https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Praznik »Dan zahvale« v binkoštni cerkvi v Vadarcih

Vadarci, 29.10.2013 ob 11:00  

Binkoštno cerkev v Sloveniji tvorijo avtonomne cerkve, ki se znotraj lokalne skupnosti dogovorijo za eno nedeljo v jesenskih mesecih, ko obeležijo »Dan zahvale«. V Binkoštni cerkvi v Vadarcih so to storili v nedeljo.


 Kaj pomeni praznik dan zahvale za vernike Binkoštne cerkve?

»Ob tem dogodku se želimo Bogu (stvarniku vidnega in nevidnega sveta) zahvaliti za vse dobrine in sicer za telesne, duševne in duhovne, ki smo jih prejemali skozi vse leto. Božja beseda nas uči naj smo hvaležni za vse Božje blagoslove, ki jih prejemamo po milosti in iz ljubezni,« nam je razložil bistvo dneva zahvale pastor Anton Sukič.

Božja beseda, zapisana v Stari zavezi, nas uči, kako je Bog svojemu izbranemu ljudstvi Izraelu dal zapoved naj praznujejo praznik žetve in to takoj, ko požanjejo svoj prvi snop letnega pridelka.

       »Dalje obhajaj praznik žetve, prvin svojega dela, tega, kar si sejal na polju« (2 Mojzesova 23,16/a.)

Pri njih se je imenoval to praznik žetve, takoj, ko so s svojih njiv začeli pospravljati pridelke, so se za en teden zaustavili z vsemi svojimi opravili in praznovali »Dan zahvale«. Boga so slavili, da je prišlo ponovno do žetve, kar je pomenilo, da bodo spet imeli kruh za oskrbo družin. Peli so hvalnice, ker je Bog dober in na veke traja njegova dobrota. »Ker se Bog ni spremenil, kristjani z veseljem obeležimo en poseben dan v letu in na ta dan počastimo Boga s posebnim zahvaljevanjem, pa čeprav to počnemo vsak dan,« pove Sukič.

V Binkoštni cerkvi severovzhodnega okrožja v Sloveniji ta dan praznika obeležijo skupaj s povabljenimi gosti. »Za nas je to izjemno veselje in čas zahvaljevanja Bogu Očetu, Sinu in Svetemu Duhu za njegovo prisotnost in dejavnost v naših osebnih življenjih kakor tudi družinah, cerkvah, prijateljih, v šoli, v službi … Skratka v vsem pripada najprej vsa hvala in čast troedinemu Bogu, ki nas ljubi in skrbi za nas veliko bolj, kot si to včasih lahko predstavljamo,« nam je dogodek opisal pastor Sukič.

Ob tem prazniku običajno pripravijo dve bogoslužji, dopoldan in popoldan z bogatim programom (pesmi, pričevanja, otroški program, pridiga, zahvalna molitev…). Po končanem uradnem delu pa sledi še prijetno druženje s pogostitvijo.

Letošnja vodilna misel iz Svetega pisma je bila iz 1. Samuelove knjige 7. poglavje, 12 vrstica: »EBEN EZER« Do sem nam je Gospod pomagal. »Verjamemo, da nas bosta Božja ljubezen in milost spremljala še naprej,« je še dodal pastor BC Vadarci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.