https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Gorički lejs« - naravne danosti izkoristimo pametno

03.10.2013 ob 10:30  

Les je poleg vode slovenska največja naravna dobrina. Vendar ni dovolj le to, kar nam ponuja narava, ampak je to potrebno tudi primerno izkoriščati v dobro vseh. Globalna recesija in drugi dejavniki so pahnilo gospodarstvo in gozdno-lesno predelovalno verigo v težave, ki uničujejo razvoj, delovna mesta in desetletja dobrih praks na vseh področjih delovanja.

Najbolj gozdnati državi v Evropi sta Finska in Švedska. Slovenija je tretja, gozd pokriva skoraj dve tretjini naše dežele. Vendar zaradi neurejene, celo prekinjene gozdno-lesne pridelovalne verige, lesa ne izkoriščamo v zadostni meri in ta panoga celo propada. V sled vsega tega je povečevanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige v Sloveniji ena izmed prednostnih prioritet domačega gospodarstva, pravijo na Društvo za trajnostni razvoj podeželja Žitek.

Ministrstvo bo namenilo 50 milijonov evrov v mikro podjetja

Vlada je junija 2012 sprejela Akcijski načrt za povečanje konkurenčnosti gozdno – lesne verige do leta 2020, s promocijskim sloganom »Les je lep« in povezuje več dokumentov. Septembra istega leta sta se minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj mag. Stanko Stepinšek s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenija ter Združenja lesne in pohištvene industrije sestala na temo prestrukturiranja lesno-pridelovalne panoge. Minister Židan je poudaril, da bo Ministrstvo v okviru Programa za podeželje 2014-2020 namenilo okvirno 50 milijonov evrov sredstev za vlaganje v mikro podjetja. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo preverilo možnosti vlaganja iz kohezijskih skladov v okrog 100 milijonov že identificiranih projektov.

»Gorički lejs« za območja več občin

Društvo za trajnostni razvoj podeželja Žitek, skupaj z Občino Rogašovci in Občino Hodoš ter pod okriljem Lokalne akcijske skupine Goričko (LAS Goričko) izvaja projekt pod imenom »Gorički lejs – potencial razvoja Goričkega«. »Projekt je bil izbran in potrjen na podlagi Javnega poziva za zbiranje predlogov izvedbenih projektov LAS Goričko za območje občin Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina za leto 2012.« 

Ozaveščanje prebivalcev o pomenu lesa in njegovih proizvodih

S projektom bi se povezalo čim več proizvajalcev ter predelovalcev lesa na Goričkem in jim tako omogočilo skupni in učinkovitejši nastop na trgu. V društvu želijo ta cilj uresničiti z izdelavo Kataloga proizvajalcev in predelovalcev lesa na Goričkem. »Namen projekta je tudi ozaveščanje prebivalcev o pomenu lesa in njegovih proizvodih, zato smo izdelali ozaveščevalno gradiva z omenjenimi prednostmi gozda in lesa, tako na splošno kot na lokalni ravni.« V sklopu projekta se izvaja tudi promocija pod skupno grafično podobo in drobnim promocijskim materialom. Izvedlo se je že nekaj ozaveščevalnih dogodkov in predstavitev v okviru Kmetijsko živilskega sejma Agra, Kmečke tržnice Cankova, Septembrske turistična tržnice v Moravskih Toplicah, in predstavitev na to temo.

Izbor treh ozaveščevalnih elementih izdelanih iz lesa

Izvedli so tudi javni natečaj, kjer so se izbrali trije ozaveščevalni elementi izdelani iz lesa. »Elementi izvirno predstavljajo pomen lesa in njegovih proizvodov, kulturno in naravno dediščino Goričkega, tradicijo Goričkega in sodobno ustvarjalnost ter ustvarjalno in tržno vrednost elementov iz lesa.« Prvo mesto je zasedel element "Lucija", ki ga je izdelal Franc Ažman s.p.. Element si lahko ogledate v naselju Nuskova. Na drugo mesto se je uvrstil element "Kolesarska info točka", prijavitelja arhitekta Matica Kuščerja, ki stoji v Martjancih pred zgradbo Bistre hiše. Tretje mesto pa je zasedel element "Sprtolejtna künja" - letna kuhinja, prijavitelja Parketarstvo in mizarski servis Andrej Vogrinčič s.p.. Element je premičen in se ga lahko uporablja za razne prireditve, razstavljen je v prostorih centra Biofuture v Martjancih.

"Lucija"

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.