https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Transenergy - geotermalna energija, ki je povezala štiri države

Murska Sobota, 13.09.2013 ob 9:00  

Geotermalna energija je en od naravnih obnovljivih virov, ki leži pod celotnim Pomurjem in čaka, da ga izkoristimo. Ne gre pa tega delati brez raziskav, razmisleka in zdrave pameti.

Prekomerno jemanje ima lahko tudi negativne posledice in prekomerno znižanje gladine vode. Cilje in rezultate raziskav projekta TRANSENERGY, oceno stanja in bodočo strategijo, ter uporabo spletnega orodja za pomoč pri raziskovanju in upravljanju z geotermalnimi viri so na konferenci predstavili mag. Andrej Lapanje, mag. Joerg Prestor in dr. Nina Rman.

Projekt "TRANSENERGY - Čezmejni viri geotermalne energije Slovenije, Avstrije, Madžarske in Slovaške" je potekal v teh štirih državah, ker podzemna voda ne pozna državnih meja. Predstavili so sestavo tal na tem območju, smeri tokov, temperature vode in posledice dolgotrajnega odvzema vode. Brez vračanja vode (reinjekcija) se v bližini vrtine spremeni smer in jakost toka vode. Posledično pa tudi regionalni upad vode. Zato je pomembno vračanje izčrpane vode nazaj v globino.

Potencial geotermalne vode pa ni samo v kopališčih in balneologiji. Temperature nad 100 stopinj celzija so primerne za pridelavo električne energije. Tako so na Madžarskem že objavili tri razpise za pridobivanje geoelektrične energije. Pri nas o tem še ne razmišljajo, po eni strani, ker so na našem območju nekoliko nižje temperature, po drugi pa, ker je to dolgotrajen postopke, ki zahteva preučevanje vrtine v raziskovalne namene in šele nato njeno izrabo. Izraba geoelektrične energije pa zaenkrat ni rentabilna zaradi zelo nizkih cen električne energije, so še povedali.

Med drugim se vrtine uporablja za daljinsko ogrevanje Lendave in Murske Sobote, za ogrevanje rastlinjaka orhidej v Dobrovnik in paradižnika v Tešanovcih ter ogrevanje nogometnega igrišča v Moravskih toplicah. Več o celotnem projektu in samih vrtinah pa si lahko ogledate na njihovem interaktivnem spletnem portalu.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.