https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom »Rešujmo skupaj« do nove avtolestve

Murska Sobota, 28.11.2013 ob 12:08  

Pet projektnih partnerjev: župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec, direktor Uprave za zaščito in reševanje Železne županije dr. Árpád Takács, predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota dr. Mitja Slavinec, predsednik Gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota Štefan Barbarič in direktorica Razvojnega centra Murska Sobota mag. Mojca Breščak je podpisalo sporazum o partnerstvu v projektu "Rešujmo skupaj". Namen tega projekta je okrepiti čezmejno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v obmejni regiji Slovenije in Madžarske.

Slovenske gasilce odlikuje števličnost in prostovoljstvo Madžarske pa poklicnost in dobra opremljenost

Razvitost sistema varstva pred naravnimi nesrečami in drugimi nesrečami v Pomurju in Železni županiji je zaradi zgodovinskih danosti na zelo različni ravni in glede na potrebe različno organizirano. Pri nas je večji poudarek na prostovoljstvu in številčnosti ter slabši opremljenosti. Na Madžarskem pa je ravno nasprotno, imajo poklicne enote, ki so opremljene bolje od naših gasilcev, a jim dela težave številčnost pri reševalnih akcijah ob poplavah, toči, potresih in ostalih večjih nesrečah. Zato je potrebno dolgoročno uskladiti delovanje obeh sistemov varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami tako z vidika organiziranosti, opremljenosti in usposobljenosti ter nujne medsebojne kompatibilnosti ob velikih naravnih in drugih nesrečah.

Projekt vreden 1,6 milijona evrov

Vsi partnerji so se prijavili na ta projekt v sklopu drugega javnega razpisa v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska v finančni perspektivi 2007-2013. Gre za skupen projekt večih partnerjev, občina Murska Sobota pa je vodilni partner. Celotna vrednost projekta znaša 1.633.877,48 €, predvideno sofinanciranje z evropskega sklada za regionalni razvoj je 1.388.765,82 € (85%), kot vodilni partner imajo z državo podpisane pogodbe za 455.980,23 € (32,83%), predvideno pa je tudi financiranje s strani države v višini 163.387,76 € (10%). Projekt bi naj trajal tri leta, od 1. aprila 2012 do 31. marca 2015.

Skoraj milijon evrov bo stala avtolestev

"Želja je po večji in boljši vzpostavitvi sodelovanja na tem področju, po večjem obveščanju in informiranju, predvsem tudi po skupnem usposabljanju vseh sil, ki sodelujejo pri tem in so potrebne. Tako bodo izvedene tudi razne vaje, kot so simulacije nesreč na in ob vodi, reševanje z višin, cestno reševanje, reševanje pri požarih, reševanje iz ruševin in podobno. Skoraj vsak partner ima v sklopu projekta predvideno tudi nabavo določene opreme. Največji zalogaj je nabava gasilske avtolestve za potrebe gasilske zveze Murska Sobota, ta bo stala nekaj manj kot en milijon evrov" je o ciljih projekta povedal murskosoboški župan Anton Štihec.

Madžari bodo nabavili aparat za rezanje in nadzorni sistem

"V samem projektu ima madžarski partner dokaj majhen delež, ampak ker gre za čezmejno sodelovanje, je ta del le pomemben. Na Madžarskem želimo v okviru projekta nabaviti dve stvari: aparat za rezanje in nadzorni sistem. Poleg tega bomo izvedli skupne vaje in aktivnost, kjer si bomo pridobili nove izkušnje in jih hkrati izmenjali" je izrazil zadovoljstvo direktor Uprave za zaščito in reševanje Železne županije dr. Árpád Takács.

Za potapljače so pomembne kvalitetne informacije o vodah in pravilnih pristopih do reševanja v njih

Predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota Dr. Mitja Slavinec je o pomembnosti tega projekta povedal: "Bili smo pazljivi pri nabavi reševalne opreme, in sicer smo se odločili za specialno reševalno opremo, ki bo toliko bolj pomemben prispevek ne samo varnosti na tem območju ampak v celi Sloveniji. V praktičnem delu projekta si bomo zagotovili zelo pomembne podatke o samih akvatorijih, da bomo vedeli kakšne reševalne akcije moramo, ko pride do nezgode, izvajati. Da dobimo informacije o globini in predvsem o varnem in zanesljivem pristopu do teh voda, v katerih rešujemo."

Gasilci obeh držav že opravili nekaj vaj reševanja

Predsednik Gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota Štefan Barbarič je povedal, da so že izvedli določene vaje na področju Madžarske in Slovenije. To so bile vaje reševanja z višin in vaje evakuacij. S tem so si pridobili razne izkušnje in izmenjali tehniko, kako bodo v bodoče delali v prihodnje s ciljem posodabljanja in boljšega reševanja.

Razvojni center je pripravil vlogo in bo skrbel za promocijo projekta

Direktorica Razvojnega centra Murska Sobota mag. Mojca Breščak je o vlogi Razvojnega centra bila kratka in jedrnat: "Razvojni center je pomagal sestaviti to vlogo. Partnerje je že leta 2006 zbrala naša nekdanja sodelavka Andreja Šooš, ki je bila tudi madžarsko govoreča. Naša vloga je bolj administrativna in tehnična podpora ter nekdo, ki bo skrbel za promocijo tega projekta."

Pomurski gasilci najbolj veseli avtolestve

Za konec je nekaj besed o dosedanjih in bodočih aktivnostih v okviru projekta povedal vodja projekta, poveljnik civilne zaščite Murska Sobota Stanislav Wolf: "Naloga vseh sodelujočih partnerjev je uspešno izvajanje aktivnosti, ki so predvidene v projektu. Vzpostavili smo povezavo preko regijskih centrov za obveščanje na madžarski in slovenski strani. Te aktivnosti tudi ob vsaki vaji obnavljamo, da čim bolj vpeljemo možnost prenosa signal v primeru potrebe. Izvedli smo tudi evakuacijsko-reševalno vajo na madžarski strani. V tovarni proizvodnje lesnih izdelkov, kjer je prišlo do požara in na katerem sta sodelovali obe strani. Naslednja evakuacijsko reševalna vaja je bila v gledališču Park v Murski Soboti, tudi tukaj sta sodelovali obe strani. Podobna vaja je bila izvedena še na Biotehniški šoli Rakičan, kjer so sodelovali tudi dijaki dijaškega doma. Naslednja vaja bo 5. decembra, to bo vaja reševanja na vodi na gramoznici v Krogu, kjer bodo sodelovale gasilske enote, potapljaško društvo in ostali partnerji s svojimi silami. Na Madžarskem bomo letos izvedli tudi aktivnosti reševanja v prometni nesreči in pripravili vajo za prihodnje leto, to bo reševanje ob požarih v naravi. Nabavili bomo hidravlično avtolestev višine 42 metrov s pregibnim vrhom, tisto kar v mestni občini in širše v Pomurju najbolj potrebujemo."

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2013 ob 12:19 Gost1 gost

      Ka je že pa mikrofon krej rijval?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2013 ob 12:28 gost2 gost

      Vej pa zakoj majo v članke pri procente zagotovljenih sredstev vprašaje???? Vej je pa lipou napijsano: imajo zagotovljena sredstva v višini 455.980,23 eur od predvidenih 1.388.765,82 eur. Či prvoga deliš z drugim dobiš točno 32,83 % - torej vprašajev sploj nej trbej....ale je kakšen namen teh vprašajev?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2013 ob 13:29 Gost gost

      Strpno in argumentirano in brez sovražnega govora izjavljam, da ima Mičo, po dolgem času, spet sveže oprane lase. Obenem pa moram priznati, da mu ta pričeska bolj pristoji. Če bo nadaljeval v tem stilu in ob takšni podpori portala pomurec.com bo še mogoče župan MS.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.