https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Polanič: Zaposlujemo, iščemo gradbene inženirje in živilske tehnologe

22.10.2013 ob 9:00  

Minuli teden so na drugi okrogli mizi Akademije aktivnega državljanstva in podjetništva sodelovali direktor podjetja Bisol dr. Uroš Merc, večinski lastnik Inter Holding in ustanovitelj ter lastnik podjetja SGP Pomgrad Stanko Polanič in direktor in lastnik podjetja Lumar IG Marko Lukić. Pogovor je večinoma potekal o izobraževalnem sistemu in vprašanju, ali je ta ključen ali vsaj pomemben oziroma ali sistem naredi človeka ali pač človek sistem.

 

Merc je med pogovorom dejal: »Izobrazba je izjemna pomembna, skozi to dobiš tudi določene izkušnje, znanje, vrline. A to je to. Ko prideš v podjetje, moraš poprijeti za vsako delo. Ko pa zdaj mladi pridejo v podjetje, mislijo, da je dovolj, da so sposobni in dobri, da jim bo kar vse padlo v naročje.« Kar pa ni res. 

Lukić je poudaril: »Ne gre za izobraževalni sistem, ampak za posameznika. V zadnjem času sem imel nekaj zelo pozitivnih izkušenj z mladimi strokovnjaki. Nekaj jih je prišlo direkt z univerze – seveda pa smo se o njih prej pozanimali, a bili so brez izjeme vrhunski. Vendar ne verjamem, da zaradi izobraževalnega sistema, takšni so bili zaradi sebe. Izobrazba je samo en del, potreben je tudi odnos. Biti moraš ambiciozen.«

Dobra podjetja so magnet za dobre kadre

Sogovorniki so se strinjali, da je sistem v Sloveniji zastavljen napačno, saj imamo velik manjko določenih kadrov. Zdi pa se, da se stanje v zadnjem času vendarle izboljšuje. Lukić meni, da so s tem, ko se je podjetje pozicioniralo in postalo prepoznano kot kakovostno, prišli tudi dobri kadri, saj so dobra podjetja magnet za dobre kadre in obratno.

Mimo javnega sektorja nismo mogli. »Ljudje imajo tam občutek, da je to njihova firma, da lahko delajo, kar hočejo, da se ni treba truditi,« je pripomnil Merc. Lukić pa je povedal zgodbo o tem, kako je eden od njegovih zaposlenih želel dati odpoved. »Kam pa greš, sem ga vprašal. Na mariborski vodovod, mi je rekel, tam bom vodja projektov. Rekel sem mu, da bo tam tudi ostal in da si s tem zapira vse karierne možnosti. A je vseeno šel. Po nekaj dneh me je poklical in vprašal, ali se lahko vrne. Višja plača mogoče res nekaj pomeni, a če pred seboj nimaš možnosti napredovanja, to ni dovolj.« Fanta so vzeli nazaj.

Kako pomembna je plača?

Merc je prepričan: »Delati samo za denar je dolgčas. Več mi pomeni ustvarjanje. Res pa je, da je v situaciji, ko mi za preživetje ni treba skrbeti. Za motivacijo je sicer treba še marsikaj – odprt odnos, sproščeno vzdušje in tako naprej. Na neki točki denar preprosto ni več motivacija. Konec koncev iščemo takšne ljudi, ki jih žene nekaj drugega. Itak kakršno koli plačo že ponudiš, bo ta čez pol leta prenizka.«

Lukić je dodal, da se naj spomnimo, ko sme sestavljali lego kocke v otroštvu. Takrat nismo dobili nič za nagrado, pa smo bili srečni. Kaj človeka torej žene? Sanje, meni Merc.

O reševanju Slovenije sogovorniki niso želeli filozofirati. Strinjali pa so se, da državo ustavlja davčna politika in nedelujoča pravna država. »Ko bi morali vlagati v razvoj in produktivnost, tega nismo naredili. Nekaj časa smo to uspeli kompenzirati s ceno delovne sile, ko nismo mogli več, smo postali nezanimivi,« opozarja Lukić.

Brez vlaganja presežkov v razvoj podjetja le-to nima prihodnosti

Izpostavili so tudi pomembnost vlaganja presežkov v razvoj podjetja – s tem se kaže odgovornost lastnika do okolja in zaposlenih. Brez tega podjetje nima prihodnosti, je prepričan Polanič. A ravno takšni lastniki so s pomočjo državnih bank prevzemali podjetja, ki so šla v nekaj letih v franže, ljudje pa na cesto.

Zakonodaja sicer ni rešitev, opozarja Merc. Gospodarstvo mora imeti čim bolj prosto pot, potrebujemo pa kulturo, odgovorne in etične menedžerje. Sprejeti pa je treba tudi možnost napake, saj se te pač dogajajo.

»Kot podjetnik se lahko zmotiš, a če delaš na način, da hočeš podjetju dobro, se je treba naučiti napake odpuščati. Česar pa Slovenci ne znamo,« je dejal Lukić.

Ali govorniki zaposlujejo?

Polanič: Zaposlujemo. Gradbene inženirje, živilske tehnologe. Stalno imamo tudi razpise za strokovni kader.

Lukić: Zaposlujemo – projektante, statike, kalkulante, vodje gradbišč. Dobre vedno zaposlujemo, če ne drugače, vzamemo koga na zalogo.

Merc: Najbrž bomo v kratkem spet začeli zaposlovati, in sicer tehnične kadre.

Vir: mrezaidej.si

Foto: MREŽA IDEJ – mladi za demokracijo, svobodo razvoj

 

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2013 ob 9:23 gost gost

      kopipejst: http://mrezaidej.si/dobra-podjetja-so-magnet-za-dobre-kadre/

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      22.10.2013 ob 10:44 eden gost

      ge najdemo polaničov razpis?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      22.10.2013 ob 10:58 smrkci gost

      Polanič,kaj pa delavne invalide ne zaposlite,saj smo pa mi tudi še delavno aktivni,ne da se izgovarjate vsi delodajalci v prekmurju da smo mi delavni invalidi nesposobni za delo ali se pa izgovarjate da je kriv ZPIZ odločba.Ni kriva odločba ZPIZ-a,krivi ste vi delodajalci v prekmurju,če bi hoteli bi nas zaposlili.Sem pa 100% da bi več naredili mi delavni invalidi,kot pa nek lenuh ali pijanček pri vseh delodajalcih v prekmurju.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      22.10.2013 ob 11:16 TINE gost

      Zelo dobro ,da so ljudje izobraženi , imajo dober odnos do zaposlenih ,nekateti ?Dobro je imeti dober tehnični kader ! Tole vse je samo teorija , kaj pa praksa ?Vpraksi pa je dosti drugače in tega se tile vodilni dostikrat najbolj bojijo ! Kljub visoki izobrazbi dostikrat nimajo pojma kako se bo vse odvijalo oziroma izteklo ,zato odgovorov na postavljena vprašanja enostavno nimajo ,ali pa so ga nesposobni dati! Pri nas bi bilo potrebno več prakse , pa manj pisarije ! Delavce pa nagraditi po delu ,ne po kolektivni pogodbi !Preveč je takih ki se samo šlepajo ,dobijo pa isto kot drugi ,ki svoje delo vestno in pridno opravljajo ! SEPRAVI OD BESED K DEJANJEM !!!!!!!!!

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. smrt
      22.10.2013 ob 20:34 smrt

      Lahko samo povem da nikjer nisem tako dobro služil kot pri podjetju Lumar iz Maribora .Daleč eno najboljših podjetij za ta krizni čas .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. seronja
      24.10.2013 ob 20:01 seronja

      plače pa užas,katastrofa!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.