https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Šalovci: Vendel Škaper zaradi ceste protestno zapustil sejo

Šalovci, 20.12.2013 ob 7:00  

V sredo je potekala 24. redna seja občinskega sveta Občine Šalovci, na kateri so svetniki sprejeli Odlok o spremembah in dopolnitvah proračuna za tekoče leto in Izvedbeni program zimske službe na lokalnih cestah.


Vrhunec je seja dosegla že na samem začetku, saj občinski svetnik Vendel Škaper meni, da bi v letošnjem proračunu moglo biti načrtovano asfaltiranje ceste v Domanjševcih do katoliške cerkve Svetega Martina, ki je že zdavnaj odplačana s strani občanov. Kot je omenil je napaka nastala že leta 2008 in kljub temu, da so že naslednje leto pridobili sredstva, cesta še do danes ni dokončana.

Od občinske uprave oziroma župana je zahteval, da do 3. januarja 2014 pripravijo pisno razrešitev omenjenega problema, s podpisom župana in direktorja JKP Šalovci ter svetnikov, ki podpirajo sanacijo sporne ceste in nato protestno zapustil sejo.

Ostali občinski svetniki so, po izraženem nestrinjanju s tem načinom komuniciranja in reševanju problemov, nadaljevali sejo po sprejetem dnevnem redu.

Z sprejetim rebalansom so se skupni prihodki in odhodki znižali za 24%

Največje odstopanje je pri transfernih prihodkih pri sredstvih iz državnega proračuna za investicije, katere so v sprejetem proračunu planirali v znesku 1.153.628 EUR, v rebalansu pa predvidevajo le 404.710 EUR. Rebalans je v celoti zmanjšan za planirana sredstva za sofinanciranje oskrbe s pitno vodo Pomurja-sistem B v znesku 744.133 EUR. Nasprotno pa so v rebalansu višji davčni prihodki za 7% (povečanje prihodkov iz naslova okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda) in nedavčni prihodki za 15% (povečanje prihodkov za doplačila občanov za izgradnjo kanalizacije). Poleg tega so iz naslova kapitalskih vložkov, kateri v proračunu sploh niso bili planirani, pridobili 15.691 EUR sredstev, saj so prodali nepremičnino in zemljišča društvu Mozaik.

Posledično so se investicijski odhodki znižali za kar 59%, v rebalansu pa so povečali vlaganja v načrte in drugo projektno dokumentacijo in sicer 29.890 EUR za projektno dokumentacijo za ureditev vaškega jedra Šalovci ter 1.460 EUR za projektno dokumentacijo za ulično razsvetljavo.

Občinski izvedbeni program zimske službe 2014/14

Svetniki so tudi potrdili Izvedbeni program zimske službe na lokalnih cestah v Občini Šalovci za sezono 2013/14. Vzdrževanje lokalnih cest v občini je urejeno s pogodbo, sklenjeno med  JKP Šalovci d.o.o. in občino, da izvaja zimsko službo na lokalnih cestah in javnih poteh. Na preostalih občinskih cestah in javnih poteh izvajata zimsko službo še kooperanta Emerik Jakoša in Drago Zorjan. V izrednih razmerah se bodo po potrebi vključevali tudi drugi podizvajalci.

Za čiščenje snega s pločnikov, avtobusnih postajališč in postaj, prehodov, mostov, ožjih javnih potreb okoli javnih ustanov in označenih parkirnih površin so zadolženi komunalni in javni občinski delavci.

Za izvajanje zimske službe v Občini Šalovci so tako odgovorni župan Iztok Fartek, direktor JKP Šalovci Drago Ilič in koordinator Gregor Rengeo.

Cena storitve Pomoči družinam na domu

Občinski svet soglaša, da bo ekonomska cena storitve Pomoči družini na domu drugo leto še naprej znašala 16,30 EUR na uro. V ekonomsko ceno so vključeni stroški storitve pomoči na domu do uporabnika storitve (stroški neposredne socialne oskrbe) v višini 14,36 EUR na uro in stroški strokovnega vodenja v višini 1,94 EUR.

Kot osnova za plačilo cene storitve do upravičencev se določi cena v višini 7,18 EUR za efektivno uro. Razliko do polne cene storitve priznava občina kot subvencijo v višini 7,18 EUR za neposredno socialno oskrbo in subvencijo v višini 1,94 EUR za stroške vodenja in jo bo pokrivala iz sredstev občinskega proračuna na področju socialnega varstva.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2013 ob 9:31 občan gost

      Kaj drugega pa lahko pričakujete od svetnikov z osnovnošolsko izobrazbo. Mogoče pa jim manjka Abraham, da bi si delili sredstva od ceste.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2013 ob 9:36 občan gost

      Kje so pa bili tile večni svetniki ko so jemali kredit. Mar so tudi njih podkupili.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2013 ob 10:01 fruc gost

      Hvala bogu ka še nekdo vide ka jin falij Abraham, ka bi se talale mastne pare od vodovoda, muzeja, kanalizacije......

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2013 ob 15:37 niko gost

      tu se zača korupcija z izsiljevanjem Vendel je že dosti škode napravo pa za sebe dobro poskrbo zato vsa čast županu ,da ne naseda na takšna izsiljevanja,njiva s čahukom sta pa si zadosti prisvojila

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2013 ob 16:13 dokležovje gost

      @ pa ka nucate tan asfalt ka prijde ta što vsaki mejsec ednoug .tak kak mate je super .Vendel ma prav ge so pejnezi in asfalt ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2013 ob 20:36 kritik gost

      sem ze davno morda pred petimi leti predlagal da naj v sloveniji ukinejo take male smrdece obcine z manj kot 5 do 10 tisoc prebivalcev tu v majhni obcinah se najvec krade in ubogi krajani kateri nimajo niti za kruh morejo placevati take lopove kot so res samo v sloveniji narod ce se neprubitite bo hudo se postalo

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2014 ob 10:27 Nekdo gost

      Kako se lahko v tako majhnih občinah največ krade, saj niti nimajo velikega proračuna? Hah. Prepričana sem, da trenirkar v Lj pokradel 100x toliko kot ta en župan v tej mali občini. Ampak tu se največ krade. Malo zdrave pameti pri takih izjavah prosim. Problem je, ker tu vsak vsakega pozna in vse vejo vsi o vseh, še več, kot nekateri sami o sebi, potem pa takoj skočijo, čepride do kake dozdevne nepravilnosti in napadajo. Samo rpi Stožicah manjka nekaj milijončkov...ampak v teh malih občinah se največ krade. Kritik preveri rajši, koliko znaša proračun te občine.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2015 ob 18:26 gost

      Kako lahko sedijo v občinskem svetu svetniki kateri so soodgovorni za skoraj propad občine kjer je bivši župan pobasal nastotine tisoč evrov v svoj žep. Mislim da takšnim svetnikom nimesta v .občinskem sveto.Volivci enkrat že pamet v glavo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.