https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavniki SDS obiskali grad pri Gradu

Grad, 07.11.2013 ob 13:00  

V okviru obiska poslanske skupine SDS v Pomurski regiji so predstavniki SDS obiskali tudi sedež Krajinskega parka Goričko na Gradu, ki se nahaja v grajskih prostorih.


Tako je direktor JZ KP Goričko dr. Bernard Goršak sprejel Romano Tomc, mag. Andreja Širclja, Sonjo Ramšak in Franca Breznika ter jim razkazal največji slovenski grad in opisal s čim vse se ukvarjajo.

Goršak jim je najprej na kratko razložil, da grajsko poslopje spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem in da je grad prava posebnost, saj najprej preseneti z nenavadno obliko notranjega dvorišča z višjim zahodnim in nižjim vzhodnim nivojem, nato pa s 365-imi sobami. V gradu so tudi ogromne kleti in ječe. Omenil je še, da so zadnje dozidave bile opravljene po prenehanju turških vpadov in da se je nato Grad počasi spreminjal v upravno in gospodarska središče ter v zabavišča in lovna območja.


Danes se v vzhodnem traktu gradu nahajajo prostori in pisarne Krajinskega parka, v pritličnem delu pa so predstavljene delavnice domače obrti in prostori, ki služijo predstavljanju parka in lokalnih posebnosti. Med predstavljenimi domačimi obrtmi lahko obiskovalci vidijo črno kuhinjo z odprtim ognjiščem, zeliščarstvo, žganjekuho, kovačnico, tkalnico ter kolarsko in lončarsko delavnico. V gradu se v obnovljenih sobanah nahaja tudi poročna dvorana in štiri sobe (Olivinova, Lyndwa, Tulipanovcova in Andrejeva soba), kjer ponujajo prenočišča.

Ogledali so si tudi dva obnovljena prostora v prvem nadstropju gradu kot središče za obiskovalce narave in krajane v Krajinskem parku Goričko. V prvi razstavni sobi, imenovani po travniški orhideji in ptici Kukavica, so obiskovalcem na voljo osnovne informacije o zavarovanem območju – Krajinskem parku Goričko. V drugi sobi, imenovani Upkač, pa so na voljo informacije o senožetnih sadovnjakih.

Na koncu so si ogledali kratki predstavitveni film in popili kozarec jabolčnega soka, ki je bil stisnjen s pomočjo mobilne polnilne linije za predelavo sadja v sok. Ta mobilna linija je nastala v okviru projekta Visokodebelni biseri – Upkač, katerega namen je zagotoviti trajnostno in sistemsko ohranjanje biodiverzitete travniških sadovnjakov ter gospodarski in družbeni razvoj čezmejnega območja Pomurja in Porabja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2013 ob 13:08 gost badi gost

      Malo so bili na izleti za naše pejneze, pa so se fajn meli. pa zašenki najeli. Velke denevnice so jin pa itak ostale, pa še kaj cuj.Povedati pa itak nemajo kaj čednoga, še menje pa kaj čednoga napravijo. Zato nehajte pisati o teh tajkunskih obiskih, ki so samo sebi namen,pa njihovi promociji. Le kdo jim še verjame?

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2013 ob 14:57 koga gost

      badi dobro ka si ti tak poštene pa se tak pejnez braniš. ge ti predlagan ka prevzemeš slovenijo

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2013 ob 15:00 poli gost

      Mah, glavno ka so oni za đabe šli na izlet se fajn meli pa malo šinfali ostale "kolege" političare. Ja ,težki je život politika. 1 den stresa na 4 leta ostalo pa žurka. Če pa bog ne daj, ne pridejo v parlament jim pa že drugi kolegi zrihtajo mesta v raznih nadzornih svetih. Resno je težko biti političar.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2013 ob 16:15 lauraas gost

      Tile si vsaj upajo med ljudi, kdaj bo pa prišel Janković?

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2013 ob 16:22 gost gost

      HEJNJAJ lauraas, lepou te prosin. HEJNJA s temi primitivnimi tvojimi formai. praf smilijo se mi lidje v tvoji okolici ka morejo s tebov živeti. ka pa ma ljubljanski župan z nami ka bi mogo se oditi? v bistvi itak bole ka ne odi k nan, ali daj mi ti glupača razloži zakoj bi on mogo k nan priti? tudi teh ne nucamo. ka se ta golazem zadnje čase telko k nam sili? verjetno jih drugje več ne upoštevajo, v prekmurji pa primitivci kak je lauraas prav čakajo ka se tej lopovi prikažejo pa jin pa naložijo en kup laži. marš lauraas v tri p...m.......

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.11.2013 ob 16:34 Janez gost

      A javne tribune niso imeli? V Beltincih in Moravcih so prepričevali na tribunah skupaj 30 sicer že prepričanih članov. No ena korist je pa le bila. Na tuj račun so se najedli in napili, nato si pa še izplačali dnevnico.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.11.2013 ob 17:21 prekmurec gost

      badi, sploh neveš kaj pišeš,( dnevnice,če neveš jih nimajo ), na pamet raje ne piši. Ovi ti nabijajo davke, to je pa nej nika. Zavedajte se kako boste živeli naslednja leta, Zdaj je nej nišče na cesti, da te lačni pa si nete mogli kupiti gesti, te nakladaj. Se sploj zavedate kaj prinaša novi dohodninski zakon, kelko bomo več plačali dohodnino in kelko tisti keri delajo v Astrije ( od 1500e dale), to pa nika nej. poli: probaj tij uživati in žurati, če nej gledaj bar sejo DZ in probaj tij en stavek fkuper spravete. To so tak ljudje kak mi, nageli so se tak, kak če tebi štoj prijde na obisk in mu kaj daš. Pa malo razmislite kaj pišete....

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.11.2013 ob 18:13 gost joža gost

      Prekmurec, boljše, da si tiho, ne brukaj se. Ka le čakaš od teh kvazi nesposobnih politikov tipa Ivan Janša.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2013 ob 18:32 x gost

      nažli ste se zadosta pujčeki eni ljubljanski?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2013 ob 20:04 gost-Y gost

      Vsaka čast. Še tej pop od direktorja krajinskega parka poleg pa je slika cela. Tej bodo sigurno rešili slovenijo. Čimprej menjati direktorja krajinskega parka pa nazaj zriktati čarovnice. Pa te bodo končno prišli spet slovenci k gradu kak se tuj spodobi, nej pa tej kvazi političarji, ki so samo strošek državi in nam

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.11.2013 ob 7:13 lauraas gost

      Ja kdo pa potem lahko reši Slovenijo, če SDS ne bo?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.11.2013 ob 7:29 lauraas gost

      A v PS in SD sploh vejo kje je pomurje?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.