https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Poslovanje Pomurskih mlekarn v zadnje pol leta uspešno

29.10.2013 ob 12:15  

V zadnjih osmih mesecih so Pomurske mlekarne na domačem trgu povečale prodajo za dobre štiri odstotke, nekoliko slabše jim je šlo v tujini. Z bankami in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so uspeli doseči dogovor o moratoriju za odplačevanje dolgoročnih obveznosti in državne pomoči.


Povečano povpraševanje Kitajcev bi lahko imelo pozitiven vpliv

Nedavno so se Pomurske mlekarne predstavile na najpomembnejšem živilskem sejmu v Evropi ANUGA, ki je potekal pred dvema tednoma v nemškem Kölnu. Tam so imeli šestdeset resnih pogovorov s tistimi, s katerimi že sodelujejo in s tistimi, kateri želijo sodelovati z njimi. Pokazalo se je večje zanimanje pri Kitajcih, ki nekatere izdelke kupujejo neposredno v evropski drobnoprodajni mreži in jih potem pošiljajo na Kitajsko, poroča Pomurje.si.

Kljub zmanjšanemu odkupu mleka so poslovali z minimalnim dobičkom

Skrb vzbuja dejstvo, da se je reja krav molznic pri nas zmanjšala. Tako se je odkup domačega mleka zmanjšal za 4 odstotke, tujega pa za 12 odstotkov. Zmanjšanje uvoza gre predvsem na račun visoke cene surovine, katere cena proizvodov ne prenese. Kljub temu pa so v zadnjih osmih mesecih poslovali z minimalnim dobičkom, vendar bosta na končni izid pomembna predvsem julij in avgust, ki sta za mlekarsko industrijo tržno vedno najbolj neugodna meseca.

Moratoriji začasna rešitev, dolgoročne še ni na vidiku

Po besedah direktorja Dušana Lanščaka so uspeli doseči moratorij z bankami za vračanje dolgoročnih obveznosti in z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo za vračanje državne pomoči. S tem so si zagotovili, da podjetje ne bo več prisiljeno reševati likvidnosti s prodajo terjatev. Kljub temu pa ne morejo vlagati v razvoj ali v rejo krav molznic, kar so lahko počeli prej, saj morajo krpati luknje iz preteklosti. V tem času pa se morajo odločiti za dokapitalizacijo ali pa v lastništvo vključiti novega partnerja, ki bo s svežim kapitalom zagotovil normalno finačno poslovanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2013 ob 17:25 felix gost

      Malo manj trošenja denarja za reprezentanco,malo si vodilni naj zmanjšajo nagrade in več ostane za razvoj mlekarstva pa zaposlovanje po sorodstvenih zvezah in pregled na novo sklenjenih pogodb gospod predsednik nadzornikov???

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.