogodbe za izvedbo in nadzor projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure (2. sklop).


Namen projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure (2. Sklop) – Občine Gornja Radona − je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na zdravje ljudi in okolje.

Obseg projekta:

Projekt obsega gradnjo platoja za čistilno napravo ter predstavite potoka Hercegovščak, gradnjo kanalizacije v aglomeraciji Gornja Radgona 2064 v dolžini 9.074,50 metrov kot ločeni kanalizacijski sistem, tri črpališča, tri regulacijske objekte, en zadrževalnik, gradnjo centralne čistilne naprave Gornja Radgona s kapaciteto 8.800 PE (populacijskih enot) vključno s komunalno infrastrukturo ter dostopno cesto.

Projekt se financira iz državnega in občinskega proračuna (javna sredstva)

Višina skupnih stroškov za projekt znaša 11.860.566,00 evrov, upravičeni stroški pa znašajo 9.094.229,00.

Koristi projekta:

  • Ne bo več izpustov neprečiščene odpadne vode direktno v  površinske odvodnike,
  • Preprečevanje onesnaženja tal, površinskih vod, podtalnice bo imelo pozitiven vpliv na biotsko raznovrstnost.
  • S konstrukcijo in rekonstrukcijo kanalizacijskega sistema bo preprečeno onesnaževanje tal in posledično vodonosnika z odpadnimi vodami iz neurejenih greznic.
  • Odvajanje in čiščenje odpadnih voda zagotavlja varovanje vodnih virov.
  • Kanalizacijski sistemi s pripadajočimi objekti bodo zgrajeni vodotesno, s čimer je preprečeno uhajanje odpadnih voda v tla in naprej v podtalnico.
  • Izboljšana bo kakovost podzemnih vod in površinskih odvodnikov, saj bo urejeno čiščenje dušikovih in fosforjevih spojin.

Gradnja se bo predvidoma začela oktobra letos

Za vse tri sklope projekta so bila izvedena in pravnomočno zaključena javna naročila ter izbrani izvajalci del, in sicer:

  • za izgradnjo kanalizacijskega omrežja in centralne čistilne naprave Gornja Radgona s podjetjem SGP Pomgrad d.d.,
  • za izgradnjo platoja za čistilno napravo s podjetjem Prevozništvo, gradbena mehanizacija, posredništvo, gramoznica Bezena, Silva Bračko s.p.,
  • za nadzor in strokovno svetovanje s podjetjem IEI d.o.o. in
  • za obveščanje javnosti s podjetjem Frontal d.o.o.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.