https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Opecova o predlogih za pravičnejšo novelo Zakona o Zdravstvenem varstvu in zavarovanju

23.10.2013 ob 9:00  

Na včerajšnji novinarski konferenci je poslanka in podpredsednica SLS Jasmina Opec predstavila predloge rešitev za izboljšanje in večjo pravičnost Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jih je Poslanska skupina SLS danes v obliki amandmajev vložila k zakonskemu predlogu.

 

Jasmina Opec je v začetku opozorila, da namesto nujnih sistemskih rešitev v zdravstvu oz. v zdravstveni blagajni, na katere SLS opozarja že dlje časa, je Vlada RS poslala v Državnih zbor RS novelo Zakona  o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za katero se pričakuje, da jo poslanci sprejmejo po nujnem postopku, tako rekoč kar čez noč. Poudarila je, da je PS SLS proti nujnemu postopku za tak zakon zaradi številnih vsebinskih razlogov in da je tak postopek sprejema novele nedopusten, ker gre za zelo občutljivo problematiko. »Zdravje in življenje človeka sta najvišji vrednoti na lestvici univerzalnih in osebnostnih vrednot. Problematika, ki posega v človekovo zdravje in življenje bi si zaslužila, da  jo v Državnem zboru obravnavamo po rednem postopku. Zakon nima poslovniških pogojev za nujni postopke tudi zato, ker se posega v bistvo zakona, v pravice zavarovancev in v višino prispevka, na podlagi katerega se pravice priznajo,« je dejala Opecova.

Predvsem na račun mladih in brezposelnih se polnijo blagajne

Po njenih besedah se je skozi ta zakon še enkrat jasno pokazal način dela te vlade - kako brez misli na posledice na drugih področjih, čim hitreje in čim bolj napolniti blagajno, predvsem na račun tistih, ki nimajo za seboj močnih lobijev oz. močnega kapitalskega ozadja, da bi bili sposobni vplivati na svoj položaj - mladi, brezposelni, mlade družine. »Predvsem pa kaže na nemoč ministra za zdravje, da bi prisluhnil dolgoletnim pričakovanjem stroke in bolnikov, da končno vzpostavimo sistem, ki bo tudi v prihodnje zagotavljal dostopnost in kakovost v zdravstvu brez zmanjšanja pravic zavarovancev,« je še povedala Opecova.  

Krivičen zakon, ki jemlje pravice bolnim in obremenjuje brezposelne

Poslanka SLS Jasmina Opec je še poudarila, da gre za krivičen zakon, zakon, ki jemlje pravice npr.  bolnim  otrokom in njihovim staršem, ogroža prihodnost mladih  in dodatno obremenjuje brezposelne, ki si sami plačujejo zavarovanje. Predlog novele zakona zaradi nedodelanih rešitev, ki ne rešujejo dolgoletnih problemov v zdravstvu lahko po njenih besedah povzroči ogromno škodo podjetnikom in vsem drugim kategorijam zavarovancem, ki bodo morali plačevati dodatne ali večje prispevke brez povečanja pravic. »Predlagani zakon lahko dolgoročno vpliva na dodatno zmanjšanje prilivov, namesto da bi dosegel namen, za katerega naj bi ga vlada vložila v postopke, t.j. povečanje prilivov v zdravstveno blagajno,« opozarja Jasmina Opec.

Foto: SLS

Dopolnitve in popravki k členom za rešitev spornih predlog določbe

Podpredsednica SLS in poslanka Jasmina Opec je dejala, da je iz navedenih razlogov Poslanska skupina SLS pripravila in vložila dopolnitve in popravke k členom, s katerimi PS SLS predlaga rešitve za najbolj sporne predloge določbe in za večjo pravičnost Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, in jih predstavila:

1. Predlog črtanja določbe, po kateri naj bi občine po novem plačevale zdravstveno zavarovanje za tujce, ki imajo v RS stalno bivališče in izpolnjujejo pogoje za denarno socialno pomoč. Zdi se nam nesprejemljivo, da se s t. i. interventnim zakonom po nujnem postopku prenaša breme zavarovanja tujcev na občine, saj to nikakor ni pristojnost lokalnih skupnosti, ampak so pravice in urejanje statusa tujcev stvar in pristojnost države.

2. Predlog črtanja določbe, ki določa, da zavarovana oseba v primeru zdravljenja v drugi državi članici EU ni upravičena do povračila stroškov spremstva in potnih stroškov še posebej zato, ker ne priznava stroškov za sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno pet let. Nedopustno in v nasprotju z Evropsko direktivo ter Konvencijo o otrokovih pravicah je, da se poskuša varčevati na račun bolnih otrok, s tem, da bi si stroške za spremstvo otroka na zdravljenje v tujini morali plačati zavarovanci sami, torej starši, v primerih kadar ni možno zdravljenje v naši državi, zgolj zaradi dejstva, da se zdravijo v tujini.

3. Predlog črtanjs določbe, po kateri se povečuje osnova za plačilo prispevkov za tiste, ki si plačujejo prispevke sami. Sem spadajo tudi študentje po 26. letu starosti, ki se še šolajo, in brezposelni, ki niso zavarovani po drugem naslovu. Ti bi plačevati kar za 124 % večji prispevek, torej 31,81 evrov namesto sedanjih 14,17 evrov. Vlada RS, ta ista vlada, ki si je za prioriteto svojega delovanja postavila mlade, tako želi na račun študentov in mladih brezposelnih, v zdravstveno blagajno pridobiti okrog 13 milijonov evrov.

4. Predlog črtanja določbe, ki določa zbiranje podatkov o zdravstvenem stanju vključno z diagnozo ter zbiranje podatkov o začasni zadržanosti z dela. Prepričani smo, da gre za poseganje v temeljne človekove pravice, saj sta zdravstveno stanje in diagnoza občutljiva osebna podatka, ki morata ostati predmet zaupnosti, in do katerih imata lahko dostop le zdravnik in bolnik. Prepričani smo, da predlagani  način ureditve v zakonu ni edini možen način za ureditev razmer v zdravstvu, za izvajanje nadzora porabe sredstev in ureditev obvladovanja stroškov.

5.  Predlog črtanja dveh členov, ki omogočata, da se rezerve iz polovice pozitivnega izida dopolnilnih zavarovanj, ki so se izkazovale kot posebna postavka  "Rezerv iz dobička",  prenesejo na "Kapitalske rezerve".V času, ko primanjkuje denarja v zdravstveni blagajni, ko se s tem zakonom dodatno obremenjujejo zavarovanci s povečanjem prispevkov brez povečanja pravic, je nedopustno, da se cca. 20 milijonov evrov nabranih sredstev na posebnih računih, namesto za - na primer skrajšanje čakalnih vrst, torej za zavarovance-namenjajo za morebitno delitev dobičkov. Vrsto let se je država branila pred očitki EU komisije z obljubami o sistemsko spremenjenem načinu pobiranja prispevkov, zato je nedopustno, da se namesto uvedbe novega, bolj učinkovitega načina pobiranja prispevkov, ravno v času največje krize, namenjajo namenska sredstva za deljenje dobička kot pa za potrebe pacientov.

6. Predlog določbe, s katero se dopusti možnost, da se morebitna razlika stroškov zdravljenja v tujini, ki bi bili višji kot jih krije obvezno zavarovanje, pokrijejo tudi iz dodatnega zavarovanja, saj je taka rešitev bolj pravična in skladna z Direktivo 2011/24/EU, ker zagotavlja enakost za vse paciente, ne glede na to, kje se zdravijo. 

 Več sredstev bi pridobili z drugimi ukrepi, ki se odlašajo že vrsto let

»Namesto da bi minister oz. vlada, končno prinesla novo sistemsko ureditev zavarovanj in nov sistemski  zakon v parlamentarni postopek z rešitvami, ki bi stabilizirale zdravstveno blagajno, ohranile pravice pacientov ter ohranile in zagotovile učinkovito in kakovostno zdravstvo, se s pretvezo nujnosti zaradi implementacije direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu in zaradi domnevnih pritiskov komisije EU glede "svobode kapitala zavarovalnic", hiti z rokohitrskimi rešitvami in povečanjem prispevkov brez povečanja pravic za kategorije zavarovancev, ki prispevke že plačujejo,« je dejala Opecova ter izrazila prepričanje, da bi bistveno več sredstev pridobili z drugimi nujnimi ukrepi, s katerimi se odlaša že vrsto let, kot so: sistemske spremembe zavarovanja, določitev košarice pravic, učinkovitejša zdravstvena mreža, obvladovanje stroškov, odprava korupcije in nepravilnosti pri javnih naročilih ipd.

Ogledate si lahko tudi posnetek z novinarske konference in vložene amandmaje v prilogi:

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.