https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vokalna skupina Leščeček zapela viže v Zrečah

29.11.2013 ob 9:30  

Vokalna skupina Leščeček iz Veržeja seje po napotilu strokovnih ocenjevalcev, uspešno predstavila na Državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž z naslovom »Pevci nam pojejo, godci pa godejo 2013«, ki je potekalo v nedeljo, 24.11.2013, v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v Zrečah.

 

Na letošnjem državnem srečanju, kjer smo lahko videli kakovostne pevske in godčevske zasedbe iz celotne Slovenije, so se prav tako uspešno predstavili ljudski godci Tamburaške skupine KD »Peter Dajnko« Črešnjevci in »Stori čehoki« KD Podgorci.

Vokalno skupino Leščeček, sekcijo Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, sestavljajo mladi pevci iz obeh strani Mure, z izrednim čutom za ohranjanje in poustvarjanje slovenskega pevskega ljudskega izročila. Njihov repertoar obsega pretežno prleške ljudske pesmi, ki so jih nekoč ob različnih dogodkih prepevali njihovi pradedje in prababice. Ogromno pesmi se je preko ust do ust uspelo ohraniti vse do danes, mladi pevci pa jih z velikim ponosom in odgovornostjo do ohranjanja slovenske ljudske pesmi predstavljajo in prepevajo ob različnih priložnostih.

Vokalna skupina Leščeček se pod vodstvom Mateje Rus že nekaj let zapored uvrša na državna srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž oziroma dosega državno raven.Tokrat so se obiskovalcem v Zrečah predstavili z domoljubno »Popotnik pridem čez goro« in hudomušno pesmijo »Takša kak je moja žena«.

Na letošnjem državnem srečanju, kjer smo lahko videli kakovostne pevske in godčevske zasedbe iz celotne Slovenije, so se prav tako uspešno predstavili ljudski godci Tamburaške skupine KD »Peter Dajnko« Črešnjevci in »Stori čehoki« KD Podgorci.

Sekcija Leščeček, v kateri uspešno deluje tudi folklorna skupina, ob tej priložnosti vabi na 7. celovečerni koncert z naslovom »Tak smo fčosih…«, kjer boste preko različnih odrskih postavitev doživeli veselje in srečo, ljubezen in hudomušnost, trenutke dela in trenutke radosti...petek in svetek na Južekovi kmetiji. Koncert bo potekal v soboto, 30. novembra ob 19. uri, v Domu kulture v Veržeju, s ponovitvijo v soboto, 7. decembra ob 19. uri, v Domu kulture v Ljutomeru.

Za dodatne informacijo so na voljo na kontaktnem naslovu ticverzej@gmail.com ali telefonski številki 051-654-778.

Text: TIC Veržej

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2013 ob 11:31 NACE gost

      Saj ne pojejo , tako (dobro ) ,samo poznanstvo jim tole dela ! Tisti , ki ocenjujejo , večkrat nimajo pojma o izvoru pesmi indrugih stvareh , ki spadajo zraven da je pesem zapeta tako ,kot določa neki normativ , za izbor pravega ljudskega petja ! Mislim ,da neki primorec ,ali dolenjka ne moreta oceniti v pravi meri ljudsko petje prlekov , ali prekmurcev ! Tu se potem zakomplicira in nekateri izgubijo voljo do takega petja , do katerega imajo ocenjevalci nenormalne ali povsem netočne ocene oziroma pripombe na njihovo izvajanje pesmi .Teorija je eno , praksa pa drugo !? Kdo pa je bil iz prekmurja ?

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2013 ob 12:22 lili gost

      NACE, iz Prekmurja ni bilo nobene skupine ljudskih pevcev, čeprav so bile "v igri" še tri skupine iz markovskega konca, oz. še ena iz dvojezičnega področja. Po mojih info naj bi se naprej uvrstili dve skupini, nazadnje pa je ostala samo skupina Leščeček. tako so oni predstavljali levi in desni breg Mure. Na žalost! Je pa res, do so selektorji pripeljani iz središča SLO, da so vsako leto drugačni kriteriji...tako da vnašajo samo zmedo med pevce in pevke ljudskih pesmi.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2013 ob 16:14 NACE, gost

      BOG TI POPLAČAJ ZA TOLE DOBRONAMERNO INFORMACIJO : LILI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.12.2013 ob 17:54 Prlečka gost

      Dragi Nace. Poznanstvo v našem primeru ni imelo nobene veze s tem, kar smo pokazali na reviji. Da, tudi sama pojem v tej ekipi in "prekleto" ponosna sem na to, da se mladi še posvečamo slovenski ljudski pesmi. Tvoji kriteriji so očitno še višji od tistih, ki jih imajo ocenjevalci ( sklepam na podlagi prvega stavka, ki si ga zapisal), zato si lahko oddahnemo, da nimamo tako strogih ocenjevalcev :) V letošnjem letu so imeli na reviji prednost mladi poustvarjalci ljudskih pesmi, ki jih žal danes v našem okolju zelo primanjkuje. Po večini delujejo starejše zasedbe, ki se na svojstven način trudijo ohranjati pevsko izročilo - eni bolj drugi manj aktivno. Posploševati ne morem, vendar lahko trdim samo na podlagi lastnih izkušenj - če skupina dela redno, se sproti izobražuje, se vsebina dobro predstavi ostalim pevcem, potem verjamem, da se da marsikje uspeti. Ponavadi so najbolj "glasni" ravno tisti, ki vložijo najmanj energije v neko področje.. Da ne govorim o tem, kako nevoščljivi znamo biti Slovenci, ko "sosedu" na nekem področju uspe. Predlagam, da naslednjič raje spodbujaš mlade, da se še naprej z vso ljubeznijo in zagnanostjo trudijo ohranjati SLOVENSKO pesem, namesto da takoj kritiziraš in pljuvaš.. Pomurje ima veliko mladih, ki cenijo in zelo radi pojejo slovenske ljudske pesmi, vendar žal primanjkuje ljudi/vodij, ki bi se temu področju aktivneje posvečali. Mogoče pa bi ravno to bil lahko izziv tudi zate. Pozdrav iz Prlekije

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.