https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Sabina Barbarič o Čilu – »Predmestju duš«

Murska Sobota, 03.12.2013 ob 13:30  

Prejšnji teden je v Grajski dvorani v Murski Soboti potekal drugi del potopisnega predavanja Sabine Barbarič o Južni Ameriki. Sabina je s slikovitim in s humorjem obarvanim pripovedovanjem govorila o Čilu, ki ga je zaradi svoje spokojnosti in občutka miru, imenovala kar »Predmestje duš«.


Na pot se je Sabina podala skupaj z Tomažem Buzetijem, v Peruju se jima je pridružila še Tatjana Buzeti, ki je bila takrat na sredi enoletnega potovanja okrog sveta. Z džipi so se podali na tridnevno vožnjo preko največje in najvišje ležeče slane puščave na svetu - Salar de Uyuni, ki se nahaja na 3.650 metrov nadmorske višine in sega cca 12.100 kvadratnih kilometrov v Čile. Puščava se razteza v brezmejnost, kjer ni cest, nobenega rastlinja, tu pa tam le kakšen mah, drugače sam pesek, kamenje in v daljavi vidni še nekateri delujoči vulkani. Pot jih je ponesla v nacionalni park, kjer so lahko občudovali številne lagune, ki so zaradi vsebovanosti mikroorganizmov in mineralov oranžne in zelene barve in kjer lahko srečaš le flaminge, orjaške kaktuse ter na višini 4860m še delujoče vulkane in vulkanske gejzire. Ti so aktivni samo zjutraj pred sončnim vzhodom. Na področju, ki se imenuje Dalijeva galerija na prostem v laguni Colorada, se nahajajo termalni vrelci. Temperatura le- teh je circa 30 stopinj, medtem ko je bilo zunaj circa minus 20 stopinj. Tako da so se lahko v njih tudi prijetno skopali in ogreli.


Čile kot najdaljša država na svetu

Čile se razteza ob zahodni obali Južne Amerike kar 4265 km oziroma na 756.102 km² površine, od tega ima 6.435 km obale. Za Čile je značilna poldnevniška razpotegnjenost, ki obsega vse podnebne pasove (od subtropskega do subpolarnega) in tudi oba padavinska rekorda. Atacama, ki leži na severu države, je rekordno sušna, v nekaterih delih že več kot sto let ni padla niti kaplja dežja. Zelo pomembno je tukaj rudarstvo. Glavna naravna bogastva so baker, les, železova ruda, žlahtne kovine in vodna energija. Predvsem baker, saj izvaža kar 36% svetovne proizvodnje bakra. Ob obalah Pacifika se ukvarjajo zlasti z ribolovom in turizmom. Zaradi svojih številnih naravnih znamenitosti, vulkanov, puščav, raznolikosti, je Čile zelo zanimiv za turiste in kot pravi Sabina je to dežela duš, kjer se posameznik umiri in je lahko v svoji spokojnosti sam s sabo ter uživa v neskončnosti pokrajine.

San Pedro de Atacama eno izmed najbolj turističnih mest

Pot so nadaljevali do mesta San Pedro de Atacama, kjer so nekoč živeli Inki. Tu stanuje Sabinina dolgoletna prijateljica mariborčanka Mojca, ki skupaj z možem vodi hostel Sonchek. San Pedro je danes eno izmed najbolj turističnih mest v Čilu in ima okrog pet tisoč prebivalcev. Nacionalni šport prebivalcev San Pedra je šah. Je tudi odlična izhodiščna točka za ogled vseh naravnih znamenitosti, od Doline smrti do doline Valle de la Luna, kjer naj bi po nekaterih podatkih uprizorili prvi pristanek na Luni. Ob zelo zgodnjih jutranjih urah so se odpravili na tretje največje polje gejzirov nad 4000m, kjer se nahaja okrog 80 gejzirov in ki so ob polni luni videti mogočni. Pot so nadaljevali tudi po dolini rečice San Pedro, obiskali so številne slane lagune. Področje De Atacama je zaradi ugodne klimatske lege znano tudi po številnih astronomskih observatorijih, ki se nahajajo v neposredni bližini slanih lagun.

Antafagosta – dolge peščene plaže Pacifika

Antafagosta je tretje največje mesto v Čilu, znano po tem, da tu živi ogromno Hrvatov. Pobratena je s Splitom. Posebnost je med drugim tudi naravni spomenik iz črnega Andskega kamna »slavolok zmage«. Znak z napisom »cunami« je na tem področju nekaj povsem običajnega. Tukaj najdemo dolge peščene plaže posute s školjkami, ki jih nanaša morje ter številne mogočne strme klife. Z malo sreče lahko na območju Antafagoste občudujemo pingvine in delfine, najbolj pogumni lahko zaplavajo v dokaj svežem morju, ki ima v zimskem času circa 10 stopinj.

Santiago de Chile – zaključek nepozabnega potovanja

Santiago de Chile je glavno mesto Čila in obenem s 6,4 milijona prebivalcev tudi največje mesto v državi. Mesto v osrednjem delu Čila leži v dolini med Andi na vzhodu in hribovjem Cordillera de la Costa na zahodu, znano predvsem kot industrijsko in finančno središče Čila. Tukaj se nahaja znamenita tržnica, kjer lahko izbiraš med vrsto ribjih specialitet in med večimi vrstami školjk. Obiščeš lahko svetovno znano Metropolitansko katedralo, znamenito nacionalno knjižnico, kjer hranijo milijon dvesto knjižnih zvezkov in jo s tem uvrščajo v eno izmed največjih knjižnic v Južni Ameriki...

Sabina Barbarič: »To potovanje mi je prineslo pogled v samo sebe!«

Sabina je zaključila, da je na to potovanje odšla s številnimi strahovi, vrnila se je brez njih, neizmerno srečna in hvaležna za vsa nepozabna doživetja. Potovanje ji je prineslo eno izkušnjo, ker se je mogla soočiti z marsičem in se zazreti sama vase. Občutek je imela, da vseskozi potuje po predmestju duš in da se je njeno potovanje šele začelo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2013 ob 16:09 MELINČAR gost

      Naš rojak Martin Maroša ,žal že pokojni od leta2010 ,je tam deloval ,kot misijonar v drugi polovici prejšnjega stoletja . Po vrnitvi iz te dežele , nam je ogromno pripovedoval o teh krajih , kjer je pustil svojo mladost, svoje življenje .Tam se konča , ali začne svet .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.