https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Črenšovci: Občinski svet potrdil novo ceno odvoza komunalnih odpadkov

Črenšovci, 22.11.2013 ob 7:00  

Na 23. redni seji so svetniki in svetnice občine Črenšovci potrdili spremenjeno ceno odvoza in obdelave komunalnih odpadkov.


Cena odvoza komunalnih odpadkov bo po mesecih še bolj variirala

Kot je na seji pojasnil direktor podjetja Saubermacher Komunala d.o.o. Drago Dervarič, bo z novim letom cena odvoza in obdelave komunalnih odpadkov spremenjena zaradi spremenjenega sistema obračuna. Do zdaj je bila cena zbiranja odpadkov vsak mesec enaka, pri oblikovanju cene pa sta po mesecih variirali višini stroškov za izvajanje obdelave mešanih komunalnih odpadkov in odlaganje preostanka. Po novem letu bo tudi znesek zbiranja odpadkov variiral, in sicer odvisno od števila mesečnih odvozov. Kot je pojasnil, to v praksi za gospodinjstva pomeni, da se bo cena odvoza 120-litrske posode v povprečju s sedanjih 4,96 evra znižala na 4,16 evra, cena odvoza odpadkov iz 240-litrske posode pa bo namesto zdajšnjih 6,06 evra znašala povprečno 8,32 evra, pri čemer je opozoril na to, da bo po novem v tej zvišani ceni všteto tudi že ločeno zbiranje papirja po gospodinjstvih.

V občini uspešni pri ločevanju odpadkov

Dervarič je občinskemu svetu predstavil uspešno izvajanje ločenega zbiranja odpadkov, uspešno delovanje zbirnega centra na Bistrici in podal podatke za občino Črenšovci. Ta je v enem letu količino mešanih odpadkov zmanjšala za tretjino. Kot je povedal, so v občini v masi vseh odpadkov v lanskem letu ločeno zbrali 21,6 % frakcij, v prvi polovici letošnjega leta pa so ločili že 38,4 % odpadkov.

Po energetski sanaciji gasilskega doma sta na vrsti osnovni šoli

Občinski svet se je seznanil tudi z letnim poročilom o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in njihovih učinkih. V preteklem letu je občina obnovila gasilsko-vaški dom, s čimer se je izboljšala energetska učinkovitost te zgradbe, z zamenjavo dela varčnih svetilk v sistemu javne razsvetljave pa poskrbela za optimiranje javne razsvetljave. V prihodnjem letu pa večji ukrep na tem področju predstavlja energetska sanacija osnovnih šol.

Občani bodo dolg za vodarino lahko poravnali v več obrokih

Kot je pojasnil župan Anton Törnar, je občina pristopila k izterjavi dolga za plačilo vodarine. Ob tem so se na občino obrnili posamezniki, ki so zaprosili za odpis dolga. Kot pa se je strinjal občinski svet, ne morejo odločati o vsakem posamezniku posebej, pri čemer bi nekaterim dolžnikom dolg odpisali, drugim pa ne, se za to možnost niso odločili, bodo pa omogočili sistem obročnega odplačila dolga.

Krožišče v križišču Trnje – Odranci da ali ne?

Kot je povedal občinski svetnik Vlado Žalik, so ob sanaciji ceste Črenšovci – Gomilica, ki jo pravkar sanirajo, ugotovili, da v križišču, kjer se sekata omenjeni cest in ki predstavlja najnevarnejše križišče v občini, ni predvidena izgradnja krožišča, kot je bilo zagotovljeno pred časom. Župan Törnar je potrdil, da to krožišče v gradbenem načrtu nima predvidenega krožišča, zato se je občinski svet strinjal, da na direkcijo za ceste naslovijo zahtevo po pojasnilu, kaj bo s krožiščem v tem križišču in na kak način bo zagotovljena varnost na tem cestnem odseku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.