https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jožek Horvat Muc: »Standardizacija romskega jezika je potrebna«

Murska republika Zvezda, 12.11.2013 ob 10:00  

V dvorani Murska republika Hotela Zvezda v Murski Soboti je ob svetovnem dnevu romskega jezika, za katerega je bil razglašen 5. november, potekal simpozij z naslovom: »Romska literatura v Sloveniji«. Simpozija o romskem jeziku so se udeležili domači jezikoslovci, učitelji romskega jezika in literature, novinarji, politiki in pisatelji.


V nagovorih so udeležence simpozija nagovorili: predsednik Zveze Romov Slovenije mag. Jožek Horvat Muc, predsednica Sveta romske skupnosti RS dipl.soc.del. Janja Rošer ter direktor Urada za narodnosti mag. Stane Baluh. Jožek Horvat Muc je v nagovoru povedal, da v Evropi, kjer živi okrog 20 milijonov Romov, je romski jezik priznan kot uradni jezik, zato s svetovnim dnevom romskega jezika, opozarjajo na to, da je standardizacija romskega jezika potrebna, prav tako je potreben večji poudarek na razvijanju in ohranjanju romskega jezika. V številnih evropskih državah ima romščina priznan status manjšinskega jezika, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Švedskem in na Madžarskem. V nekaterih pokrajinah, kot na primer v Makedoniji in na Kosovu pa ima romščina status tudi uradnega jezika. Obstajajo tudi evropske države, v katerih o romski literarni ustvarjalnosti ni sledu: nekdanja DDR, Turčija, Grčija, Portugalska, Nizozemska, Belgija in Norveška. Romska književnost je postala zgodovinsko dejstvo šele v 20. stoletju. Teme, ki jih obravnava romska književnost, so težave romske zgodovine in družbene eksistence, vprašanje identitete in holokavsta, literarne študije o romski književnosti.

Prvi literarni zbornik Lunin prstan je bil izdan dvojezično

Spregovoril je tudi o nastanku književnosti Romov na Slovenskem, ki se je začela pod okriljem Romani Union – Zveze Romov ter bila ustanovljena leta 1991 v Murski Soboti. Leta 1994 je skupaj z Jožetom Livijenom izdal prvi literarni zbornik Lunin prstan. Šlo je za zbirko pesmi, ki je bila izdana dvojezično, saj sta jo hotela približati tudi slovenskim bralcem. Od ostalih romskih literatov na slovenskih tleh je omenil še naslednje: Romeo Horvata- Popo, Slobodana Nezirovića, ki je med drugim pripravil izdajo romskih pravljic, Stanka Baranja - Muri, Imra Traja Brizani, ki je pripravil več knjig pesmi za otroke, Jelenko Kovačič, Mladenko Šarkezi, Marino in Madalina Brezarja, Bogdana Mikliča, Rajka Šajnoviča , Jožeta Livijena, Samanto Baranja in Jasmino Ahmetaj. Sam je napisal 20 knjig, najbolj pomembna se mu zdi knjiga Standardizacija romskega jezika, ki jo je napisal skupaj s profesorjem Rajkom Đurićem, kot dodatek k romskemu jeziku.

Jasmina Ahmetaj: Romska ženska se more postaviti za sebe

Na simpoziju se je predstavila tudi Jasmina Ahmetaj iz društva Terne Roma – Mladi Romi, ki je predstavila knjigo Dekle z bonboni. Napisala jo je skupaj s sociologinjo Marto Gregorčič. Knjiga je skoraj povsem avtobiografska, razen v dveh oziroma treh segmentih in neposredno spregovori o romski kulturi, običajih, navadah, ritualih in samoumevnostih, in sicer ne le iz perspektive dekleta, ki želi, da prepoznamo svet, v katerega je ujeta, pač pa tudi iz perspektive otroka, najstnice, ki želi, da bi se naši svetovi približali romskim svetovom, da bi postalo prehajanje med identitetami manj boleče, manj brutalno in manj nasilno. S knjigo, ki je kot nekakšno prvo pričevanje romkinje nasploh, sta avtorici hoteli približati bralcem svet, ki ga do zdaj niso ne poznali ne doživeli.

V nadaljevanju se je predstavil s svojo knjigo Romani čhib !? Džaja anglal ko dromo!/ Romski jezik!? Gremo na pot-od začetka!  še Haris Tahirović iz RD Anglunipe Ljubljana. Gre za učni pripomoček, ki ga je Tahirović napisal skupaj z sooavtorjem Cvetkom Tovornikom in se lahko uporablja za komunikacijo in osnovno razumevanje romskega jezika in njegove gramatične strukture in je tako rezultat večletnega napora, ki se izraža v organizaciji in realizaciji jezikovnih učnih delavnic o romskem jeziku, identiteti in zgodovini Romov. Sestavljen je iz 8 poglavij v romskem in slovenskem jeziku ter vsebuje 191 strani in bo kot tak omogočal lahkotno komuniciranje v romskem jeziku v vsakdanjem življenju. Tahirović je izpostavil problem pomanjkanja finančnih sredstev, saj Ministrstvo za kulturo nameni letno le med 300 do 1000 EUR za romsko literaturo in tako so lahko učni pripomoček izdali le v 25 izvodih.

Po zaključku simpozija je sledil ogled Evropskega muzeja romske zgodovine in kulture ter odprtje fotografske razstave »ROM JE V VSAKEM IZMED NAS!«, Romskega informacijskega centra Anglunipe iz Ljubljane.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2013 ob 11:27 gost gost

      ROMI BI MORALI ZA SVETNIKE IMETI TEČAJ KER NE ZNAJO BRAT,IN PISAT , NE DA SO TAM PRISOTNI KOT FIGURE, KI NE GOVORIJO , JE PA TO ŽALOSTNO DA OBČINE PODPIRAJO TO SAJ JIM JE V PRID ,DA LAHKO Z DENARJEM RAZPOLAGAJO,PO SVOJE

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.11.2013 ob 11:32 Rom gost

      Ja ta je dobra sem slišal da Dobrovnik ima Svetnico ,ki ne zna pisat in ne brat , pa tudi občina Odranci imajo nepismenega svetnika , kaj čemo CIGAN JE CIGAN

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.11.2013 ob 12:00 helo kitti gost

      kaj ima veze svetnik z dogodkom ob svetovnem dnevu romskega jezika?????? Je pa dejstvo, da so razpravljalci za mizo nepismeni!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.11.2013 ob 12:11 gost gost

      znate ka je romska književnost? tou so tisti debeli fascikli na sodiščaj v kerih so opisana kriminalna dejanja romske populacije. tou je romska književnost!

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.11.2013 ob 13:03 kiri gost

      stirate jih z države nikdar nedo enakovredne nan pavran samo sužnji so lejko kak črnci....cigani so najbole sigurni meter pod zemlo!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.11.2013 ob 13:37 sarsal gost

      kiri-črnec je tvojo m...o

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.11.2013 ob 16:34 gomilice gost

      Na zadnje do zahtejva purdiji ka mo Slovenci mogli znati goučati ciganjsko .Čudno mi je ka njin nigdi ne rušijo črnij gradenj tej so tak kak Jaklič pa Turk in ostali črnograditelji .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.11.2013 ob 17:10 vinko megla gost

      Cigoji so kda kaj porušili ali kraj vzeli majo svoj matrinski jezik ciganščina v ustavi napisanRS ČLEN198 IN po tem členu so zaščiteni kot paradni konji Turk in Jakič so isti ešče toži državo da so mu piščanci pocrkali bok ne daj da se to cigoji zgodi in to je prihodnjost države romščina v knjižnjem jeziki za to se Alenka bori in jih podpira pečene brazilce.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.11.2013 ob 17:57 Del R gost

      Drugo se tak v Prekmurji ne dogaja v zadnjon cajti, kak se pa blebeče o zgoraj omenjeni temi. Ok, saj neman nika proti, samo nema vsakši drzavljan pravice pa dolznosti, kere bi naj izpolnjeval ?? Nvn, te se pa goči o nekši diskrimanaciji. Za mene je tau diskrimanacija oz. favoziranje nekih "rodov", keri bi naj bili Slovenci, pa govorijo svoj jezik, majo svoje običaje, itd... Zalostno, kak če bi bila ta etnična skupina nvn kak ogrozena. Potem pa vidimo kontradikcijo v dejanjih večine.. Plus toga, pa ka bi rajši za celotno populacijo v Prekmurji poskrbeli. Recimo organizirali kake delavnice, seminarje, kulturne dogodke v širšon smisli, keri bi malo popestrili dogajanje in pomagali celotnon prebivastvi v teh tezkih časih.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.11.2013 ob 19:14 gost gost

      cigoje z blekon doj obrnoti v trugi ka von nemrejo priti če pa šteri šče vo prti pa de dugo kopo ka v ameriki vo pride

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.11.2013 ob 8:49 mery gost

      Vaši komentarji povejo kdo ste in kaj ste. Če bi se naši bejli politiki tak borili za Prekmurje kak se romski predstavniki borijo za svoj narod bi v Prekmurji že marsikaj meli. Romi majo kaj za pokazati. Ka pa mi mamo za pokazati? Cejli čas gučite ka romi živijo na naš račun. Na čigavi račun pa se punijo blagajne v ništernih občinah? Pa na čidi račun živijo ništerne velke inštitucije? Ka so do zaj napravli vsi naši dosedanji pa zdejšnji poslanci? O ton začajte gučati .

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.11.2013 ob 8:54 gost gost

      seveda ka živijo na naš račun. še tisti ka v avstriji delajo majo pri nas razne ugodnosti pa dodatke pa ne ven ka še vse nej ka jih mi necigani nemamo. mery ne glumi neka ka itak vsi znamo kak je s cignami.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.11.2013 ob 9:23 kiri gost

      cigo je najbaukše mrzel !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.11.2013 ob 9:55 lauraas gost

      V Bohinju so porušili črnogradnjo, 1000 romskih črnogradenj pa nikoli.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.11.2013 ob 10:58 gost gost

      @lauraas, IQ?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      13.11.2013 ob 14:12 ms gost

      replika --mery---- Tudi tvoj komenar povej ka si .Či ti je toliko do njih si vzemi eno družino domov najboukše 3--4 dede ka do bole voščijli itak bejle norejte za njimi pa uni so spočiti .Država je krijva pa tudi dosta bejlij ka se nikakor ne razlikujejo od purdijov .Romski predstavniki se borijo za svoje žebe purdiji pa dobijo pejneze brezi borbe in naprezanja .Francija je dobro vred gemle .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      13.11.2013 ob 18:17 vinko megla gost

      Šten te vaše komentare tak je vse mimo vrezano.Cigani so zaščiteni in škoda da mij beli siromačeki nemamo statusa ciganskoga tej delajo kaj hočejo kradnjo kaj čejo in ke čejo nišče jim nikaj nemre .Škoda da nega Jelenčiča on bi jih mogoče pospravo na letala in v sibirijo takrat bi država zaživela no še par v parlamenti bi trebelo odpostiti .Pa me zanimle kak mejo cigani vse kšenki od eletrike do vode pa še velke podpore a do tej plačevali davek na nepremičnine ha ha cigo živi bolje ko miljonar in naša vlada z njimi no saj so vsi isti vzemi kje je in napuni svoj blek debeli ciganski.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      13.11.2013 ob 21:03 gomilice gost

      vinko megla ---prav maš .nemre biti boukše če pa nas v ljubljani cigani vodijo in nam od ust jemlejo kruh in iz žepov pejneze . Nekaj lejt nazaj mi je ena uslužbenka na CSD pravila vij ste nej rom pa vam nemremo ustrečti .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      14.11.2013 ob 9:44 lauraas gost

      Pa če se jih na CSD bojijo, pa policija tudi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.