https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Opatija - center turizma, ki mu pravijo hrvaški Monte Carlo

19.9.2013  

Opatija je središče riviere z najdaljšo tradicijo v turizmu Hrvaške, saj so ga začeli razvijati že daljnjega leta 1844. V njej najdemo številne razkošne vile iz časov Avstro-Ogrske, pa tudi moderne hotele, ogromno zelenih površin, kipov in enajstkilometrsko obalno sprehajelišče Lungomare.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Razvoj moderne Opatije se prične 1844, ko so speljali cesto do Reke in v parku zasejenim s tropskimi rastlinami zgradili vilo Angiolina. Razvoj pa sta pospešili še železniški povezavi Reke preko Ljubljane z Dunajem in Reke z Zagrebom. Vse to je bilo v času Avstro-Ogrske, sem pozimi zatekali njeni plemiči zaradi blage mediteranske klime. Večina starih vil s takratnega časa je obnovljenih, nekatera tudi spremenjena v hotele, zaradi arhitekturnega razkošja pa mnogi pravijo, da je mesto kar hrvaški Monte Carlo.


Glavni opatijski čari so naravne lepote in zavidljiva stoletna turistična tradicija. Plaže so povečini betonirane in urejene v kopališča, tekom enajstkilometske razsvetljene obalne sprehajalne poti, ki se imenuje po Francu Jožefu I, pa je moč najti tudi neokrnjene lepe plažice.


Opatija se ponaša tudi s številnimi parki in kipi, eden od njih je Dekle z galebom, ki so ga postavili leta 1956. Skozi zgodovino so mesto obiskali številni znani obrazi, recimo Albert Einstein, Robert De Niro, Vladimir Ilič Lenin, Anton Pavlovič Čehov, Zucchero in drugi. V mestu se pohvalijo, da so pri njih letovala tako eminentna imena z napisi in serijo grafitov z njihovimi obrazi v parku.



Konec leta 2005 so v Opatiji odprli še Hrvaško ulico slavnih, kjer se najdejo imenaiz športa, znanosti, kulture ali umetnosti, ki so doprinesli promocijo države v svetu, kot so na primer Nikola Tesla, Miroslav Blaževič - Čiro, Janica Kostelič, Rade Šerbedžija in drugi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...
 
 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.