https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nov korak na področju terapije z živalmi

11.10.2013 ob 13:00  

V dnevnem rehabilitacijskem centru (DRC) v Murski Soboti so v svoje redne programe vključili terapevtske pristope s konji, psi, mačkami in ribami.

 


Na področju SV Slovenije skorajda ni programov, ki bi vključevali terapevtske pristope z živalmi v dolgotrajno rehabilitacijo oseb s pridobljeno možgansko poškodbo (PMP). Obstajajo številne znanstvene raziskave in študije, ki kažejo pozitivne učinke terapije, v kateri sodelujejo živali.

Zaključek projekta Magic touch

V Mariboru je pred dnevi potekal mednarodni posvet na temo »terapija z živalmi za osebe s posebnimi potrebami« v organizaciji Centra Naprej, centra za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo iz Maribora v sodelovanju s švicarskim partnerjem SV – HPR, Schweizerische Vereinigung für Heilpädagogisches Reiten. Posvet je pomenil obenem tudi zaključek leto in pol trajajočega Projekta Magic touch, katerega poglavitni cilj je bil uvesti nove terapevtske pristope z živalmi v dolgotrajno rehabilitacijo oseb s pridobljeno možgansko poškodbo (PMP). Plenarno predavanje je  imel Dr. Dennis C. Turner, švicarsko-ameriški biolog, ki je  od  leta 2008 predsednik  Znanstvenega svetovalnega odbora za Svetovno združenje za zaščito živali (WSPA) ter na univerzi v Zürichu vodja raziskovalne skupine »Etologija domačih živali in odnosi med človekom in živaljo«.

V murskosoboškem dnevnem rehabilitacijskem centru so terapevtske pristope z živalmi začeli uvajati že pred leti, vendar jih zaradi finančnih omejitev niso izvajali kontinuirano in sistematično. Center Naprej se je nato vključil v projekt Magic touch, katerega poglavitni cilj je bil uvesti nove terapevtske pristope z živalmi v dolgotrajno rehabilitacijo oseb s pridobljeno možgansko poškodbo (PMP). V projekt se je vključila tudi murskosoboška enota.

Na fotografiji: Katrin Tschirky, dr. Dennis Turner, Luz in Eva Sozzi.

Terapija z živalmi tudi v Murski Soboti

Nedavni posvet je bil namenjen predstavitvam in razpravam o terapevtskih pristopih z živalmi za osebe s posebnimi potrebami na področju sociale in zdravstva. »Poleg plenarnega predavanja smo izvedeli 9 vzporednih delavnic ter 11 plakatnih predstavitev, v katerih smo predstavili različne pristope pri nas in v tujini. Razpravljali  in obravnavali smo primere dobre prakse pri delu z osebami s posebnimi potrebami v Sloveniji in tujini,« je povedla vodja DRC Murska Sobota Maja Čeh. Projekt je omogočil, da so v svoje siceršnje rehabilitacijske programe v dveh dnevno rehabilitacijskih centrih v Mariboru in Murski Soboti, tako je povedala Čehova, vključili terapevtske pristope s konji, psi, mačkami in ribami. »S projektom in še posebej zaključnim posvetom smo želeli naše financerje in širšo javnost ozavestiti, kako pomembna in učinkovita je terapija z živalmi v dolgotrajni rehabilitaciji oseb s PMP,« še doda.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.