https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Verona – romantično mesto zaljubljencev

Murska Sobota, 28.11.2013  

Verona je mesto ob reki Adiži v Beneški deželi (Veneto) na severu Italije, ki je zaradi svoje umetniške in kulturne dediščine, več letnih sejmov, opernih predstav v Areni, starodavnem rimskem amfiteatru, ena glavnih turističnih destinacij severne Italije. Zaradi urbane strukture in arhitekture je mesto dobilo status svetovne dediščine UNESCO-ja.


Verona je ohranila številne antične rimske spomenike. Znana je po rimskem amfiteatru. Arena se nahaja na največjem trgu na Piazza Bra, ki je bil zgrajen okoli leta 30 n. št. in je tretji največji v Italiji po rimskem Koloseju in Areni v Neaplju. Sprejme prek 20 tisoč gledalcev in vsako poletje gosti svetovno najbolj znane operne produkcije. Ljubitelji muzejev boste na svoj račun prišli v trdnjavi Castelvecchio, obiščete pa lahko tudi muzej moderne umetnosti v palači Forti in arheološki muzej v sklopu ostankov rimskega gledališča.

Središče dogajanja je trg Piazza delle Erbe, obdan s številnimi palačami in 84 m visokim stolpom Torre dei Lamberti, s katerega si lahko mesto ogledate od zgoraj. Na sredini Piazza dei Signosi je Dantejev spomenik iz leta 1865. Trg zapira sodna palača (Palaco dela Ragione) iz 14. stoletja. Zanimiva je tudi grobnica Scaligierijev, pomembne mestne plemiške družine.

Za vse obiskovalce Verone je še posebej zanimiv znameniti balkon, pod katerim je Romeo osvojil Julijino srce in kjer je nastala ena največjih ljubezenskih zgodb kadarkoli napisanih. Pod balkonom se nahaja kip Julije in če verjamete v legende, se morate za srečo v ljubezni nujno dotakniti njene desne dojke. Še danes lahko mladi na tem mestu napišejo svoje srčne želje in jih prilepijo na steno zraven Julijine hiše. Kar tri izmed Shakespearovih dram so umeščene v Verono: Romeo in Julija, Dva viteza iz Verone in Ukročena trmoglavka.

Verono opevajo kot romantično mesto, ki je prekrasno v vsakem letnem času in ki ne razočara v nobenem pogledu. Lahko jo obiščete le zaradi pohajkovanja po ozkih uličicah v dvoje, zaradi ogleda rimskih in srednjeveških znamenitosti, zaradi opernih predstav ali pa le zaradi nakupovanja in občudovanja izložbenih okenc. Lahko posedite v eni od številnih kavarnic, si privoščiti kozarček domačega vina in občudujete Verono v vsej njeni lepoti in mestnem vrvežu uličnih umetnikov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija