https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Možne rešitve urejanja bivanjskih pogojev romske skupnosti

Murska Sobota, 18.09.2013 ob 8:30  

V dvorani Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti je včeraj dopoldan potekala tiskovna konferenca, ki jo je pripravila Romska hiša – Romano Kher, z namenom predstaviti program in teme prihajajoče mednarodne konference o bivanju Romov v Evropi, ki se bo odvijala v petek, v Hotelu Radin v Radencih in ki jo soorganizirata Romano Kher in Svet Evrope.


Na tiskovni konferenci je spregovoril vodja projekta Romske hiše, svetovalec za mednarodno sodelovanje na Regionalni razvojni agenciji Mura, Romeo Varga, ki je predstavil projekt Romske hiše. Sam projekt je razdeljen v štiri stebre, in sicer: prvi steber se nanaša na promocijo zaposlovanja, drugi na razvoj dela romskih svetnikov, tretji na mednarodno sodelovanje, v okviru katerega bo potekala mednarodna konferenca v Radencih ter zadnji četrti steber, ki se nanaša na pripravo bodoče romske razvojne agencije, torej zbiranje ekipe ljudi, ki bo sposobna zaznati priložnosti ter probleme romske skupnosti. Projekt Romano Kher bi se naj zaključil z decembrom 2014.

Romeo Varga je izpostavil tudi pomembnost prihajajoče že druge mednarodne konference, saj se je bodo udeležili udeleženci iz kar 18 evropskih držav. Ti bodo imeli možnost izmenjati izkušnje, ideje in vzpostaviti temelje za bodoče sodelovanje. Namen mednarodne konference »Bivanje Romov v Evropi« je pregledati stanje in skicirati možne rešitve urejanja bivanjskih pogojev romske skupnosti, saj brez osnovnih bivalnih pogojev ni moč pričakovati nobenega napredka v smeri izobraževanja in življenja Romov.

Strokovni sodelavec projektne skupine Romano Kher in predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš je poudaril, da je v Sloveniji kar 130 romskih naselij, od tega veliko nelegalnih. Taka romska naselja ne izpolnjujejo osnovnih pogojev za normalno življenje Romov, kaj šele, da bi se lahko Romi vključili v širši družbeni prostor, zato želijo v okviru projekta Romano Kher znotraj romskih naselij vzpostaviti ekonomsko socialno infrastrukturo, ki bi pripomogla k sožitju in boljšim odnosom Romov z okoliškim prebivalstvom. Predsednik Foruma je še povedal, da je še vedno prisoten očitek Romom, da živijo na socialnih transferjih in da še vedno obstajajo kljub medsebojno dobremu poznanstvu med večinskim prebivalstvom in manjšinsko romsko skupnostjo, nestrpnosti in nespoštovanje do romskih skupnosti.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija