https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Miklavž obiskal pridne otroke v Bakovcih

Bakovci, 06.12.2013 ob 11:00  

Sveti Miklavž ali sv. Nikolaj, krščanski svetnik, še danes prinaša darila pridnim otrokom in šibe tistim porednim. Miklavževanje se je ohranilo vse do danes, ko prvi dobri mož s spremstvom parkljev na predvečer praznika sv. Nikolaja še zmeraj obišče otroke.


Sveti Nikolaj je bil duhovnik, rojen proti koncu 3. stoletja, in naj bi umrl 6. decembra, čeprav ni točno znano, katerega leta. Sveti Nikolaj naj bi bil rojen v zelo premožni družini, vendar je vse svoje bogastvo razdelil med uboge, zato je že od nekdaj znan kot dober in radodaren mož.

Sv. Miklavž s spremstvom je imel sinoči veliko dela ...

Otroci sv. Nikolaja poznajo kot Miklavža, ki otroke obišče v noči s 5. na 6. december. Spremljajo ga parklji in angeli. Po stari navadi so na predvečer tega praznika otroci skrbno zloščili čevlje, da jim je lahko dobri mož tja nastavil darilo – navadno sadje in kaj sladkega. Zjutraj je tako pridne otroke pričakalo darilo, tiste poredne pa šiba.

Tradicija obdarovanja otrok na god sv. Nikolaja je prisotna po mnogih vaseh, ko Miklavž s spremstvom obišče otroke po hišah, miklavževanja pa pripravljajo za otroke tudi po večini slovenskih cerkva in na različnih prireditvah. Tudi včeraj je sv. Miklavž obiskal veliko pomurskih otrok in jih bogato obdaril – menda so bili vsi pridni. Seveda so mu obljubili, da bodo pridni ostali tudi do drugega leta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2013 ob 17:14 MIKLAVŽ gost

      Izredno slabo ! Sv. Miklavž , je imel in ima širše spremstvo dobrih spremljevalcev ,ne pa samo dva parkljina ! Će nekaj delamo , delajmo tako , kot se spodobi in se od njih tudi pričakuje !

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2013 ob 21:58 parklen gost

      Gost miklavz ti se redno betezen malo se prle pozanimaj glede miklavza pa te pisi..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2013 ob 22:12 kelemen gost

      MIKLAVŽ- http://www.youtube.com/watch?v=RFZrzg62Zj0

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.12.2013 ob 11:56 Miklavž gost

      Parklin ? Pa vij ste obiskovali parkline ? Tak se na sliki vijdi , in vijdi se tudi , kak ste odili gori oblečeni ! Slike kažejo in ljudje govorijo ! Pač , bo drugič boljše ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.12.2013 ob 12:07 satanjšček gost

      ges bi malo tou mamico obisko

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.