https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Kuzma razglasila kulturne spomenike lokalnega pomena

Kuzma, 16.12.2013 ob 7:00  

V četrtek je v Kuzmi potekala 22. redna seja Občine Kuzma, na kateri so svetniki med drugim sprejeli Sklep o ceni vzdrževanja pokopališča in uporabi mrliške vežice in o potrditvi cenika storitev režijskega obrata ter sklep o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena.

 

Na začetku seje so gostili predstavnike javnega podjetja Komunala, zaradi dodatnih pojasnil glede zahtevka za kritje izgube iz poslovanja v letu 2012 za oskrbo s pitno vodo v Občini Kuzma. Na seji so tako podali razlage oziroma obrazložitve s poslanega zahtevka za kritje izgube, ki je v letu 2012 znašala 15.073 EUR. Tako so v tem letu zaradi stroškov materiala, raznih storitev in analiz ter stroškov v interni realizaciji porabili 41.282 EUR, medtem ko so s prihodki v interni realizaciji in od prodaje storitev na domačem trgu zaslužili le 26.209 EUR.

Poleg tega so občinsko upravo in svetnike opozorili, da morajo urediti način oddaje javne službe oskrba s pitno vodo do izgradnje in prevzema vodovodnega sistema s strani novoustanovljenega podjetja ter oblikovati ceno storitev javne službe oskrbe s pitno vodo v skladu z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Prodaja zemljišč

V naslednji točki dnevnega reda so sprejeli Sklep o letnem načrtu pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem Občine Kuzma. V sklepu je razvidno, da želijo prodati dve stanovanjski in gospodarski poslopji v Trdkovi s pripadajočimi kmetijskimi zemljišči v višini 14.975 oziroma 15.527 EUR ter eno v Matjaševcih v višini 20.100 EUR. Prav tako prodajajo tudi nezazidano stavbno zemljišče v Kuzmi za 1,50 €/m2 ter več različnih kmetijskih zemljišč.

Svetniki so kar precej časa namenili problematiki prodaje teh zemljišč, saj jih iz različnih razlogov, kljub razmeroma nizkim cenam ne morejo prodati. Eden izmed najzanimivejših podanih razlogov, zakaj ljudje odstopajo od nakupa se glasi: »Sporočite prosim notarki, da se sklenjena pogodba razveže. Sporočite prosim, če bodo v zvezi s tem nastali stroški, da jih bom pokrila. Moj mož se je tako odločil, ker se namerava zaradi razočaranja nad obstoječim stanjem v državi odpovedati slovenskemu državljanstvu in se v prihodnjem letu nameravava preseliti v tujino. Lepo vas pozdravljam in se opravičujem za nastalo situacijo.«

Vzdrževanje pokopališča in uporaba mrliške vežice

Občinski svetniki so tudi sprejeli Sklep o ceni vzdrževanja pokopališča in uporabi mrliške vežice na območju Občine Kuzma za naslednje leto. Enoletna cena najemnine za najem prostora za vsak posamezni grob tako po novem znaša 17,50 EUR, uporaba mrliške vežice pa za en dan znaša 21,60 EUR, za dva dni uporabe pa 34,00 EUR. V cene DDV ni vračunan.

Cene storitev režijskega obrata

Prav tako so sprejeli tudi spremenjen Sklep o ceniku storitev režijskega obrate Občine Kuzma. Uporabnina šotora za samostojne podjetnike, delniške družbe in družbe z neomejeno odgovornostjo z območja občine znaša 186 EUR na območju občine oziroma 262 EUR za lokacije izven občine. Za uporabnike izven območja občine pa se uporabnina šotora zaračuna v višini 400 EUR. Za uporabo že postavljenega šotora, se cena določi v višini 65% od prvotne cene.  Doplačila za eno garnituro (miza in dve klopi) pa se gibljejo med 1,60 EUR in 3,70 EUR.

Razglasili kulturne spomenike lokalnega pomena

Namen sprejetega Sklepa o razglasitvi nepremičninskih kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju občine je, da se ohrnijo kulturne, zgodovinske, arheološke in umetnostno-zgodovinske vrednote ter zagotovi njihov nadaljnji obstoj v občini.

Za kulturne spomenike lokalnega pomena so razglasili vaški zvonik v Doliču, Evangeličansko cerkev, domačijo Bežan in Frčkov mlin v Gornjih Slavečih ter Tromejnik v Trdkovi. Za vsak poseg v spomenik, njegove dele ali zemljišča in vplivno območje, je treba predhodno pridobiti kulturno-varstveno soglasje zavoda.

Seznam predvidenih investicij v naslednjem dolgoročnem obdobju:

- kanalizacija Kuzma z novo lokacijo čistilne naprave

- ureditev parkirišča pri Osnovni šoli Kuzma

- ureditev vaškega jedra v naseljih Gornji Slaveči, Matjaševci in Trdkova

- večnamenski center Kuzma

- pomurski vodovod – sistem B

- pločnik Kuzma – Dolič

- energetska sanacija Osnovne šole Kuzma

- kanalizacija s čistilnimi napravami v Doliču, Trdkovi, Matjaševcih in Gornjih Slavečih.

Imenovanje predstavnikov ustanovitelja v Svet šole

Svet šole sestavljajo trije predstavniki ustanovitelja, pet predstavnikov delavcev šole in trije predstavniki staršev. Člani sveta so imenovani za štiri leta in so lahko ponovno imenovani največ dvakrat zaporedoma. Občinski svet Občine Kuzma je tako na včerajšnji seji imenoval Franca Hajdinjaka, Zdenko Andrejek in Hermana Kisilaka.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.