https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Policisti pozivajo: »Bodi zvezda - ne meči petard!«

Murska Sobota  

Na Policijski upravi v Murski Soboti je potekala novinarska konferenca z namenom v času božično - novoletnih praznikov opozoriti na posledice neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih sredstev. Na konferenci so spregovorili specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, doktor Miran Nemeš, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja, Tamara Zupe ter policijski inšpektor Boris Rakuša.


Doktor Miran Nemeš: »Naj nam objestnost in trenutna nepremišljenost pri uporabi pirotehničnih sredstev ne skrajša kvalitete življenja!«

Doktor Nemeš je opozoril predvsem na poškodbe, ki lahko nastanejo ob nepravilni uporabi pirotehničnih sredstev. Najpogostejše poškodbe so poškodbe prstov in rok, oči in obraza, velikokrat pride do poškodbe sluha. Rane, ki nastanejo ob nepravilni in nevestni uporabi pirotehničnih sredstev, so lahko od najbolj površinskih pa vse do globjih ran, pride lahko tudi do poškodbe tetiv, mišic, nastanejo lahko opekline in v najslabšem primeru lahko pride do amputacij udov. Opozoril je, da je edina zanesljiva preventiva, da do poškodb ne pride, neuporaba pirotehničnih sredstev ter dodal, »če pa že uporabljate pirotehnična sredstva, jih kupite v trgovinah, ki so zato pooblaščena, sredstva naj bodo preverjena, otroci pa naj vedno uporabljajo sredstva pod nadzorom staršev.«

Tamara Zupe: »Pozivam vas, ne kupujte pirotehničnih sredstev!«

V nadaljevanju je spregovorila tudi predstavnica Društva za zaščito živali Tamara Zupe, ki je opozorila, da naj ljudje ne kupujejo pirotehničnih sredstev, saj se tudi živali zelo bojijo pokov vseh pirotehničnih sredstev. Predvsem psi so najbolj občutljivi na pokanje, saj imajo še posebej izostren sluh. Pomembno je, da se živali v času pokanja zadržujejo znotraj hiše, da niso v kletki oziroma na vrvici, da se jih zaščiti, saj pri živalih tovrstno pokanje lahko povzroča travme. Izpostavila je tudi, da bi bilo zaželjeno, če ne bi bilo vsakoletnega občinskega ognjemeta in bi lahko občina ta sredstva namenila v humanitarne namene ali za zaščito živali.

Uporabo pirotehničnih sredstev ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih

Policijski inšpektor Boris Rakuša je povedal, da je uporaba pirotehničnih sredstev urejena v Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI). Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (to so pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena 19. in do 31. decembra, njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. V tem času je dovoljena tudi uporaba nekaterih drugih pirotehničnih izdelkov, na primer rimske sveče, rakete, fontane in baterije. Uporaba fontan in baterij je dovoljena starejšim osebam od osemnajst let. Poudaril je, da globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, znašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov. To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov oziroma od 3.000 do 15.000 evrov.

Policist Rakuša je postregel z nekaterimi statističnimi podatki, in sicer so policisti od 20. 11. 2011 in vse do 10. 1. 2013 obravnavali 27 prijav občanov, največkrat so ugotovili, da gre za dovoljeno uporabo raket. V tem obdobju so zasedli 953 petard in obravnavali eno poškodbo premoženja, kjer je bil pirotehnični izdelek odvržen v Telekomovo omarico. V letošnjem letu so do zdaj obravnavali dve prijavi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.02.2014 ob 2:12 DaDi gost

      Tamara Zupe (y)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.