https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vračanje denarne socialne pomoči po smrti bega Slovence

11.11.2010 ob 16:13  

Na centru za socialno delo Murska Sobota prejemnike denarnih socialnih pomoči o morebitnih terjatvah države do zapuščine posameznika ali družine, ki je prejemala denarno socialno pomoč, na vidnih mestih obveščajo od lanskega leta

Foto: www.sxc.hu

Potem ko je v javnost prišel primer iz Prlekije, v katerem se je pobudnica obrnila na varuhinjo človekovih pravic, ter očitala nepravilno ravnanje ljutomerskega centra za socialno delo in državnega pravobranilstva, je v slovenski javnosti nastala dilema, kdaj in kako lahko država terja terjatev do zapuščine pokojnega v višini denarne socialne pomoči, ki jo je prejemal v letih pred smrtjo. 

Kdaj se denarna socialna pomoč vrača 

Na odločbah, ki jih prejemniki denarne socialne pomoči prejmejo, podatka o vračanju ni. V zakonu o dedovanju pa je zapisano, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči.

Omejitev je izvedena tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Tako lahko država terja vračilo denarne socialne pomoči od dedičev pokojnega v vseh primerih, ko je denarna socialna pomoč dodeljena po Zakonu o socialnem varstvu.

Na murskosoboškem centru obvestila vidna od lani 

In kako so do sedaj o tem svoje uporabnike obveščali na največjem pomurskem centru za socialno delo? »Od leta 2009 imamo na CSD Murska Sobota na vidnih mestih pomembno obvestilo prejemnikov denarnih pomoči, katero vsebuje izvleček iz Zakona o dedovanju in sicer 128 člen, ki določa, da država lahko prijavi svoje terjatve do zapuščine posameznika ali družine, ki je prejemala denarno socialno pomoč in 129. člen, ki določa, da se država lahko odpove svojemu zahtevku za vračilo izplačane socialne pomoči, če so tudi zapustnikovi dediči (žena in otroci) socialno ogroženi in potrebni pomoči,« pojasnjuje direktorica murskosoboškega centra za socialno delo Nataša Meolic.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.