https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Boris Markoja - mladenič iz Turnišča, ki obvlada šahovske figure

Turnišče, 18.9.2013  

15-letni Boris Markoja, ki prihaja iz Turnišča, se že od otroštva ukvarja s šahom. Je  član  Šahovskega društva Radenska Pomgrad iz Murske Sobote in dijak 1. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

 

Boris se je s šahom začel ukvarjati že pri šestih letih, za kar ga je navdušil brat Uroš, ki se je takrat tudi ukvarjal s šahom. Kmalu za tem pa so za njegov šahovski razvoj začeli skrbeli  tudi mentorji šaha, trenutno pa je njegov mentor šahovski velemojster.

Partije šaha na tekmovanjih dolge tudi do pet ur

Boris nam je povedal, da igra šaha temelji na poznavanju teorije šaha, katero obsežnost si najlažje predstavljamo s primerjavo z vesoljem. Tako, kot ne poznamo velikosti vesolja, tako je tudi teorija šaha neomejena. Čim več je poznaš, tem lažje lahko igraš. Kot v vsakem športu pa je tudi pri igri šaha zelo pomembna fizična, še posebej pa psihična pripravljenost. Partije na pomembnih tekmovanjih so dolge (tudi do pet ur), miselno naporne, polne kombinatorike in kreativnosti, pri tem pa je potrebna zbranost in koncentracija do konca partije.

Izjemni in bogati dosežki na raznih tekmovanjih

Borisovih dosežkov se je nabralo že kar nekaj, še posebej pa je ponosen, da je postal državni prvak v počasnem šahu za leto 2008, državni prvak v pospešenem šahu za leto 2009, državni prvak v počasnem in pospešenem šahu za leto 2010, osvojil je 3. mesto na tekmovanju  evropske unije v Avstriji za leto 2010, postal je državni prvak v počasnem šahu za leto 2012, osnovnošolski državni prvak v šolskem letu 2011/2012, osnovnošolski državni prvak v šolskem letu 2012/2013, državni prvak v počasnem šahu in pospešenem šahu za leto 2013 in osvojil 6. mesto na odprtem članskem prvenstvu v Šentjurju 2013.

Pravi, do so ga uspehi na državnem nivoju pripeljali na velika tekmovanja v svetovnem merilu. »Tako sem se leta 2008 udeležil svetovnega prvenstva v Vietnamu, leta 2009 evropskega  prvenstva v Italiji, leta 2010 svetovnega prvenstva v Grčiji, leta 2011  svetovnega prvenstva v Braziliji ter leta 2012 evropskega prvenstva v Pragi in svetovnega prvenstva v Mariboru. Na vseh tekmovanjih sem se uvrstil v zgornji del lestvice, na njih pa me vežejo lepi spomini. Tudi konec letošnjega leta se bom udeležil svetovnega mladinskega šahovskega prvenstva v Združenih arabskih emiratih.«

Njegov največji uspeh do sedaj predstavlja letošnje osvojeno 6. mesto na odprtem članskem prvenstvu v Šentjurju, tik za slovitim velemojstrom Aleksandrom Beljavskim, kjer si je Boris z navedenim mestom osvojil prvi bal za mednarodnega mojstra. Zaradi osvojenega 6. mesta na članskem državnem prvenstvu v Šentjurju in pridobljenega 1. bala (od treh)  za mednarodnega mojstra, je bil Boris vključen v štiričlansko ekipo, ki je nastopala  za slovensko člansko reprezentanco, na ekipnem  tekmovanju MITROPA CUP, v nemškem mestu Meissen,  v mesecu juniju 2013. »Zaradi letošnjih uspehov sem si tudi pridobil pravico nastopa na ekipnem mladinskem prvenstvu, ki je potekalo v mesecu juliju na Kitajskem.«

Za uspeh so potrebni veselje, znanje in vztrajnost

Boris je na vprašanje, kdo je njegov vzornik povedal, da je to šahist Norvežan Magnus Carlsen.»Navdušil me je predvsem s tem, da je že pri 15 letih postal šahovski velemojster. Po mojem je že sedaj legenda. Od njega se lahko naučim veliko, predvsem vztrajnosti, brez katere v šahu potoneš kot kamen v vodi.«

Učenje šahovskih variant je poglavitni del učenja šaha, med tekmovanji pa se Boris v glavnem pripravlja na nasprotnike, proučuje njihov način igranja ter na osnovi tega pripravlja protiigro. Kot pravi, med šolskim letom prilagaja čas namenjen učenju šaha šolskim obveznostim, več časa pa posveti šahu v počitnicah. Med šolskim letom se ukvarja s šahom od 8 do 10 ur tedensko, med počitnicami pa tudi več. V prostem času se ukvarja z nogometom, ki ga fizično in psihično utrjuje za naporna in dolga šahovska tekmovanja. Moto, ki ga spremlja in mu daje energijo pri učenju in igranju šaha je dejstvo, da je za uspeh na kakršnem koli področju človekovega delovanja potrebno troje: veselje, znanje in vztrajnost.

Želja doseči naziv »šahovski velemojster«

V prihodnosti si mlad šahovski mojster želim predvsem, da bi ga igra še naprej navduševala, da bi mu še naprej uspevalo dosegati visoke rezultate na državnem nivoju in pa seveda čim višje rezultate na svetovnem nivoju. Ker so šahisti glede na dosežen nivo uspehov tudi razvrščeni po nazivih, si želi, da bi mogoče nekdaj dosegel najvišjega, to je šahovski velemojster.

 

Borisovih TOP 5:

Knjiga: Gari Kasparov, Umetnost pravilnega odločanja

Glasbeni izvajalec: Gibonni

Kraj v Pomurju: Turnišče

Želja v  življenju: postati uspešen, srečen v življenju

Šport za sprostitev:  nogomet

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2013 ob 20:28 123 gost

      Vsaka čast ! respect :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2013 ob 22:12 sicilijanka gost

      Bravo Boris, želim ti, da dosežeš svoje cilje in verjamem, da ti bo s vztrajnostjo uspelo postati velemojster. Ne zdi se mi edino pošteno, da se igralec tvojega kakovostnega razreda udeležuje prijateljskih turnirjev na vaških prireditvah, kjer se ljubiteljsko pomerijo amaterski igralci in tam odnese pokal. To je isto, kot če bi srednješolec na igrišču pretepel prvošolčka, ker se majhen otrok želi še nekaj minut igrati. Bullying is Whack, Get On The Right Track!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.09.2013 ob 9:18 teemo gost

      sicilijanka odgovor nema veze či se prijave na takše turnir pač pokaže njegovo znanje ka se lejko s toga druge včijo in vidijo kak druge boljše špilajo vse to pa fuck off !!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.