https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski poslanci: »Moramo zmanjšati primanjkljaj, vendar ne z novimi davki«

07.11.2013 ob 7:00  

Jožef Horvat, Branko Ficko in László Göncz so za naš portal izrazili svoje mnenje o letošnjih protestih, ali lahko dosežejo vidnejše rezultate in zakaj niso bili tako množično obiskani kot lani, kljub temu da nezadovoljstvo z vladnimi ukrepi med državljani narašča. Zanimalo nas je tudi, če se strinjajo z novimi davki in zakaj za zmanjšanje javnega dolga  dodatno obdavčiti državljane, ki so že zdaj na robu revščine.


Jožef Horvat: Lanski protesti so bili politično motivirani

Meni, da moramo v Sloveniji spoštovati 42. člen slovenske ustave, ki zagotavlja pravico do mirnega zbiranja, do javnih zborovanj in do svobodnega združevanja. »Lanski protesti, ali bolje rečeno njihovi organizatorji so dosegli svoj namen. Ta je bil: odstraniti desno vlado, ki jo je vodil Janez Janša, za začetek pa še mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je takrat še pripadal SLS. Vprašajmo pa se, kaj imamo eno leto po protestih v Mariboru in kaj imamo eno leto po protestih v Sloveniji. Imamo drugega župana mesta Maribor in imamo novo vlado Alenke Bratušek. Ljudje pa živijo slabše kot pred enim letom. Lahko torej logično sklepamo, da so lanski protesti bili izrazito politično motivirani in da je šlo za zaustavljanje desnice.« Poudaril je, da je eden od ključnih vzrokov za lanske proteste bil Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank (ustanovitev t. i. slabe banke). Ta namreč tudi določa, da se razkrijejo odgovorne osebe, ki so omogočile izpraznjenje bank. To dokazuje s tem, da Parlamentarni preiskovalni komisiji za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu, katere član je tudi sam, praktično niso na voljo nobeni podatki. Pravi, da Uroš Lubej ne more biti vodja slovenskih vstajnikov, ker zagovarja nedemokratične metode, torej zavaja množice in sili v nek novi nedemokratični družbeni sistem. Zahteva odstop kar vseh zakonito in legitimno izvoljenih predstavnikov ljudstva, torej tudi tistih, ki jim ne moremo nič očitati. Meni, da Lubej ne mora odločati, kdo bodo predstavniki ljudstva, kdo bo župan v Mariboru in Ljubljani ter kdo bo predsednik(ca) vlade. O tem odločajo in bodo odločali ljudje na volitvah tako dolgo, dokler bomo imeli v Sloveniji demokracijo.

Nova Slovenija ostro nasprotuje novim davčnim obremenitvam državljanov. V času Alenke Bratušek in njene koalicije (PS, SD, DL, DeSUS) smo državljani dobili:

-       občutno zvišano stopnjo DDV (iz 20  % na 22 %, iz 8,5 % na 9,5 %),

-       podjetja bodo plačevala višji davek na dohodek, kot je to sprejela prejšnja koalicija,

-       v letu 2014 bo višja dohodnina, pravi šok bodo doživeli dnevni migranti, predvsem državljani Pomurja, ki so dobili delo v Avstriji,

-       do 10 % povišan katastrski dohodek,

-       višje cene vinjet,

-       interventni zakon (novela ZZVZZ),

-       grozi pa še nedomišljen davek na nepremičnine.

Njihova stranka se zavzema za ukrepe, s katerimi bi spodbujali gospodarski razvoj in nova delovna mesta, predvsem za mlade. Meni, da bo edino to dolgoročno zagotavljalo stabilnost pokojninske in zdravstvene blagajne, saj so to delale vse države v EU, ki danes beležijo gospodarsko rast, Slovenija pa je edina država, ki še vedno beleži globoko recesijo.

Branko Ficko: Država mora zmanjšati primanjkljaj, saj je to obljubila Bruslju

Po njegovem mnenju so protesti ljudi na ulicah legitimni, potrebno jih je spoštovati, vprašanje pa je doseganje ciljev oz. rezultatov. Za lanske proteste pravi, da so bili množični in specifični, v Mariboru so odstavili Kanglerja zaradi radarjev, ostali, ki pa so bili namenjeni Janševi vladi in tajkunom, pa svojega cilja niso dosegli, saj vlada ni padla zaradi protestov. Meni, da letošnji protesti niso bili množični, saj niso bili organizirani s strani katere od opozicijskih ali novodobnih strank. Pravi, da imajo ljudje tudi druge oblike izražanja nezadovoljstva (civilne iniciative, društva, zbornice, sindikate itd) preko katerih lahko sodelujejo pri soodločanju v državi. Poudaril je, da država zaradi napak v preteklosti, nima druge izbire, dokler gospodarstvo ne zaživi, kot pa da zmanjša primanjkljaj, kot je to obljubila Bruslju. Imela je seveda še možnost na odhodkovni strani z zmanjšanjem: pokojnin,socialnih transferjev, javnega zdravstva, šolstva itd, je poudaril Ficko. Je pa mnenja, da davki dolgoročno sigurno ne bodo rešili države.

László Göncz: Dobro desetletje nakopičene težave se težko rešujejo od danes na jutri

Pravi, da protesti te jeseni kažejo na velike težave slovenskega gospodarstva, finančne situacije in družbe. »Žal se stanje v preteklih mesecih ni popravilo, kvečjemu se je kaj zakrpalo; kažejo se tudi vedno nove, še globlje sistemske težave. S protesti se opozarja na pereče težave (naj se jih udeleži veliko ali nekoliko manj državljanov), kar je pravilno in legitimno, če je v mejah demokratičnih norm. Oktobrski so  bili taki. S tem se problemi konkretno sicer težko rešujejo, vendar se daje nedvoumen signal, da vse skupaj teče krepko čez rob. » Prepričan je, da davčna zakonodaja prinaša zgolj "ad hoc" rešitve, ni celovitega sistemskega pristopa. Ima občutek, da žal še vedno prevladajo interesni lobiji, s čim se povzroča največ škode prav najbolj ogroženim slojem prebivalstva, določenim branžam obrtnikov in gospodarstvu. Z večino predlogov se osebno ne strinja.

 

Za mnenje smo povprašali tudi ostale pomurske poslance, vendar nam odgovora še niso posredovali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2013 ob 7:45 graj gost

      Ficko: Bavki dolgoročno sigurno ne bodo rešili države. Ampak v državnem zboru bo glasoval ZA. Možno samo v PS (Pokradimo Slovenijo).

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2013 ob 8:15 uuuuu gost

      Edino ficko in Gonc sta realna. Ostali pa samo hlinijo kako jim je za državo, brigajo pa se samo za svoje riti.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2013 ob 8:40 lale gost

      jooojjooj....Fickoji&Co Nagnati kompletno vlado in takoj sprovesti volitve in da vas vidimo in ne se sedaj krotovičiti, ker ste prišli na oblast s tihim državnim udarom !!! Volitve ....VOLITVE ! ! ! Aja,volitev se bojite kot hudič križa !!!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2013 ob 8:55 gost gost

      Ponovno en navaden politični bla bla bla bla bla bla bla bla za nategovanje ljudstva.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2013 ob 9:18 lepi gost

      VSEM POSLANCEM IN MINISTROM ZNiŽATI PLAČE ZA 50 %, ker tako in tako nevejo ali nočejo reševat krize ki so jo sami skuhali, in ker jim pač tako pae pa še plače katere si NOBEDEN ne zasluži

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.11.2013 ob 9:19 Čika-pajo gost

      Vsak dan poslušamo in prebiramo v vse mogočih revijah, žurnalih poročilih kako je vse gnilo kako moramo varčevati itd. Ampak resnica je samo ena vsak bi varčeval na račun drugega,vsak bi drugemu zmanjševal in vsak bi drugemu predstavljal probleme družbe.Nikakor se ne strinjam z varčevanjem ampak kaj nam pa sploh preostane drugega.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.11.2013 ob 9:19 Poslanec gost

      Nagnat jih. Ti poslanci, ki sprejemajo protiustavne zakone, zaradi katerih se potem morajo izplačevati raznorazne odškodnine, naj lepo odpujsajo. Samo škodo delajo. In odškodnine plačujemo mi vsi. Besede, ki jih trosijo neukim ljudem pa so sladke in všečne.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.11.2013 ob 12:56 2013 gost

      Vsi dosedanji prekmurski poslanci niso naredili nič v teh 22letih.Naj manj pa horvat,vsi samo pobirajo glasove,ko so volitve,ko pa je treba ljudem dati delo in plačo,so pa v tem kurupcijskem parlamentu tiho ali pa spijo.Prekmurje je naj bolj revno zaradi trgovcev in proizvajalcev ter politike,saj veste,kako politiki rečejo,vse zase in nič druge ljudi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2013 ob 12:57 niko gost

      Na žalost niti ta garnitura niti prejšnje ne bodo rešili problemov ,ki so jih nalagali 20 let,ko se naredi revizija in bodo odgovarjali vsi ki so to državo pokradli in sodelovali skupaj s sodnim sistemom da se ni nič in sankcioniralo raziskalo do takrat bo isto ko pa pridejo na oblast pošteni ljudje in bodo pravila veljala za vse enako potem se lahko nadejamo lepšim časom naj zavladajo ne rodovniki ampak pošteni neomadeževani ljudje ,ki niso samo šolani ampak pametni???.žalje še daleč ta čas!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2013 ob 16:24 lauraas gost

      PS-pokradimo Slovenijo, ha ha ha.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.11.2013 ob 16:58 UA gost

      Poslanci - jok - posranci !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.11.2013 ob 18:19 šinjek gost

      Te pospani ne govorlivi Ficko ?Te de nekaj lomotal ?Njemi še teško ka more živeti tak odi pa se obrača .Vseh lejtaj je nej napravo haska pa korisi nikše samo se šlepa v politiki .Te vogrin Laslo pa naj brboče na Madžarskon nej v Sloveniji .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      08.11.2013 ob 15:29 zdomec gost

      Za dnevne migrante, ki delamo v Avstriji in denar nosimo sem, pa nič ne ukrenete, tako da bomo dvakrat obdavčeni. Hvala za tako državo, zato se bo pač treba preseliti v tujino, ker je naša država mačeha lastnim ljudem.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      08.11.2013 ob 16:01 gost gost

      @zdomec, kje si bil ti pa vsi ostali zdomci katere bo zdaj dodatno obdavčila naša država zadnjič ko so bili protesti proti vladi pa njeni politiki?

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      08.11.2013 ob 16:27 zdomec gost

      Na delu v Avstriji, če te zanima !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      08.11.2013 ob 21:22 lola gost

      Gost že pa si pameten,me zanima ge tij delaš ,ka si nej slučajno na socialnoj ka bi tej migranti slučajno delali za tebe.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.